OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura
Družba Pere Kvržice PDF Ispis

pero kvrzica01

pero kvrzica02 Kako za današnje klince i klinceze igrati “Družbu Pere Kvržice”? Kako im objasniti što su to sloga i nesebičnost te da kruh ne raste na policama supermarketa? Kako oživjeti jedno prošlo vrijeme u kojem su djeca čuvala krave u današnjem vremenu kad većina djece nikada uživo nisu vidjela kravu? Iz današnje perspektive, egzotični svijet romana “Družba Pere Kvržice” aktualan je jer govori o vrijednostima o kojima najmlađi naraštaj danas gotovo ništa ne zna. Nasuprot svijetu odraslih u kojem vladaju nesloga, pohlepa i uski osobni interesi, Pero i družba se stavljaju u službu općeg dobra. Oni, bez ikakve naknade, popravljaju stari zapušteni mlin.Njihov poduhvat postaje jedna vrsta utopijskog projekta, ogledni uzorak jednog boljeg, nesebičnijeg svijeta. Oni rade ono što odrasli nisu sposobni napraviti.Ova predstava nastala je kao pokušaj da se upravo te vrijednosti Lovrakovog djela stave u prvi plan. Ona razvija kazališni jezik koji je brz i blizak senzibilitetu današnje djece. Bez idealiziranja svijeta u kojem žive, ali i njihove male zajednice, “Družba Pere Kvržice” na kraju pokazuje da je zajedničkim naporom, solidarnošću i spremnošću na različite poteškoće moguće, barem i kratkoročno, izgraditi nešto bolje od onog u čemu živimo.U predstavi se, uz samog Peru i družbu, kao lik pojavljuje i Mlin koji nas vodi kroz najvažnije epizode njihove avanture. Zahvaljujući njegovim komentarima i prepričavanju, Lovrakov svijet postaje prepoznatljiv i današnjim klincima i klincezima. Nestale su krave, čuvanje kojih je junacima “Družbe” bila najnormalnija stvar. Nestala je vidra koju je Pero ulovio i prodajom njenog krzna zaradio potrebne novce za dovršenje obnove mlina. Sam Mlin će nam morati objasniti što je to bunar i da se voda nije oduvijek kupovala u bočicama. Ali uz sve to na površini drugačije, osnovna ideja - zajedništvo i solidarnost kao preduvjeti da se stvori jedan bolji svijet - je tu. 

4. razredi naše škole gledali su ovu predstavu 25. siječnja 2012. u Gradskom kazalištu Žar ptica. Predstava je oduševila sve učenike i učitelje. Zahvaljujemo redatelju, glumcima i svima koji sudjeluju u stvaranju ovakvog umjetničkog djela koje nam je uljepšalo jedno siječanjsko prijepodne. Mali i veliki, pogledajte ovu predstavu jer vjerujemo da ćete uživati kao što smo i mi!

 
Intervju s Ivanom Mišerić PDF Ispis

  intervju s_ivanom_miseric

intervju s_ivanom_miseric2 Dana 7. prosinca 2011. u Osnovnoj školi Nikole Hribara održao se show Hribar traži zvijezdu. Tom smo prilikom intervjuirali poznatu radijsku voditeljicu Ivanu Mišerić koja je bila član žirija.

 

1. Kada i gdje ste rođeni?

Rođena sam 13. rujna 1985. na petak trinaesti u Zagrebu. Možemo prijeći na ti.

 

2. Koju ste osnovnu školu pohađali?

OŠ Eugena Kumičića.

 

3. Koja vam je najdraža uspomena iz osnovne škole?

Pa... nemam pojma. Sve je bilo lijepo. Mrzila sam matematiku, voljela engleski i bila sam član dramske skupine. Lijepe su to uspomene. Osnovna me pripremila za sadašnji posao.

Opširnije: Intervju s Ivanom Mišerić
 
Dani mogu bit ko sni PDF Ispis

dani mogu_bit_ko_sni

dani mogu_bit_ko_sni_plakat U ponedjeljak, 19. prosinca 2011. u velikoj sportskoj dvorani OŠ Nikole Hribara održana je kazališna predstava „Dani mogu bit ko sni“ dječjeg kazališta „Pinokio“ iz Knina. Predstavu su pogledali svi učenici nižih razreda u pratnji svojih učiteljica.

Slijedi nekoliko komentara učenika:

Ivana Pavlović, 4.A: „Najviše mi se svidjelo kada su se djevojčice Daria i Jelena sprijateljile i kada su na kraju predstave svi likovi zajedno pjevali i plesali. Vile su imale lijepe haljine, a vragovi lijepe plašteve. Nije mi se svidjelo to što svi u gledalištu nisu dobili papirnatu uspomenu na ovu predstavu.“

Lucija Pukšić, 4.A: „ U predstavi su mi se svidjeli anđeli zato što su oni bili dobri. Najviše mi se svidjelo kada su djevojčice Daria i Jelena postale prijateljice jer je napokon dobro pobijedilo zlo.“

Nika Božičević, 4.A: „Predstava je bila o dva vraga koji su htjeli posvađati dvije djevojčice. Uspjeli su u tome, ali samo nakratko. Na kraju su ih pomirila dva anđela. Nije mi se svidjela svađa djevojčica. Na kraju je sve ispalo dobro.“

Mislav Žulj, 4.A: „ Predstava mi se svidjela zato što je poučna. Dvije djevojčice su se svađale koja je dobila više darova od svetog Nikole. Siromašna djevojčica otišla je po pištolj da bi se i ona imala čime pohvaliti. Skoro se dogodilo zlo. Poruka predstave je da se ne treba igrati oružjem.“

 
Opremimo našu knjižnicu zajedno PDF Ispis

opremimo nasu_knjiznicu Početkom mjeseca studenog pokrenuta je akcija „Opremimo našu knjižnicu zajedno“. Tom prilikom podijeljeni su svim učenicima informativni letci za roditelje o stanju naše knjižnice. Cilj nam je bio prikupiti od učenika po 10 kuna za opremanje školske knjižnice prvenstveno lektirom koja nam nedostaje. Prikupljeno je ukupno 3.476,00 kn. Od toga su kupljeni sljedeći lektirni naslovi:

1.Sonja Zubović: Kako se gleda abeceda (za 1. razrede) – 20 primjeraka (780,00 kn)

2.Ezop: Basne (za 3. razrede) – 10 primjeraka (344,70 kn)

3.Maja Glušević: Klopka za medvjedića (za 4. razrede) – 15 primjeraka (891,00 kn)

4.Milivoj Matošec: Tiki traži neznanca (za 5. razrede) – 16 primjeraka (238,80 kn)

5.C. S. Lewis: Kronike iz Narnije (za 6. i 7. razrede)– 22 primjerka (1.230,00 kn)

Knjige su većinom kupljene na Interliberu – međunarodnom sajmu knjiga i učila, po sajamskim cijenama. Ostale nove naslove knjiga podmirila je škola iz vlastitih sredstava pa smo tako postali bogatiji i za neke nelektirne naslove koje učenici rado čitaju.

Ovim putem želimo se zahvaliti svima koji su se odazvali ovoj akciji i pomogli nam da i naši učenici mogu sve što im je potrebno za nastavu pronaći u školskoj knjižnici, a i više od toga.

Posebno bismo se zahvalili učenicima Heleni Grabić i Denisu Ratkoviću-Rajhvanu koji su nam poklonili svoje slikovnice i strip.

VELIKO HVALA SVIM SUDIONICIMA! J

Ako se želite priključiti akciji, javite se svojim razrednicima. Akciju nastavljamo!!!

 
Lutkarska predstava Jadranke Čunčić-Bandov PDF Ispis

lutkarskapredstavajcb1

lutkarskapredstavajcb2 Učenici prvih razreda 8. studenog 2011. godine proveli su sat zanimljivog druženja sa spisateljicom, glumicom i izrađivačicom lutaka Jadrankom Čunčić – Bandov. To je bio uvod u četverogodišnje druženje sa spisateljicom čiji se zanimljivi i djeci primjereni igrokazi nalaze u čitankama od prvog do četvrtog razreda. Učenike su oduševile mnoge domišljato i neobično izrađene lutke, njihovi duhoviti razgovori i sudjelovanje u pojedinim izvedbama. Najbolja potvrda dobroj predstavi bio je glasan pljesak i aktivno sudjelovanje u razgovoru!

Vesna Stipić, učiteljica

 
<< Početak < « 31 32 33 34 35 36 37 38 » > Kraj >>

Stranica 35 od 38

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna1.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!