OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura
Sijač sreće PDF Ispis

U srijedu, 15. svibnja, u našoj je školskoj knjižnici gostovao profesionalni glumac Dubravko Sidor. Najviše je glumio u kazalištu, a dugo je godina bio i spiker na hrvatskom radiju i televiziji. Jedan je od osnivača kazališta Svarog, a danas najviše uživa u samostalnim izvedbama kojima uveseljava djecu u školama širom Hrvatske. Prema tekstu Božidara Prosenjaka, učenicama i učenicima četvrtih razreda, izveo je monodramu Sijač sreće. Svojom je izvedbom i izvanrednom interakcijom s publikom knjižnicu ispunio cikom i vriskom oduševljenja! Jedva čekamo naš sljedeći susret!

 
Pišem ti pismo… PDF Ispis

Pišem ti pismo…natječaj je Gradske knjižnice Velika Gorica i Hrvatske pošte koji se raspisuje svake godine povodom Svjetskog dana pisanja pisama. Natječajem se želi podsjetiti na pomalo zaboravljenu vještinu pisanja pisama i potaknuti razvijanje pismenosti. Ovogodišnji natječaj bio je na temu glazbe i to povodom 130. obljetnice rođenja Franje pl. Lučića, skladatelja i glazbenog pedagoga, župana Plemenite općine Turopolje, rodom iz sela Kuče. On je kao turopoljski župan potaknuo osnivanje brojnih knjižnica i čitaonica diljem Turopolja, a Hrvatskoj i svijetu ostavio niz autorskih skladbi i umjetničkih glazbenih obrada tradicionalnih napjeva.

Učenici 8. d razreda naše škole, u suradnji s profesoricom hrvatskoga jezika Katom Jurkić i knjižničarkom Željkom Markus-Greč, uključili su se u natječaj. Svi su učenici marljivo pisali pisma, a profesorica i knjižničarka izdvojile su najuspješnija. Bila su to pisma Antonija Bradića, Sare Katulić, Erike Matković i Dorijana Zlodija. Učenik Antonio Bradić svojim je pismom osvojio srca prosudbenog povjerenstva i 1. nagradu u kategoriji naj dječje pismo. U prosudbenom povjerenstvu bile su književnica Nada Mihoković-Kumrić, glazbena pedagoginja i glazbenica Ana Lovrenčić te knjižničarka Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević. U pratnji svoje profesorice, 11. svibnja, na Svjetski dan pisanja pisama, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica primio je nagrade i priznanje. Još jednom srdačne čestitke!

 

Knjižničarka Željka Markus-Greč

 
Noć knjige i u našoj knjižnici PDF Ispis


Povodom „Noći knjige“, u našoj je knjižnici postavljena izložba učeničkih radova koji su sudjelovali u natječaju „Koji si ti lik?“. Učenici i učenice pisali su i crtali o svojim omiljenim likovima iz bajki, basni, romana, priča ili stripa. Dođite i razgledajte radove vaših marljivih prijatelja i prijateljica. 

„Noć knjige“ organizira se kako bi se dao kreativan poticaj čitanju i promociji knjige. Priliku za to pružili su “Svjetski dan knjige i autorskih prava”, 23. travnja, te “Dan hrvatske knjige”, 22. travnja. Manifestacija „Noć knjige“ odvijat će se kroz niz programa u knjižnicama i knjižarama širom Hrvatske u utorak, 23. travnja 2019. Na sam dan, 23. travnja posjetite Gradsku knjižnicu u Velikoj Gorici i sudjelujte u nizu zanimljivih događaja.

 
U kazalištu PDF Ispis

Naši su osmaši u petak, 12. travnja, posjetili kazalište KNAP i Centar kulture na Peščenici gdje su pogledali predstavu „Kod kuće je najgore“. Neki su učenici prethodno pročitali istoimenu lektiru, a neke lektira tek čeka pa je predstava poslužila kao odlična motivacija za čitanje.

Avanture svakodnevnoga života predstavili su nam glumica Dunja Fajdić u ulozi Najbolje supruge na svijetu i glumac Marko Hergešić u ulozi Ephraima Kishona.

Svakodnevne pustolovine prikazale su traganje za dudom, poseban odnos s perilicom rublja, odlazak na godišnji odmor, kupovinu novoga stola, pritom otkrivajući naše slabosti i mane stapajući se s hrvatskom stvarnošću. Predstava nas je zaista nasmijala i odlično smo se zabavili u petak navečer. Zaključak je vrlo jednostavan: „Kod kuće ipak nije najgore!“

Antonija Vađić, prof.

 
Teatar Tirena u našoj školi PDF Ispis

Pokušavajući izgraditi most između škole i kazališne umjetnosti pozvali smo u goste Teatar Tirenu. Teatar Tirena izvodi autorske predstave koje obrađuju aktualne probleme djece i mladih. U utorak, 16. travnja 2019. u našoj sportskoj dvorani, učenici i učenice sedmih i osmih razreda, imali su mogućnost pogledati njihovu predstavu #generacija. Predstava govori o utjecaju tehnologija na odrastanje te kvalitetu i stil života. Danas je gotovo uobičajeno, da su svi, već skoro od rođenja, „izloženi promociji“ na internetu i „igraju“ glavne uloge u virtualnom svijetu. Naime, danas izgleda normalno voditi svoj društveni život na internetu odnosno na društvenim mrežama. Predstava prati život djevojčice Iskre koja većinu svog vremena provodi na internetu. Predstava #generacija promatra stvarnost u kojoj se ljudi sve više uživo udaljuju jedni od drugih, a vode svoj društveni život preko interneta i pokušava odgovoriti na pitanje, kako se danas nositi s emocijama u svijetu s bezbroj internet mogućnosti i sve manje dodira s fizičkom stvarnošću. Učenici i učenice su s velikim interesom i zadovoljstvom pogledali predstavu koja ih je, nadamo se, potakla na promišljanje o korištenju i utjecaju novih tehnologija na njihov društveni i emocionalni život.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 11 od 46

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna8.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...