OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Najveća škola u Velikoj Gorici
„Slušamo i ilustriramo Pinokija“ PDF Ispis

pinokio(1) pinokio(2)

Tijekom drugog polugodišta učenicima 2. c i 2. e razreda školske knjižničarke čitale su „Pinokija“, talijanskog pisca Carla Collodija. Navedeni naslov spada u lektiru za druge razrede no nažalost, ne odabire se, jer je djelo u cijelosti jako dugačko za tu dob. S obzirom da je veoma zanimljivo, duhovito i što je najvažnije, prepuno dobrih pouka odlučili smo da ga ne želimo izostaviti. Tako su učenici u dnevnom boravku imali priliku čuti cjelokupnu priču o Pinokiju. Za vrijeme slušanja priče učenici su ilustrirali Pinokijeve dogodovštine. Za kraj su napravili naslovnice za navedeno djelo te napisali i ilustrirali što su naučili. Izložbu učeničkih radova i što su sve naučili iz ove „dugačke poučno-zabavne priče“ možete pogledati i saznati u školskoj knjižnici. Nadamo se da ćemo i sljedeće godine „slušati i ilustrirati Pinokija“ s novim drugašima.


 
Međunarodni dan obitelji PDF Ispis

dan obitelji

„Obiteljski dom ne čine stvari, nego srdačni odnosi među članovima obitelji“ slogan je Ujedinjenih naroda pod kojim su učenici 3. d razreda, 16. svibnja 2016. godine, priredili priredbu za svoje roditelje, bake i djedove. Pismenim sastavom „Moja obitelj“ svaki je učenik opisao svoju obitelj i njene specifičnosti.

Nika Jurić: „…Moja mama je učiteljica i mi zajedno učimo i pišemo zadaće. Volimo se i sretna sam u maminom zagrljaju…“

Gabriel Đukić: „..Ja sam istraživač i hrvač, te volim čitati stripove i knjige. Uzor mi je Nikole Tesla i želim biti baš kao i on…“

Stella Trčak: „…Moja mama je kod kuće jer je na porodiljskom dopustu, ali joj je to kao da je na poslu jer stalno čisti, pere, kuha, ali se i igra s nama…“

Roko Gvozdanović-Radić: „…Moj tata voli vježbati i voziti bicikl. Obožava jesti sir i piletinu…“

Lovro Krišto: „… Mama Davorka radi u smjenama i dolazi umorna s posla, ali uvijek ima vremena da mi pomogne oko zadaće…“

 
Povijest glazbala PDF Ispis

povijest glazbe(2) povijest glazbe(1)

U četvrtak, 12. svibnja 2016., učenici 7.a, 7.b i 7.c razreda slušali su predavanje o povijesti glazbala. Predavanje je održao Marko Požgaj, profesor oboe u „Umjetničkoj školi Franje Lučića“, član Hrvatskog komornog orkestra, stalni honorarni suradnik u kazalištu „Komedija“, te u HNK Split.

Tijekom predavanja učenici su se upoznali s povijesnim razvojem puhačkih glazbala te su imali priliku čuti kako većina njih i zvuči. Usput su naučila kako nastaje zvuk, kako i zbog čega se mijenja. Na predavanju su se podsjetili na gradivo koje su učili u prvom polugodištu.
Nadamo se da ćemo ovakva poučna predavanja slušati i narednih školskih godina.

 
Maestro i Kuhar PDF Ispis

  maestro i_kuhar

U četvrtak, 12. svibnja 2016. učenike 1. i 2. razreda razveselili su „Maestro i Kuhar“. Udruga Glazbene priče pod palicom profesora iz Umjetničke škole Franje Lučića Marka Požgaja i Berislava Arlavija gostovala je u našoj školi u maloj dvorani. Kroz duhovitu predstavu upoznali su učenike s klavirom, oboom, bubanjem, flautom, ksilofonom... Uz zvukove poznatih skladbi učenici su saznali i tko su njihovi skladatelji i nazive istih. U interaktivnoj predstavi učenike se najviše dojmilo odbacivanje kuhara na vikanje Hura!, dirigiranje Kuhara s kuhačom, sviranje Kuhara na njegovim loncima… Kuhar je svojim pokušajima sviranja bio zabavniji od Maestra , ali je na kraju predstave ipak naučio svirati. Djeca su naučila da ne smiju lagati i varati jer će sve uvijek biti otkriveno i time ništa neće naučiti i dobiti. Već sad se radujemo i nadamo njihovoj novoj predstavi…

 
Rudnik Zrinski – tajanstveno podzemlje Medvednice PDF Ispis

rudnik zrinski_2 rudnik zrinski_1

U utorak, 10. svibnja 2016. godine, učenici 3. c i 4. c razreda i njihove učiteljice Đurđa Oljača i Ksenija Petrlin Jurić posjetili su Rudnik Zrinski na Medvednici. Bio je to nagradni izlet za vrijedno sakupljanje staroga papira u protekloj školskoj godini te osvojeno 1. i 2. mjesto.

Primjereno odjeveni i obuveni za još jedan kišni dan u nizu, krenuli smo u otkrivanje tajanstvenoga podzemlja Medvednice. Šetajući hodnicima rudnika i slušajući priče o njemu, naučili smo puno o životu rudara i rudarenju na Medvednici tijekom srednjega vijeka. U rudniku više nema rudara, ali njihova su nas oruđa i stvari nakratko povezali s njihovim životima i vratili u povijest.
S dubokim poštovanjem prema generacijama rudara i svemu što su stvorili predlažemo i vama da otkrijete djelić njihovih tajni. Zahvaljujemo roditeljima i gospodinu ravnatelju Zdenku Ilečiću što su nam omogućili ovaj zanimljiv i, pomalo tajanstven, izlet.

Učiteljica Ksenija Petrlin Jurić

 
Putovanje vlakom i brodom PDF Ispis

putovanje brodom

Učenici 2.a,2.b,2c,2.d te 2.a i 2.b iz PŠ Gradići i učenici 2. razreda iz PŠ Donja Lomnica sa su svojim učiteljicama, asistenticama i učiteljem putovali u okviru terenske nastave, 10. svibnja 2016.godine vlakom u Sisak. Utvrdili su znanje o ponašanju u prometu, prometnim znakovima na kopnu i vodi. Plovili su brodom „Juran i Sofija“ rijekom Kupom. Ponovili su dijelove voda tekućica, naučili kako se zovu dijelovi broda i njegova posada. Iako je kišilo, uživali su u šetnji gradom, puno toga naučili o širem zavičaju učeći u neposrednoj okolini. Neki su izjavili da im je to bila najbolja terenska nastava ikad. Žao nam je što je kiša skratila vrijeme boravka u Sisku.

 
Sreća ima tvoje lice, mama! PDF Ispis

majcin dan(1) majcin dan(2)

Učenici 1.a, 1.b i 1.d razreda povodom Majčinog dana pripremaju prigodnu priredbu i pozivaju sve roditelje, bake, djede, tete i sve koji vole bezbrižan dječji osmijeh, pjesmu i ples da im se pridruže te svojim dolaskom ohrabre, i pljeskom nagrade, vrijedne prvašiće:

  • 1.d – UTORAK 10.5.2016. u 18 sati u učionici broj 35
  • 1.b – SRIJEDA 11.5.2016. u 18 sati u učionici broj 30
  • 1.a – ČETVRTAK 12.5.2016. u 18 sati u učionici broj 32

Ujedno najavljujemo suradnju učenika, učiteljica te članova obitelji prvih razreda u provođenju projektnog tjedna „Majka je srce obitelji“ od 8.5.2016., Majčinog dana, do 15.5.2016., Dana obitelji, kojom ćemo naglasiti važnost obitelji i škole u uspjehu učenika, stjecanju i razvijanju partnerstva između škole i obitelji.
Prilažemo pismo roditeljima, a o provođenju, rezultatima i uspjehu ostvarenoga pisat ćemo nakon provedenog projekta.

Učiteljica Vesna Stipić

 
Upis u prvi razred za školsku godinu 2016./2017. PDF Ispis

Upis u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2016./2017. obavljat će se u OŠ Nikole Hribara i u područnim školama Gradići i Lomnica prema pozivu škole koji će dobiti pojedinačno svaki roditelj. Upisi će se obavljati tijekom svibnja, počevši od 15. travnja 2016. 

U prvi razred osnovne škole upisivat će se djeca koja do 1. travnja 2016. godine imaju navršenih 6 godina života.

 

Na zahtjev roditelja ili staratelja u popis djece dorasle za upis Ured državne uprave u Zagrebačkoj županiji će uvrstiti i djecu koja do 31. ožujka 2016. godine nemaju navršenih 6 godina života.

Prije upisa obvezan je komisijski pregled djece radi utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta koji će provesti Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Služba za školsku medicinu, dr. Andrea Kružić Lulić (Dom zdravlja Velika Gorica, školska ambulanta, tel: 6227-555, parni datumi ujutro, neparni datumi poslijepodne, djeca se za pregled naručuju telefonom). Pregled kod dr. Andree Kružić Lulić obavljaju SVA djeca koja pripadaju upisnom području OŠ Nikole Hribara. 

Informacije o upisu roditelji mogu dobiti u OŠ Nikole Hribara na tel. 01/6222-134

Pedagoginja: Milka Dobrić

Defektologinja: Katarina Sikirić Lukić

Psihologinja: Matea Maković

 
Upoznaj Zemlju PDF Ispis

upoznaj zemlju(1) upoznaj zemlju(2)

U ponedjeljak, 2. svibnja 2016. god., geografi škole su obilježili Dan planeta Zemlje. U suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode i Hrvatskim geološkim društvom učiteljica geografije Valentina Japec organizirala je izložbu i predavanje Upoznaj Zemlju „Zaviri u mikroskop“. Sudjelovali su učenici petih razreda. Mogli su vidjeti geološku lentu vremena, dotaknuti mnoštvo fosila različite starosti, zaviriti u mikroskop. Predavačice Irina i Gordana su se potrudile učenicima dočarati život prije više stotina milijuna godina. Pažnju su privlačili fosili, vrste stijena, uzorak sirove nafte… Međutim, djeci je najzanimljiviji bio zub mamuta. Djeca su s oduševljenjem pratila predavanje. Evo nekih dojmova učenika:
Patrik Senjak: „Jako mi se svidjelo, jako je zanimljivo i naučio sam neke nove stvari.“
Dora Dijanić: „Bilo je jako zabavno, najviše su mi se svidjeli kameni s draguljima.“
Doria Belčić: „Bilo mi je dobro i zanimljivo, sve je izgledalo prefora.“
Ivana Mance: „Bilo je zabavno i zanimljivo.“
Nera Plečaš: „Bilo je zabavno, fora i lijepo.“
Bilo je još prekrasnih dojmova, radujemo se novom susretu s geologijom iduće godine.

 
Predavanje o zaštiti osobnih podataka PDF Ispis

zastita podataka

U petak, 29. travnja 2016., u organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka učenicima 4. razreda, gosp. Goran Rožić održao je predavanje o zaštiti osobnih podataka. Tako se podupire promicanje ljudskih prava sa svrhom zaštite privatnoga života i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka. Danas, kada mnoga djeca posežu za igricama na internetu, imaju facebook profile (iako ne smiju, s obzirom na svoju dob), posjećuju različite forume, igraju nagradne igre i sl. gdje se traže njihovi osobni podatci, lako upadaju u zamke virtualnoga svijeta. Stoga je važno osvijestiti što su to osobni podatci, kako ih zaštiti te kome i u koje svrhe ih mogu otkrivati, čemu ih je ovo predavanje naučilo.

.

 
Posjet Radio Mariji PDF Ispis

radio marija

U utorak, 3. svibnja 2016. g. učenici 6. a razreda gostovali su na Radio Mariji sa svojom vjeroučiteljicom Marijom Patrlj. U programu za misionare predvodili su  misijsku krunicu. Svi su bili jako uzbuđeni budući da je to bio prvi posjet nekoj radijskoj postaji. Učenici su svoj zadatak izvrsno odradili te dobili pohvale od djelatnika radija i brojnih slušatelja.

 

 
Mali čitatelji na predstavljanju slikovnica PDF Ispis

slikovnice

Mali čitatelji iz 4.b razreda, u četvrtak 21. travnja 2016. sudjelovali su na predstavljanju slikovnica Dubravke Poljanac „Priča turopoljskog hrasta; Pajcek, Luk i Žir : Kako su postali prijatelji, Upoznaju ljepote Turopolja i Mali ekolozi“. Na predstavljanju su saznali kako su nastale slikovnice i tko je sve sudjelovao u njihovom nastanku. Autorica je odgajateljica u dječjem vrtiću. U svom radu s djecom izrađuje lutke i smišlja priče. Tako su nastale i navedene slikovnice. Sama ih je i ilustrirala. Zanimljivo je što autorica nije porijeklom iz Turopolja, ali je veoma zavoljela ovaj kraj u kojem živi već tridesetak godina te ga je odlučila u svojim slikovnicama predstaviti i dočarati. Slikovnice je likovno uredio gospodin Mate Lovrić, a urednik je Miljenko Muršić. Izdavač je Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Moderatorica samog predstavljanja bila je Mirjana Marković, a prigodni program pripremila su djeca i tete Dječjeg vrtića Žirek iz Velike Gorice. Mali čitatelji su se zabavili, a usput vidjeli kako izgleda predstavljanje slikovnice/knjige nakon što se napiše i tiska. Saznali su i kako je lako iz svakodnevnog života dobiti ideju za pisanje. Možda će i oni jednog dana napisati i izdati koju priču, nikad se ne zna… Ako vas zanimaju slikovnice, dođite u školsku knjižnicu - tamo vas nestrpljivo čekaju…

 
Susret s književnicom Željkom Horvat-Vukelja PDF Ispis

zeljka vukelja zeljka vukelja2

Našu školu u ponedjeljak, 25.travnja.2016. posjetila je književnica Željka Horvat - Vukelja. Svojim dolaskom u školsku knjižnicu razveselila je učenike drugih razreda.

Književnica je rođena u Sinju, a školovala se u Zadru. U Zagrebu je završila studij francuskog i španjolskog jezika. U našoj školi radila je kao profesorica francuskog jezika.
Za dobrodošlicu, „Mali čitateljski klub“ 2. smjene pripremio je igrokaz „Reumatični kišobran“ iz spisateljičine zbirke „Reumatični kišobran i drugi lutkarski igrokazi“. Učenice 3. c i 3.d razreda na vlastitu inicijativu odabrale su i uvježbale navedeni igrokaz.
Pokazala nam je kako nastaju priče. Bila nam je glumica, glazbenica pa čak i učiteljica, i to dosta zahtjevna i stroga. Ispitivala je znanje iz prirode i društva. Pokazali smo da smo dobri učenici i svi smo dobili odlične ocjene. Susret s književnicom bio je zanimljiv i veseo, šteta što je trajao samo jedan školski sat, a toliko smo si toga još željeli reći…

 
Dan hrvatske knjige i „Noć knjige“ 22. travnja 2016. PDF Ispis

dan knjige

Sabor Republike Hrvatske je 1996. godine donio odluku da se 22. travnja obilježava „Dan hrvatske knjige“. Dan hrvatske knjige slavi se u spomen na hrvatskoga književnika Marka Marulića koji je toga dana 1501. godine dovršio svoj ep Juditu. Judita je njegovo najznamenitije djelo i prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku.

U našoj se školskoj knjižnici navedenoga dana prikazivala prezentacija o najstarijim hrvatskim knjigama.

Nacionalna manifestacija „Noć knjige“ obilježava se nizom događanja vezanih uz knjigu i kulturu čitanja, a osobita se pozornost posvećuje druženjima s autorima.
Na matineji u jutarnjim satima naše Mlade knjižničarke upoznale su se s popularnom pjevačicom i voditeljicom Anđom Marić koja je predstavila svoj roman prvijenac „Afra“. Roman je namijenjen djeci i mladima, a govori o tome kako je to kad si drukčiji od većine i kako se s time nositi te zašto je važno biti svoj i originalan. Susret se održao na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica.
Knjižničarke su saznale da je autoricu na pisanje knjige potaknulo teško razdoblje u životu u kojem je bila jako bolesna te je pisanjem „bježala“ od teških trenutaka. Knjigu je napisala svojem sinu koji je tinejdžer, no on je nije pročitao do kraja. Ideju o maloj djevojčici za glavni lik dobila je u svojim školskim danima jer je htjela imati u pernici djevojčicu koja će joj, na ispitu ili kada mora odgovarati, šaptati ako ne zna odgovor. Ime Afra djevojčica je dobila po popularnim afrofrizurama.
Draga pjevačica i voditeljica, koja je strpljivo i zanimljivo odgovarala na postavljena pitanja, bila je u društvu djevojčice koja se prerušila u Afru i psa Pusa.

 
„Lepo naše Turopolje“ PDF Ispis

lepo nase_turopolje(2)

lepo nase_turopolje(1) „Lepo naše Turopolje“ je moto pod kojim 3. d razred već nekoliko dana provodi nastavu. Na satovima prirode i društva naučili smo da su Turopoljci nekad živjeli u obiteljskim zadrugama. Na satu hrvatskoga jezika dramatizirali smo tekst Bazlamača. I satovi matematike bili su prožeti tekstualnim zadatcima o turopoljskim svinjama, kravljem siru i uzgoju luka. Na satu glazbene kulture pjevali smo pjesmu Lepo naše Turopolje i slušali Turopoljski drmeš. Na likovnom smo izrađivali narodnu, turopoljsku nošnju. 

poculica

Čak su nam se pridružili i roditelji u izradi poculice, ukrasnoga dodatka za kosu. Još nam samo predstoji odlazak u Muzej Turopolja i terenska nastava kojom ćemo obići kulturno-povijesne spomenike našeg zavičaja. Nek' nam netko kaže da ne volimo svoj kraj!

učiteljica Vesna Lukinić

 
<< Početak < « 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 » > Kraj >>

Stranica 56 od 65

Erasmus+ Facebook

Naši filmovi

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.


Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna7.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Statistike posjeta

Posjeta danas:108
Posjeta jučer:182
Posjeta ovaj mjesec:4770

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaVirtualne izložbe

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Tematske zbirke digitalizirane građe iz hrvatskih knjižnica i ostalih baštinskih ustanova  Vrijedna građa i zanimljive teme najčešće povezane s obljetnicama znamenitih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...