OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura
Pripovjedaonica bajki i priča PDF Ispis

U  srijedu 6. travnja 2011. u školskoj knjižnici, gospođa Jasna Held, profesionalna pripovjedačica bajki i priča, odvela je učenike 5. –ih razreda u daleke bajkovite krajeve, gdje je sve moguće… Slušali smo bajke iz Hrvatske, Bosne, Britanije…

Pripovjedavačica Jasna Held je odlično i izražajno pripovijedala bajke. Meni se to jako svidjelo, a pogotovo mi se svidjela bajka o maloj ženi koja je imala sve minijaturno te druga priča o ženi koja je htjela usred mraka ići po brašno da si napravi kašu. Bilo je super! Malo ću vam tu priču prepričati. Žena je htjela brašno od jednoga mlinara da ima sutra za jutarnji obrok. Mlinaru se to nije svidjelo, ali žena je bila uporna dok nije dobila ključ. Mlinar joj je ispričao da po noći ima trolova. Žena se, ne bojeći se nikoga, uputila u stari mlin. Otvori ona vrata i stavi sve što je potrebno te ga upali. Stari mlin je bio toliko bučan da je probudio starog trola. Dođe trol do mlina, uđe i reče ženi: Ako mi ne daš brašno budem te udario toliko jako da ćeš u nesvijest pasti. Žena nastavi dalje mljeti i kad se bližio kraj mljevenja brašna, žena zatvori vreću, ali mlin još nije ugasila. Uze ona trola i baci ga u mlin. Trol ju počne moliti da ga izvadi iz mlina. Žena zaustavi stari mlin i izbavi ga. Trol obeća da se nikada više neće vratiti te pobjegne. Uzme žena vreću u kojoj je bio brašno, stavi je na leđa i uputi se van iz mlina. Zaključa ga i ode na vrata starog mlinara te pokuca lagano. Mlinar i njegova obitelj su se sakrili ispod stola. Kada je prestala cika i galama, otvori on polako vrata i uzme ključ. Tada se žena uputi do svoje stare kuće i vidi ona susjeda koji joj je bio malo simpatičan. Susjed otiđe u jednom smjeru, a žena u drugom. Odjedanput se čuje vrisak, a susjed potrči do ženine kuće, otvori vrata i vidi miša koji plazi po podu, a žena ostavila svoju kašu i stoji na stolu te viče: Upomoć! To je najveća životinja na svijetu pomozi mi molim te!!! Susjed makne miša i uze ženu ispod pazuha te ju spusti i upita: Hoćeš li se udati za mene? a žena odgovori: Da. I tako su se oni oženili… Čiča mića gotova je ova priča.

Ivan Radić, 5.D

 
Strip u Hrvatskoj - iz privatne knjižnice Ante Obuljena PDF Ispis

U utorak 22.ožujka 2011. novinari su nazočili otvaranju izložbe Strip u Hrvatskoj – iz privatne knjižnice našeg sugrađanina Ante Obuljena, u knjižnici „Galženica“. Izložbu je otvorio gospodin Mladen Novaković, o stripu su govorili i gospodin Jules Radilović i Rudi Aljinović.

Prošle godine obilježena je 75. obljetnica prvog hrvatskog stripa. U zagrebačkom dnevniku Novosti 12. svibnja 1935. počeo je izlaziti strip Vjerenica mača kojeg je prema tekstu Francuza Paula Fevala i scenariju Krešimira Kovačića, crtao Andrija Maurović.

Suradnja Maurovića i starog novinarskog vuka urednika Novosti i satiričnog lista Koprive, Kovačića, sina poznatog hrvatskog književnika Ante Kovačića, bila je vrlo uspješna i tako su nastali neki od najznačajnijih stripova: Podzemna stranica, Ljubavnica s Marsa,Trojica u mraku, Sedma žrtva.

Prije 110. godina, 29.ožujka 1901., u Boki Kotorskoj je rođen Andrija Maurović, „otac hrvatskog stripa“. Izložbu možete pogledati u knjižnici Galženica.

Nazočni su bili: Ivan Vidović, Bruno Barac, Matija Pukanić,Ana Nikšić, Paola Pischiutta, Jelena Silaj, Jakov Vujević

 
Književnica Sanja Pilić PDF Ispis

Književnica Sanja Pilić, zajedničkim druženjem u školskoj knjižnici, počastila je učenike osmih razreda, Mlade knjižničare i Novinarsku grupu. Književni susret održan je 16. ožujka 2011. od 13 do 14 sati. Tom prilikom književnica nam je ispričala kako su nastala njezina djela i o čemu govore. Nakon razgovora o svakojakim zanimljivim temama iz njenog  života, učenici su postavljali pitanja vezana i nevezana na temu susreta. Tema susreta bila je knjiga Sasvim sam popubertetio, koja je u lektiri za osme razrede.

Pročitajte razgovor sa Sanjom Pilić

 
Razgovor sa spisateljicom Sanjom Pilić: ,,Volim pisati u prvom licu“ PDF Ispis

16. ožujka u našoj školi gostovala je književnica Sanja Pilić. Na književnom susretu s našim osmašima govorila je o svom spisateljskom radu, a kasnije je odgovarala na upite učenika! Dosad je napisala 23 knjige (za djecu i odrasle), voli pisati o pubertetu, ljubavi i dječjim problemima. Pisanje joj je dalo puno lijepih trenutaka. Poticaj joj je bila njena majka, također književnica Sunčana Škrinjarić. U njezinoj obitelji svi su umjetnici. Na početku karijere bavila se fotografijom. Prva knjiga O mama sve najbolje, osvojila je nagradu Grigor Vitez. Nakon te prve knjige nastavila se baviti pisanjem. Knjiga Jesam li se zaljubila? nagrađena je u Danskoj. Napisala je oko tristotinjak malih priča sabranih u knjigu - Što cure govore, što dečki govore. Najnovija knjiga nosi naslov Hej, želim ti nešto ispričati.

Evo nekih odgovora na postavljena pitanja:

* Zašto ste pisali u muškom rodu knjigu Sasvim sam popubertetio?

Sanja: Zato što volim pisati u prvom licu. To je dominantno i slikovito. Ne volim razmišljanja ljudi stavljati u treće lice.

* Je li vas netko u obitelji poticao na pisanje?

Sanja: Ne, svi su mnogočitali pa sam i ja počela mnogo čitati, a zatim i pisati.

* S koliko godina ste počeli pisati?

Sanja: Prvu knjigu objavila sam u 34 godini.

* Je li vam netko pomagao u pisanju, savjetovao vas, upućivao?!

Sanja: Ne!!

Uživali smo u susretu!!

 
Kazališne predstave PDF Ispis

Vesna u akciji

3. i 4. listopada 2008. godine održane su lutkarska predstava za učenike prvih i drugih razreda u školskoj knjižnici. Lutkarska predstava u izvedbi spisateljice Jadranke Čunčić Bandov. Inspiraciju za lutkarsku predstavu dobila je na temelju svojih maštovitih igrokaza. Neki od njih su: Lijeni pujcek, Bezopasni krokodil, Zaljubljena kornjača, Ovan i jarac, Pijetao i paun i mnoge, mnoge druge. Djeca su uživala u izvedbi predstave.

U Pučkom učilištu trečaši su gledali Postojanog kositrenog vojnika, u dvorani Galženica Mišoboksa, a u Kazalištu lutaka Zagreb Palčice.

 
<< Početak < « 31 32 33 34 35 36 37 38 » > Kraj >>

Stranica 38 od 38

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna6.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaOstali korisni sadržaji

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnailZa učenike: Podrška učenicima u nastavi na daljinu Tehnike pamćenja i učenja Priručnik za učenje i poučavanje  Medijska...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaAudio priče

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Željkine priče za mali odmor  Adrianina čitaonica Ježeva kućica Vrijeme je za online priču: "Hrkalo" Moj tata se smanjuje Kišni razdraganci Tata Slikovnica čita, glumi i...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...