OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura
Posjet Zagrebačkom kazalištu lutaka PDF Ispis

kazaliste lutaka

U srijedu, 24.1.2018., učenici prvih razreda posjetili su Zagrebačko kazalište lutaka. Gledali su predstavu „Ružno pače“ nastalu prema bajci danskog pisca Hansa Christiana Andersena.

Bajka govori o neuglednom ptiću koje se izleglo u pačjem gnijezdu. Drugačiji je od ostalih pačića koji ga zbog toga nisu voljeli. Htjeli su ga potjerati. Suočava se s odbacivanjima i porugama svoje braće i okoline, jedino ga majka voli i štiti. Majčina ljubav nema predrasuda i odbacivanja. Mali, ružni pačić našao je svoj dom i ljubav. Predstava nas je poučila kako je važno prihvaćati različitost drugačijih od nas samih. Uvijek se treba voditi srcem. Dobrota i ljubav uvijek prevladavaju.

Na kraju predstave učenici su došli do izvođača i imali priliku dotaknuti lutke što ih je posebno razveselilo.

Voditeljica Aktiva 1. razreda
Nevenka Sedmak

 
Petaši u Gradskom kazalištu Žar ptica PDF Ispis

Kako je tata osvojio mamu

Kako je tata osvojio mamu saznali su učenici 5. d, e i f razreda koji su 11. prosinca u pratnji svojih razrednika, Sanje Božinović, Milana Vareška, Marije Majdak Forjan i profesorice hrvatskoga jezika Irene Lacković, posjetili Gradsko kazalište Žar ptica. Predstava, nastala prema istoimenom djelu hrvatskog književnika Mire Gavrana, oduševila je učenike koji su naučili da je boriti se za ljubav jako važno. To nije uvijek lako, ali je svakako vrijedno.

 

 

 
Slovarica moga kraja – Turopolje tobom se ponosim PDF Ispis

slovarica mog zavicaja
Povodom obilježavanja Dana grada 12. 12. 2017. u 19 sati u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba učenika 3. a, 3. b i 3. d razreda OŠ Nikole Hribara pod nazivom Slovarica moga kraja – Turopolje, tobom se ponosim.
Izloženi su likovni radovi 16 učenika: Noa Boban, Lovro Fištrek, Ella Kaiser, Ivan Preložiček, Niko Stepanić, Sara Štach, Jakov Tomašić, Stjepan Trumbetaš, Veronika Marić, Lara Rašić, Daria Stipić, Valentina Šaf, Sara Barbarić, Bruna Ćatipović, Vida Cajner, Dora Nikšić, Rea Posavec i Una Poznić. Radovi su u likovnoj tehnici flomaster s motivima zavičaja koji prate slova abecede. Pojam uz crtež i slovo kratko je objašnjen.
Put od ideje do postavljanja izložbe pratio je sadržaje koje učenici usvajaju od dolaska u školu. Slova su oko njih tijekom cijelog prvog razreda do usvajanja pojma abecede i slovarice. U drugom razredu započinju upoznavati i otkrivati svoj zavičaj. Prepoznaju njegov smještaj, izgled, ali i svakodnevni govor kojim se sporazumijevaju građani.

Željeli su doznati kako se govorilo nekada, rabe li se te riječi i danas ili su potpuno zamijenjene? Uz jednostavne istraživačke zadatke učenici su s bakama i djedovima, tetama i susjedama sakupljali riječi turopoljskog narječja. Svakom slovu pridružili su riječ koja započinje tim slovom i likovno je prikazali.

Slovo po slovo, sličica po sličica nastala je Slovarica moga kraja - Turopolje, tobom se ponosim.
Izložbu su postavile učiteljice: Vesna Stipić, Irena Fabekovac i Jadranka Jelisavac.

Uzvanicima, učiteljicama i učenicima riječi pohvale uputio je i ujedno otvorio izložbu gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Uz brojne roditelje, bake i djedove, kolege, prijatelje i učenike, izložbi su nazočili i pročelnik Odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Neven Topolnjak te ravnatelj OŠ Nikole Hribara Stjepan Maravić.

 
Književni susret - Željka Horvat-Vukelja PDF Ispis

zaljka horvat vukelja (2)

zaljka horvat vukelja (1) Ovaj smo nastavni tjedan započeli uz pjesmu „Kad si sretan“, a razlog našeg veselja bio je još jedan posjet književnice Željke Horvat-Vukelje. U ponedjeljak, 27. studenog 2017., naša je gošća upoznala učenike drugih razreda te otkrila kako našu školu osobito rado posjećuje. Naime, kako smo saznali, ovdje je nekoć radila kao nastavnica francuskog jezika. Unatoč tome, naš je susret više nalikovao satu glazbene kulture – gospođa Željka ne samo da zna pisati i glumiti, već i izvrsno svira klavir!

S njom je, dakako, došla i Ljubica Torbić – njena slavna torba puna igračaka i raznih magičnih rekvizita. Ovoga se puta u njoj našla i jedna knjiga – „Zelene slikopriče“ koje smo najprije zajednički prelistali, a potom i pogledali kratke igrokaze koji su nas poučili mnogim praktičnim stvarima. Saznali smo, primjerice, što je to bonton, kako se drži ritam, kako postati  bubnjar i tko je šef u svakom razredu, a dobili smo i recept za  zapečene palačinke koje oduševe svakog gosta.

Na kraju druženja, naši su učenici za izvrsno vladanje od književnice dobili sendvič peticu – posebnu peticu koja i ispred i iza sebe ima znak plus. Istu je ocjenu, kao i obično,  zaslužila i gospođa Željka koju ćemo ponovno s radošću ugostiti u našoj školskoj knjižnici.

Knjižničarke Anja Đurđević i Monika Meštrović

 
Razredna nastava - obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije PDF Ispis

dan tolerancije 2 16. studenog 2017. obilježili smo Međunarodni dan tolerancije. Cilj obilježavanja je podići svijest o važnosti tolerancije u svakodnevnom životu. Međunarodni dan tolerancije prilika je da se podsjetimo na važnost tolerancije u suvremenim društvima, a jedan od najvažnijih mehanizama za promociju tolerancije jest i obrazovni sustav.

Učenici razredne nastave su taj dan obilježili zajedno sa svojim učiteljicama kroz različite aktivnosti:

Učenici 1.b i učiteljica Rosana Vađon i Vesna Zagorec su kroz priču „Ružno pače“ razgovarali i obojili svijet šarenim bojama tolerancije.

Učenici 3.d i učiteljica Jadranka Jelisavac su učili o toleranciji kroz dramsku radionicu.

Učenici 3.a Gradići i učiteljica Renata Karas
Učenici 3.a Gradići obilježili su Međunarodni dan tolerancije prisjetivši se bajke „Ružno pače“ te čitajući indijansku legendu „Duga“. Pojasnili su što znači riječ tolerancija tj. koji je njezin smisao. Učenici su zaključili koliko je važno znati praštati, pokazati razumijevanje, slušati jedni druge, prihvaćati različitosti među ljudima i međusobno se uvažavati. Svoje poruke tolerancije izrazili su crtežima i šarenim bojama kista kojim bi obojili svijet.

Učenici 4a i učiteljica Milkica Sulić su obojili svijet šarenim bojama tolerancije.

Katarina Sikirić Lukić, socijalni pedagog

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 18 od 46

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna6.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...