OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Najveća škola u Velikoj Gorici
Misionari su oko nas PDF Ispis

misionari 1 misionari 12

Misionari su ljudi koji putuju u daleke zemlje i tamo, u kršćanskom duhu, pomažu ljudima materijalno i duhovno. Mnogi od nas nisu dovoljno upućeni u djela misionara, u male, ali bitne promjene koje oni svakodnevno donose ljudima koji žive u teškim uvjetima.

Mi nismo ni svjesni s kakvim se prizorima oni svakodnevno suočavaju: glad, siromaštvo, bolesti, nehumani uvjeti života... Zato i pišem o ovoj temi jer želim da svi postanemo svjesni koliko smo sretni i blagoslovljeni što imamo priliku služiti se sa svim blagodatima koje nam pruža život.

Divim se ljudima koji su odlučili postati misionarima i u potpunosti svoj život posvetiti poboljšanju života drugih. Mislim da u sebi nemam snagu za takvo što. Poprilično sam sigurna da ne bih izdržala više od nekoliko dana u nekoj dalekoj i zabačenoj zemlji u nehigijenskim i nehumanim uvjetima života.

Baš zato se divim tim ljudima. Oni su u ovom materijalističkom i tamnom svijetu bez imalo ljubavi i brige posvetili svoj život služenju bližnjemu. Oni nam pokazuju pravi put nesebičnosti i kršćanske solidarnosti. Ostaviti sve samo da bismo pomogli drugima, a ne tražiti ništa zauzvrat, zaslužuje moje najdublje poštovanje.

Marija Čolić

 
Dječji tjedan u prvim razredima PDF Ispis

djecji tjedan_prvi_raz2 djecji tjedan_prvi_raz4

Učenici pr djecji tjedan_prvi_raz vih razreda su od 5. do 11. listopada 2015.g. uz pomoć svojih učiteljica i roditelja na zanimljiv i jedinstven način obilježili dječji tjedan vezan uz sadržaje građanskog odgoja i obrazovanja. Svakodnevno su u školi provodili posebne aktivnosti koje su se nastavljale u njihovim obiteljima i domovima. Djeca su zadatke rado izvršavala i njima se veselila dok su roditelji bili prava podrška u povezivanju škole i kuće na dobrobit razvoja svoje djece.

 
Sigurno u prometu... lijevo, desno, lijevo! PDF Ispis

 sigurno u_prometu

sigurno u_prometu02Na putu od kuće do škole... svakodnevno ... kako stići sigurno i samostalno???
Ovo su sigurno najčešća pitanja koja si postavljaju đaci prvaci kao i njihovi roditelji pri polasku u prvi razred.
Kako bismo svima skupa olakšali odgovore i pripremili učenike za samostalno snalaženje u prometu, a u sklopu građanskog odgoja i obrazovanja, s učenicima prvih razreda razgovarao je kvartovski policajac Ivan Josić. Uputio ih je na pravilno prelaženje ulice, upozorio na odgovorno ponašanje i darovao im svjetleće prsluke za kretanje noću. Učiteljice su im na izvanučioničnoj nastavi pokazale kako se ponašati kao pješak u prometu, što znači biti siguran, kako prijeći ulicu, kojom stranom nogostupa hodati, kako se kretati u skupini i koji je najsigurniji put od kuće do škole.

Voditeljica Aktiva prvih razreda

Vesna Stipić

 
„Povratak zaboravljenim igrama“ PDF Ispis

povratak zaboravljenim_igrama
U utorak, 13. listopada 2015., u sklopu Dječjeg tjedna skupina Mladih knjižničara i Velikog čitateljskog kluba bila je na predstavljanju knjige ,,Povratak zaboravljenim igrama“, autorice Zlatice Šandor u Muzeju Turopolja. Mate Lovrić je ilustrirao knjigu tako da je čitatelji sami mogu pobojati kako žele. Program je vodila ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica Katja Matković Mikulčić, a sudjelovala je i prof. dr. sc. Mirjana Šagud s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bilo nam je zabavno i jako zanimljivo. Djeca iz vrtića „Lojtrica“ izvela su neke od navedenih igara u knjizi. Autorica je ujedno i odgajateljica u navedenom vrtiću. Bilo je jako puno roditelja i djece. Svi smo se zabavili i nešto smo naučili.

Marija Jurišić

 
Bajka u starom gradu Lukavcu PDF Ispis

bajka u_lukavcu

Dječji tjedan obilježavaju učenici naše škole različitim prigodnim aktivnostima. 

Učenicima 4.c, 4.d i 4.e razreda dodijeljena je aktivnost kojoj su se unaprijed radovali.
Prošle školske godine na terenskoj nastavi upoznavanja prošlosti Turopolja posjetili smo i stari grad Lukavec. Učenici su bili zadivljeni njegovom ljepotom i ljepotom prirode koja ga okružuje. I zato su bili oduševljeni kada su saznali da ćemo u tom biseru naše prošlosti slušati bajke.
Jesenska kišica je lagano sipila kad smo krenuli. Bilo je prohladno, a stari grad nas je dočekao širom otvorenih vrata i ugodnom toplinom. Smjestili smo se u veliku dvoranu uređenu u bajkovitom stilu spremni za bajku. Osoblje Knjižnice Velike Gorice iz dječjeg odjela dočaralo nam je djelić magije iz knjige o Harry Potteru.
A onda smo mi bili ti koji smo sami stvarali bajku. Petero učenika i učenica ispričalo nam je svoju novu bajku pomoću sličica.
Veseli smo se pozdravili s dragim ljudima i našim lijepim starim gradom Lukavcem i vratili se autobusom u školu.

Učenici i učiteljice 4.c, d i e razreda

 
Dan kruha 2015. PDF Ispis

dan kruha_2015

dan kruha_2015_1 U petak, 16. listopada 2015. g. u našoj je školi tradicionalno obilježen Dan kruha. Učenici su, kao i svake godine, donijeli peciva, kolače i razne slastice koje su uglavnom napravile vrijedne ruke majki i baka, a koje su zajedno sa svojim razredom i razrednicom blagovali poslije priredbe.

U holu škole postavljena je izložba učeničkih radova koja nas potiče na razmišljanje o važnosti hrane i zahvalnosti za plodove zemlje. A na to nas je potaknuo i školski zbor izvedbom svojih pjesama te lijepe i mudre misli koje su govorili naši recitatori.
Na kraju priredbe velečasni Dragutin Kujavec pozvao je na molitvu, blagoslov i blagovanje kruha kako bismo se Bogu zahvalili na svim plodovima koje tijekom godine dobivamo.

Lora Likan Kelentrić

 
Dječji tjedan u našem gradu PDF Ispis

djecji tjedan_2015

Od 10. do 16. listopada 2015. godine u našem je gradu održan Dječji tjedan. Tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedan bila je – igra i kreativnost. Sve je započelo svečanom izložbom „Zmajevi u oblacima” u Pučkom otvorenom učilištu. Zidovi učilišta bili su ispunjeni raznolikim dječjim radovima zmajeva, lišća, duge, kiše... Nakon toga je održana tribina „Kreativnost i igra kod djece” na kojoj se govorilo što o igri i kreativnosti kažu znanost i struka, ali i oni koji rade s djecom. Na tribini su sudjelovali mnogi gosti iz područja glazbe i književnosti te kreativni učenici.

Čuli smo puno prigodnih recitacija, igrokaza, pjesama i priča, a Elena Beganović, učenica Umjetničke škole Franjo Lučić izvela je plesnu točku s kojom je osvojila 1. nagradu na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa.

Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Jana Špičić istaknula je koliko je važna uloga dječjih gradskih vijećnika u zastupanju dječjih prava.

U raznim događanjima tijekom cijelog tjedna isprepletale su se kreativnost i igra u kojima su sudjelovali mnogi učenici, učiteljice i razredi naše škole. Tako smo obilježili Dan bez zvona i ocjena, bili na predavanju „Igra u Montessori programu”, prisustvovali promociji knjige „Povratak zaboravljenim igrama”, sudjelovali u radionici „I kuhanje može biti kreativno”, proveli bajkovito prijepodne u Starom gradu Lukavcu slušajući zanimljive priče, pogledali predstavu „Neispričana bajka” te sudjelovali na sjednici Dječjeg gradskog vijeća.

Kroz sve ove događaje spoznali smo da su stvaralaštvo i kreativnost temelj razvoja i napretka društva te da kreativni možemo biti svakodnevno, u učenju, u rješavanju problema, u dobrim odnosima... A prilika za to već počinje – sada!

Karla Parać

 

 
Da Vinci PDF Ispis

da vinci

Učenici 7.a, 7.b i 7.c razreda 24.9.2015. godine posjetili su izložbu Leonarda Da Vincija u Kineskom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu. Voditeljica Ana otkrila nam je čime se sve Da Vinci bavio u svome životu, kako je živio, što je izumio. Čuli smo da je pisao slova naopačke, koristio tajne šifre koje je samo on znao protumačiti, da je izumio mjere za jačinu vjetra, ratne i poljodjelske strojeve, slikao umjetničke slike i dr. Fascinirajuća je činjenica da mnogo Leonardovih izuma možemo vidjeti i u današnjem, svakodnevnom životu, primjerice lanac na biciklu ili sustav rada dizala (lifta). Uz sve očaravajuće izume i naprave, najviše nas se dojmila „selfie soba“, šesterokutna prostorija ispunjena ogledalima pa smo svi, naravno, nabacili pokoji selfie. U suvenirnici se također mogu pronaći razne igračke, skulpture, razglednice, majice sa smiješnim natpisima i puno drugih suvenira. Izložba je vrlo zanimljiva i vrijedi je posjetiti pa tko još nije, pravac na Velesajam dok izložba traje!

Ana Krilčić, 7.b

 
Prekid štrajka PDF Ispis

pocetak skole Poštovani roditelji, dragi učenici,

zahvaljujemo vam na razumijevanju i strpljenju proteklih dana. 

Od četvrtka, 1. listopada 2015. godine, nastava za sve razredne odjele održavat će se prema uobičajenom rasporedu.


S poštovanjem 

Zdenko Ilečić, ravnatelj

 
Podjela kupljenih udžbenika PDF Ispis

udzbenikhrlogo 

 

 

Podjela udžbenika naručenih preko Udžbenik.hr-a bit će u četvrtak, 3. rujna 2015. od 10 do 13 sati u matičnoj školi u učionici za njemački jezik nasuprot knjižnice.

 
Izlet osmih razreda PDF Ispis

kosljun  

Na kraju školske godine, nakon svih muka i rada uslijedio je zasluženi jednodnevni izlet na otok Krk. Izlet je realiziran 15.6.2015. u pratnji razrednika osmih razreda i učitelja pratitelja. Po dolasku na otok Krk brod nas je prevezao na otok Košljun gdje smo upoznali povijest franjevačkog samostana te pogledali zbirku franjevačkog muzeja. Potom je uslijedio posjet Jurandvoru gdje smo obišli crkvu sv. Lucije, u kojoj je pronađena Bašćanska ploča. Nakon povijesnih i kulturnih znamenitosti čekao nas je najzanimljiviji dio izleta, kupanje na jednoj od najljepših jadranskih plaža. Obogaćeni lijepim iskustvima i doživljajima sretno smo se vratili kući.

 
Treći razredi u Hrvatskom zagorju PDF Ispis

gornja stubica

peresin I na kraju ove školske godine učenici naše škole otputovali su u različite krajeve Lijepe naše na jednodnevne i višednevne izlete.
Učenici trećih razreda uputili su se u naše lijepo Hrvatsko zagorje. Najprije su u Gornjoj Stubici posjetili spomen park Rudolfu Perešinu, vojnom pilotu koji je odlučio MiG-om 21 napustiti JNA i uključiti se u obranu svoje domovine Hrvatske. U spomen parku se nalazi pilotova statua i konzervirani MiG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.
Zatim su u dvorcu Oršić posjetili Muzej seljačkih buna i razgledali spomenik Matiji Gupcu. Odmorili su se u hladovini Gupčeve lipe pa nastavili put prema Mariji Bistrici. Uz marijansku pjesmu posjetili su Marijansko svetište u Mariji Bistrici i kraće se zadržali na Križnom putu. Ostalo je malo vremena i za šetnju i rekreativne aktivnosti. Grupa učenika sudjelovala je i u izradi tradicionalnog licitarskog srca kojeg su ponijeli kući.
Uz pjesmu i veselje sretno su se vratili u svoju Veliku Goricu gdje su male umorne putnike dočekali njihovi roditelji.
I ovaj će izlet ostati u lijepom sjećanju uz bezbroj fotografija koje čuvaju uspomene.

 
Izlet šestih razreda PDF Ispis

plitvice

10. lipnja 2015. godine učenici šestih razreda naše škole posjetili su Nacionalni park Plitvička jezera.

Uživali su u ljepotama nezaboravnih slapova, šetnji prekrasnom prirodom, vožnji brodom po jezeru.
Na povratku iz Nacionalnog parka Plitvička jezera učenici su stali u Turnju pokraj Karlovca i posjetili Muzej Domovinskog rata na otvorenom te naučili nešto o važnim događajima iz naše nedavne povijesti.

 
Izlet petih razreda PDF Ispis

  roc hum.jpg

Lipanj je uvijek pravi mjesec za školske izlete. Tako su 10. lipnja 2015. g. učenici petih razreda naše škole krenuli put Istre. Njihova odredišta bili su gradići Roč i Hum. Nakon razgledavanja Roča, vožnje Alejom glagoljaša stigli su u Hum, najmanji grad na svijetu. Nakon šetnje Humom došlo je vrijeme i za toliko iščekivano kupanje. No i kupanju je brzo došao kraj i bilo je vrijeme za povratak. U Veliku Goricu vratili su se veseli, raspjevani, malo umorni, ali puni dojmova.

 
Baško Polje 2015. PDF Ispis

basko polje_2015
basko polje_2015_1 Učenici četvrtih razreda su sa svojim učiteljicama i ovaj kraj školske godine obilježili odlaskom u Školu u prirodi Baško Polje. Od 1. do 6. lipnja 2015. godine zamijenili su školske klupe i učionice boravkom u prirodi, uz more, u podnožju planine, na svježem zraku upijajući toplinu svake zrake sunca. I pri tom učili širom otvorenih očiju, raširenih ruku i otvorenih srca ispunjenih ljubavlju prema ljepotama koje nam nudi jedina i najdraža domovina Hrvatska.
basko polje_20151 Proputovali su mnoge hrvatske županije, vozili se suvremenom autocestom, plovili brodicom, upoznali prošlost, sadašnjost i kulturnu baštinu Šibenika, Trogira, Makarske i Baške Vode koje su i posjetili. Pomoću brojinih pitalica, kvizova znanja, križaljki i slagalica ponovili su i utvrdili znanja stečena u školi. Pri tom su se i dobro zabavljali, pjevali, smijali, šalili, veselili... Slobodne dnevne trenutke proveli su na sportskim terenima, a večernja događanja donijela su posebnu zabavu u plesnom, modnom i zabavnom izričaju.
Dani su proletjeli, kao i sve lijepo, ali ostaju sjećanja, prijateljstva, doživljaji koji su obogatili još jednu generaciju četvrtaša!

 
<< Početak < « 61 62 63 64 65 66 » > Kraj >>

Stranica 61 od 66

Erasmus+ Facebook

Naši filmovi

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.


Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna5.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Statistike posjeta

Posjeta danas:0
Posjeta jučer:171
Posjeta ovaj mjesec:4542

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaPredstave

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Hrvatsko narodno kazalište  LiVideo, Livanjsko kulturno ljeto Ježeva kućica Kazalište lutaka Zadar Vlak u snijegu Gradsko kazalište "Zorin dom", Karlovac, Baletni studio Tri...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaAudio priče

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Željkine priče za mali odmor  Adrianina čitaonica Ježeva kućica Vrijeme je za online priču: "Hrkalo" Moj tata se smanjuje Kišni razdraganci Tata Slikovnica čita, glumi i...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...