OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Najveća škola u Velikoj Gorici
Prvašići u Zagrebačkom kazalištu lutaka PDF Ispis

zkl

zkl2 Polako, i sami čitajući, ulazimo u svijet bajki. Vrijeme je da se bajka doživi i u kazalištu. 

A za nas prvašiće Zagrebačko kazalište lutaka prava je bajka.

Svi prvi razredi naše škole zato su u petak, 18. 11. 2016. godine, autobusima punim smijeha, veselja i iščekivanja krenuli u Zagreb. Dobro znanu bajku željeli smo doživjeti u društvu svojih prijatelja. Nestrpljivo smo čekali da se ugase svjetla, pljeskom pozivali glumce da krenu…

A kad je čarolija konačno krenula, uživali smo u prelijepim efektima i lutkama. Bilo je malo i straha kad je zla vještica zavladala scenom, ali i pljeska i veselja kad ju je nadmudrila malena djevojčica Marica. Pjevali smo zajedno s veselim psićem i pljeskom nagradili bajku koja će nam ovako doživljena ostati u lijepom sjećanju.

Učenici, učiteljice i učitelj 1. razreda

 
Završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja PDF Ispis

poticanje citanja1

poticanje citanja2 Završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja održala se u utorak, 15.11.2016. u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Nacionalni kviz za poticanje čitanja održava se svake godine u listopadu. Organizatori kviza su knjižnice grada Zagreba: Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Ove godine bilo je potrebno pročitati knjige: 

  • Snježane Babić-Višnjić: Krugovi na vodi
  • Mire Gavrana: Ljeto za pamćenje
  • Nene Lončar: Bio sam pas i opet sam.

U on-line kvizu sudjelovale su naše učenice: Lena Hudan, Leona Šumiga i Klara Bilać. Iz naše škole odabrana je Leona Šumiga te nagrađena knjigom Terrya Pratchetta „Tiffany protiv vilinske kraljice“ na našoj završnoj svečanosti Mjeseca školskih knjižnica.

Na završnoj svečanosti nacionalnog kviza prisustvovale su sve tri naše učenice u pratnji knjižničarke Monike Meštrović. Imale su priliku upoznati i razgovarati s autorima knjiga koje je trebalo pročitati. Atmosferu je začinio KGZ bend svojim izvedbama. Poslušale su i radio dramu prema knjizi Mire Gavrana „Ljeto za pamćenje“ u izvedbi poznatih glumaca Roberta Kurbaše i Doris Pinčić- Rogoznica.
Na kraju je uslijedilo izvlačenje nagrada.

Glavnu nagradu (tablet računalo i knjigu) osvojila je:
STOŠIJA ŠTULINA, Zadar, školska knjižnica OŠ Šime Budinića, 6.f

Utješne nagrade bile su zvučnici i knjiga, USB memory stick i knjiga ili samo knjiga.

Veselimo se Nacionalnom kvizu sljedeće godine.

 
Sjećanje na Vikovar PDF Ispis

vukovar

Dana 18. studenog 2016. obilježena je 25. obljetnica sjećanja na Grad Heroj i Grad Heroja – Vukovar. U školi smo tim povodom zapalili svijeću i izradili prigodne plakate u spomen na žrtvu Vukovara. Vukovara su se sjetili i građani Velike Gorice simbolično zapalivši svijeće.

Novinari 6.a

 
Međunarodni mjesec školskih knjižnica – završna svečanost PDF Ispis

mjesec sk_knjiznice(2)  

mjesec sk_knjiznice(1) Međunarodni dan školskih knjižnica koji se obilježavao svakog četvrtog ponedjeljka u listopadu, proglasila je, 1999. godine, Međunarodna organizacija školskih knjižničara.
U prosincu 2007. Međunarodni dan školskih knjižnica promijenjen je u Međunarodni mjesec školskih knjižnica i to je mjesec listopad.
U Hrvatskoj se obilježava od 2002. godine, a broj aktivnosti iz godine u godinu raste.
Obilježavanjem Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, školske knjižnice predstavljaju svoje djelatnosti.

DOSADAŠNJE TEME MEĐUNARODNOG MJESECA ŠKOLSKIH KNJIŽNICA:
1999. Dan u mom životu
2000. Svjetske mudrosti
2001. Učenje za život
2002. Različite sredine - ista shvaćanja
2003. Rušimo barijere
2004. Povežimo knjižnice, pismenost i učenje
2005. Otkrij avanturu
2006. Čitati. Saznavati. Činiti.
2007. Učenje potpomognuto tvojom školskom knjižnicom
2008. Knjižničari predstavljaju svoje partnere
2009. Školska knjižnica: Velika slika
2010. Raznolikost Izazovi Prilagodljivost : školske knjižnice imaju to sve
2011. Školske knjižnice osnažuju učenike za život
2012. Školske knjižnice – ključ za prošlost, sadašnjost i budućnost!
2013. Školske knjižnice - vrata u život
2014. Školske knjižnice : središte mentalnih mapa
2015. Školske knjižnice su zakon: živimo ih, učimo i volimo
Ovogodišnja tema: Nauči odgonetnuti svoj svijet.

U našoj školskoj knjižnici Međunarodni mjesec školskih knjižnica obilježava se od 2008. godine.
Dosadašnjih godina, imali smo izložbu straničnika, učeničkih likovnih i literarnih radova na temu knjižnice te izložbu o našoj školskoj knjižnici kroz povijest.
Ove je godine za učenike raspisan natječaj za najbolji strip na temu „Moj najdraži događaj iz knjige“ za sve učenike naše škole.
Za vrijeme Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige u školskoj knjižnici se organiziraju razna kulturna događanja kao što su predstave, književni susreti i slično.
U mjesecu listopadu organiziramo i akciju opremanja naše školske knjižnice. Učenici svojim dobrovoljnim prilogom od 10 kn pomažu ostvarenju zajedničkog cilja – razvoj i napredak svakog učenika kroz zadovoljavajući fond knjižne građe.
Završna svečanost ovim povodom održana je 4. studenog, a gdje drugdje nego u prostoru školske knjižnice. Na svečanosti su nastupali učenici nižih i viših razreda. Bilo je tu igrokaza, recitacija, glazbenih točaka. Vrhunac svečanosti bila je dodjela nagrada za sudjelovanje u natječaju izrade stripa. Najuspješniji su bili Darija Nikšić iz 4.c i Filip Šestak iz 3.a PŠ Gradići, a za nagrade se pobrinula Školska knjiga. Uručio ih je ravnatelj škole prof. Zdenko Ilečić. Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo svim sudionicima natječaja. Izložbu stripova svi zainteresirani moći će vidjeti za Dan škole. Velika zahvala i svim učenicima koji su nastupali i time uveličali ovu svečanost. Vidimo se sljedeće godine.

 
Dragi naši učenici, poštovani roditelji i učitelji! PDF Ispis

vecer matematike

I ove godine, u suradnji s Hrvatskim matematičkim društvom, organiziramo za vas zajedničko druženje uz Večer matematike koje će se održati 6. prosinca 2016. godine u 19:00 sati u našoj školi. 

Večer matematike je skup interaktivnih radionica u kojima sudjeluju učenici, njihovi roditelji i učitelji. Ovakva druženja potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici, a cilj im je popularizacija matematike te poticanje učenika za nastavak matematičkog obrazovanja. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.
Prošle godine je u ovom projektu sudjelovalo preko 78 000 sudionika, od čega je 170 sudionika bilo iz naše škole.
U našoj su školi Večer matematike ocijenili odličnim ocjenama uz želje, i učenika i roditelja, kako bi druženje uz zabavnu matematiku rado ponovili.
Pozivamo sve zainteresirane učenike od 5. do 8. razreda da sebe i svoje roditelje prijave za sudjelovanje na Večeri matematike najkasnije do 28.11.2015. Prijaviti se treba svojoj učiteljici/učitelju matematike.
Kolege učitelji mogu se prijaviti bilo kojem učitelju matematike.

Vaši učitelji matematike

 
Interliber - kemija PDF Ispis

interliber 2016(2)

interliber 201601 Dana 10.11.2016., u četvrtak, organiziran je stručni posjet Znanstvenom kvartu na Interliberu 2016., u Zagrebu.

I ove godine učenici dodatne nastave iz kemije aktivno su sudjelovali u interaktivnim pokusima u okviru zatvorenih radionica:  Bez straha pitaj i eksperimentiraj!

Za učenike 7.razreda organizirani su posebno osmišljeni edukativno-zabavni sadržaji iz fizike, kemije i biologije. Cilj radionica bio je podizanje razine prirodoznanstvene kulture učenika.

Učenicima su se posebno svidjeli pokusi: Crno-bijeli svijet, Pročišćavanje vode i Površinska napetost.  Učenici su dobili pohvalnice za znatiželju i hrabrost otvorenog srca, kako bi slijedili svoje snove, što ih je dodatno motiviralo u želji za ponavljanjem pokusa. Vidimo se za Dan škole!

 Voditelj: Anita Kovačević, prof.

 
Interliber 2016. PDF Ispis

interliber 2016(1)

U četvrtak i petak, 10. i 11. listopada 2016. godine, učenici naše škole u pratnji svojih profesora posjetili su 39. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber na Zagrebačkom velesajmu. Na sajmu su se održavale brojne radionice, promocije, glazbeni programi, druženje s autorima... Pogledali su predstavu Šuma Striborova ispričanu na malo drugačiji način, a posebno im se svidio edukativno-zabavni sadržaj Znanstveni kvart. Tamo su i oni naučili nešto novo te napravili neke pokuse uz pomoć učenika iz XV. gimnazije. U slobodno su vrijeme mogli razgledavati, kupovati knjige... Bilo im je lijepo družiti se s knjigama, neobičnim kemičarima i spisateljima.

Novinarska skupina

 
Četvrti razredi u Gradskom kazalištu Trešnja PDF Ispis

pipi duga

Tko je Pipilota Viktualia Zavjesić Peperminta Efraimova doznali su učenici četvrtih razreda naše škole kada su odgledali predstavu u Gradskom kazalištu Trešnja.

Naravno, radi se o Pipi Dugoj Čarapi, djevojčici kose boje mrkve, nosu sličnu krumpiru i pletenicama koje strše posve ravno.

Ova uzbudljiva i zanimljiva predstava oduševila je sve, kako djevojčice tako i dječake, zato što bi svatko želio biti tako snažan da može podići konja? A tko ne bi bio tako hrabar da može živjeti sam, bez mame i tate? I na kraju tko ne bi bio tako veseo da ne ide u školu baš kao i Pipi?

Dakle, Pipi jedna i jedinstvena zauvijek i za sve generacije.

Vesna Lukinić, učiteljica 4. d

 
Zvonjalica PDF Ispis

zvonjalica

15. listopada bili smo domaćini radio-emisije Zvonjalica na City radiju. Dječja je to emisija pod pokroviteljstvom grada Velike Gorice. Emisiju pripremaju učenici osnovnih škola u suradnji sa svojim učiteljima. Urednice emisije su Marina Mužek i Ivana Dubovečak. Tema naše radio-emisije bila je Međunarodni mjesec školskih knjižnica, a gost emisije knjižničarka OŠ Nikole Hribara, gđa. Monika Meštrović. Voditelji su bili Ana, Iva i Karlo, učenici 8.b razreda. Emisiju su priredile prof. Jasna Gazdić i prof. Lidija Klarić. Emisiju možete poslušati na poveznici https://soundcloud.com/city-radio-hr/15102016-zvonjalica, i ukoliko vam se sviđa lajkati.

 
Književni susret s Nadom Mihoković-Kumrić PDF Ispis

nada mihokovic

U četvrtak 10. listopada 2016. g. u Područnoj knjižnici Galženica održan je književni susret za učenike 7. razreda sa spisateljicom Nadom Mihoković-Kumrić. Na susretu su prisustvovali i učenici naše škole. U uvodnom djelu spisateljica je pričala o svojoj mladosti i o tome kako je počela pisati. Neki učenici postavili su joj pitanja zašto piše i što ju je asociralo na stvaranje književnih djela. Odgovorila je da piše zato što to nosi u sebi i da se pisanje ne može naučiti. U stvaranju književnih djela najviše su je asocirali događaji iz stvarnog života. Svi smo pažljivo slušali kada je čitala dijelove iz svojih književnih djela. Na kraju smo razgovarali o tome.

Novinarska skupina

 
Terenska nastava u Klagenfurt PDF Ispis

minimundus 2013_4

U petak, 28.10., učenici 6. razreda naše škole uspješno su realizirali terensku nastavu iz njemačkog jezika. Sa svojim su profesoricama posjetili Austriju, grad Klagenfurt te park minijatura Minimundus, prošetali uz jezero Woerthersee te se potom uputili u razgled grada Klagenfurta, nakon čega su imali slobodno vrijeme za kupovinu, šetnju i slično. Puni dojmova vratili su se u večernjim satima u Hrvatsku, u Veliku Goricu.

Novinari 6.r

 

 
Konstituirajuća sjednica Vijeća učenika PDF Ispis

 

vijece ucenika

Dana 3.11.2016. godine u knjižnici naše škole održana je konstituirajuća sjednica Vijeća učenika. Na sjednici su sudjelovali predsjednici od 1. do 8. razreda, uključujući područne škole Donja Lomnica i Gradići te ravnatelj škole Zdenko Ilečić. Na dnevnom redu bio je izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Vijeća učenika, izvješće predstavnika u Gradskom vijeću, izvješće o projektu kumstvo te pitanja i prijedlozi.
Za predsjednika izabran je Andrija Ninić, a za zamjenicu predsjednika izabrana je Antonija Trumbetaš. Izvješće o radu Gradskog vijeća iznijele su naše predstavnice Erika Matković i Karla Butorac.
Knjižničarka Monika Meštrović podsjetila je Vijeće učenika na projekt Kumstvo i naše kumče u Tanzaniji Denisa Kwejia. Izvijestila je o početku sudjelovanja u navedenom projektu te o prikupljenim novčanim sredstvima dosadašnjih godina i njihovoj namjeni u humanitarne svrhe.
Vijeće učenike donijelo je jednoglasnu odluku o nastavku navedene humanitarne akcije.
Na kraju sjednice učenici su postavljali pitanja i davali prijedloge za bolji rad Vijeća učenika.

Novinarska skupina

 
Muzej evolucije u Krapini PDF Ispis

krapina

5.a, b i c razred posjetili su Muzej evolucije u Krapini 21.10.2016. u sklopu terenske nastave iz povijesti i geografije. Cilj terenske nastave bio je upoznavanje života krapinskih neandertalaca, upoznavanje procesa nastanka i razvoja zemlje, proširivanje odgojno-obrazovnih sadržaja, razvijanje kulturnih navika i uljudnog ponašanja na putovanju i u muzeju.

„...bilo mi je jako lijepo u Krapini, a najviše mi se svidio film i kostur bebe dinosaura....“
(Ema Kulenović)
„...svidjelo mi se što smo u filmu upoznali način života i lova neandertalaca...“
(Benjamin Balinčić)
„...najbolje mi je bilo svemirsko kamenje i film o nastanku zemlje...“
(Fran Berković)
Učenici su posjetili Krapinu pod voditeljstvom Natalije Kukor, prof. i Valentine Japec, prof.

 
Prvi razredi na prvoj terenskoj nastavi PDF Ispis

zoo 2

zoo Nedavno su postali đaci, a već su spremni i za učenje na terenu! Započelo je s puno uzbuđenja i jedva dočekanim polaskom. Od najave da se kreće na terensku nastavu u ZOO Zagreb brojili su se dani. Bili su silno uzbuđeni jer putuju s novim prijateljima, ali i zbog zanimljive teme: JEDAN ŽIVOTINJSKI DAN.
Osvanulo je sunčano jutro. Prema Zagrebu smo krenuli na vrijeme. Nakon prometne gužve, koja vlada u jutarnjim satima, stigli smo u Maksimir. Dočekala nas je zlatna jesen na puteljcima do Zoološkog vrta. Lagani vjetrić povremeno je po nama prosipao zlatnu kišu lišća. Smijehom, žamorom i veseljem odzvanjao je maksimirski park.
Nastava je bila podijeljena u dva dijela, oba zanimljiva, pa se činilo da vrijeme prebrzo prolazi. U jednom dijelu radili smo s voditeljicom u Edukacijskom centru i naučili puno novoga o životinjama koje su stanovnici Zoološkog vrta. Pri ponavljanju sami smo pričali o njihovim navikama, hrani, spretnosti i posebnosti. Vrhunac doživljaja bilo je upoznavanje sa zmijicom Fifi koje smo se bojali, ali bili i jako radoznali. Najhrabriji su je mogli i pomaziti!
U drugom smo dijelu s učiteljicom šetali Zoološkim vrtom, gledali životinje vani i u nastambama, bacali jesensko lišće i družili se s učenicima paralelnog razreda. Kad se približilo vrijeme povratka, krenuli smo i na ulici promatrali promet, kolnik, semafor, zebru (koja zaista ima zebrine pruge), pločnik … i vježbali pravilan prelazak ulice.
Puni dojmova vratili smo se pred našu školu gdje su nas već čekali roditelji, bake, djedovi… Tu je završila naša prva terenska nastava.

Učenici, učiteljice i učitelj 1.razreda

 
Ogulin, zavičaj bajke PDF Ispis

ogulin cetvrti

ogulin cetvrti1 U četvrtak, 27. listopada 2016., posjetili smo Ogulin, grad bajki, vještica i vilenjaka. Već na dolasku, dočekale su nas djelatnice koje su nam na zanimljiv način dočarale taj živopisni kraj. Prošetali smo centrom, posjetili smo crkvu sv. Križa, pili smo vodu iz Cesarovca, kako bismo zauvijek ostali mladi i lijepi, vidjeli smo spomenik prvom hrvatskom kralju, spomenik braniteljima Domovinskog rata i Đulin ponor. Na toj kamenoj litici može se uočiti profil muškarca, kapetana Milana, koji gleda u ponor kuda je nestala njegova Đula. Iznenadila nas je i planina Klek, koja je izgledom poput diva koji spava. Za vrijeme našeg obilaska, na sreću, div se nije probudio pa smo bezbrižno mogli nastaviti naš obilazak. Najzanimljiviji je, svakako, bio Zavičajni muzej, u kojem nas je, između ostalog, dočekala i sama Ivana Brlić-Mažuranić, koja je svojom pričom čaroliju izleta dovela do savršenstva. Kao šećer na kraju bila je odlična zabava u obližnjem restoranu kraj jezera Sabljaci, gdje su čak i učiteljice na nekoliko minuta postale vještice. Bajkovita prirodna baština i bogato povijesno-kulturno nasljeđe potakli su nas na divljenje, znatiželju i razigranost. Nadamo se da ćemo još koji puta posjetiti ovaj grad, a sada se samo u mašti možemo vratiti čaroliji koju skriva Ogulin. Tko zna, možda se div probudi, možda kapetan Milan pronađe svoju Đulu, a možda nam Ivana otkrije još poneku zanimljivost.

Sandra Lukac, mag. educ. croat.

 
<< Početak < « 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 » > Kraj >>

Stranica 53 od 65

Erasmus+ Facebook

Naši filmovi

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.


Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna1.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Statistike posjeta

Posjeta danas:108
Posjeta jučer:182
Posjeta ovaj mjesec:4770

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaAudio priče

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Željkine priče za mali odmor  Adrianina čitaonica Ježeva kućica Vrijeme je za online priču: "Hrkalo" Moj tata se smanjuje Kišni razdraganci Tata Slikovnica čita, glumi i...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...