OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura
Proljetna pripovjedaonica bajki s Jasnom Held PDF Ispis

Proljetna pripovjedaonica bajki s Jasnom Held Proljetna pripovjedaonica bajki s Jasnom Held 2

U suvremenoj literaturi već se duže vrijeme ističe odgojna vrijednost bajki, a djeca ih rado čitaju, slušaju, pamte i prepričavaju. Formula im je jednostavna i poučna: vrline se uvijek isplate, a dobro pobjeđuje zlo. U srijedu 27. travnja 2017. godine u našoj smo školskoj knjižnici, stoga još jednom ugostili Dubrovčanku Jasnu Held, profesionalnu pripovjedačicu bajki. Učenike trećih razreda oduševila je živopisno ispričanom norveškom narodnom bajkom o odbjegloj kraljevni Kari Drvenhalji, koja je mnoge podsjetila na Pepeljugu, jedinu djevojku kojoj je izgubljena cipelica pristajala kao salivena. Gospođa Jasna zaokupila je pažnju učenika i zaslužila gromoglasan pljesak pa se svi radujemo ponovnom skorom susretu s njom.

 
Knjižna booka 2017 PDF Ispis

booka  

Već treću godinu za redom, u čast rođendana omiljenog bajkopisca Hansa Christiana Andersena, 3. travnja 2017. godine, Hrvatska udruga školskih knjižničara organizirala je svečanost knjige i čitanja pod nazivom Knjižna booka. Manifestaciji se pridružilo preko 200 učenika iz osnovnih i srednjih škola u pratnji učitelja i knjižničara, a ugostila nas je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Program je vodio poznati voditelj i dječji pisac Siniša Cmrk uz Vanju Jurilj, predsjednicu spomenute udruge.

Program je zamišljen kao mozaik zabavnih i reprezentativnih sadržaja, a učenice naše škole Lucija Pečar, Antea Risek, Ela Lasić, Petra Desić, Klara Bilać i Lena Hudan sudjelovale su u kvizu nazvanom Halabooka u sklopu kojeg su odgovarale na pitanja vezana uz književna djela s popisa obvezne lektire.

Za blok pod nazivom (Ž)bookanje, čiji je cilj bio na zanimljiv i neuobičajen način predstaviti jednog odabranog autora, učenice Leona Šumiga, Lena Hudan, Marta Muhar, Ivana Jozić, Silvana Varga, članice skupine Mladi knjižničari i knjižničarka Anja Đurđević izradile su audio–vizualnu prezentaciju. Njome su oživjele spisateljicu Astrid Lindgren i njene najpoznatije likove, a kako su to učinile, možete vidjeti ovdje:

 

Svečanost čitanja protekla je u zabavnom i vedrom proljetnom ozračju, a do sljedećeg bučnog susreta, u knjigama ćemo uživati u tišini!

 
Shakespeare u OŠ Nikole Hribara PDF Ispis

 

U utorak, 5. travnja 2017., učenici osmih razreda imali su priliku postati glumci na dva sata i s dramaturginjom HNK iz Zagreba, gospođom Sanjom Ivić, čitati poznato djelo Williama Shakespearea, Romeo i Julija. 

Hrvatsko narodno kazalište Zagreb i British Council Zagreb, u sklopu obilježavanja Shakespearove godišnjice, osmislili su projekt kojim učenicima, kroz radionice u školama, zajednički približavaju djela ovog velikog pisca.

 dvosatnoj radionici učenici su razgovarali o djelu i čitajući tekst, glumili ključne scene. Na ovaj način naučili su puno više nego samim čitanjem lektire. Naučili su o vremenu u kojem je Shakespeare pisao, o njegovom pisanju, o osjećajima i odnosima među ljudima, kao i glumačkom poslu.

Svi smo uživali u Shakespearu, stručnom vođenju gospođe Ivić i talentu koji su pokazali naši učenici.

 
Čitajmo zajedno - čitajmo naglas: zaboravljene knjige PDF Ispis

Kad sam bio odrastao

U petak, 31. ožujka 2017. godine, u kinu Tuškanac održana je završnica projekta „Čitajmo zajedno - čitajmo naglas: zaboravljene knjige“. Gotovo sve škole koje su ove godine sudjelovale u projektu kratko su predstavile knjigu koju su čitale. U našoj školi „Velike čitateljice“ su Lena Hudan, Leona Šumiga i Klara Bilać te učenici 6.e razreda pod vodstvom razrednice Roberte Marčec koji su čitali humorističnu zbirku priča „Kad sam bio odrastao“  Paje Kanižaja. Zbirka se sastoji od 40 priča, a naše čitateljice su ih sve tom prigodom i ilustrirale. Izložbu radova možete pogledati u školskoj knjižnici. Na samoj završnici zajedno su pročitale priču „Izgubljeno strpljenje“ iz navedene knjige.S novim idejama za predstavljanje, željno iščekujemo sljedeću školsku godinu i ponovno sudjelovanje u projektu.

 
Predstava "Miš" PDF Ispis

mis u_knjiznici

 

Glumac Dubravko Sidor čest je gost u našoj školi, a kao i obično, opet je nasmijao i zabavio naše učenike. U srijedu, 29. ožujka 2017., učenici drugih razreda uživali su u predstavi „Miš „koja se temelji na istoimenoj knjizi Božidara Prosenjaka. Riječ je o interaktivnoj glumačkoj izvedbi koja već godinama oduševljava najmlađu publiku. Glumac izvrsno igra ulogu nestašnog malog miša koji otkriva svijet i pritom upada u razne nevolje. Pri tome susreće razne likove, a tumače ih izabrani učenici, koji na taj načini sami sudjeluju u izvedbi. Koliko se predstava svidjela našoj publici, govori i činjenica da su mnoga djeca čekala u redu kako bi dobila glumčev autogram.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 20 od 46

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna12.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...