OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura


„Bajka u stripu – Stripom do bajke” PDF Ispis

bajka u stripu (1)

U POU Zagreb, postavljena je izložba stripova učenika naše škole pod nazivom „Bajka u stripu – Stripom do bajke”. Izložba obuhvaća 26 stripova nastalih prema svima poznatim bajkama za djecu. „Crvenkapica”, „Vuk i sedam kozlića”, „Tri praščića”, „Ivica i Marica”, „Ružno pače”, „Ljepotica i zvijer” nadahnuli su učenike i potakli na stvaranje.

Čitajući bajku, koju su samostalno odabrali, učenici su uočavali i izdvajali kompoziciju bajke, likove i mjesta na kojima se odvija radnja, a potom su koristeći stripska izražajna sredstva pročitanu bajku oblikovali u strip. Osim uočavanja glavnih obilježja stripa učenici su se stvaralački izražavali prema vlastitom interesu potaknuti različitim iskustvima i doživljajima književnoga teksta, u ovom slučaju bajke.

Radovi su nastali s ciljem usvajanja stripskih izražajnih sredstava, a sa željom da učenici ponovno pročitaju omiljene bajke. Izradom stripa usvojena su njegova obilježja i ponovno oživljene bajke i njihovi likovi.

Književna djela postala su poticaj za stvaranje stripova koje su izradili učenici 5. a, b i c razreda pod mentorstvom profesorice Lidije Klarić.

Izložba je nastala u suradnji s gospođom Majom Kristić, voditeljicom projekta „Pričofest”, a otvorena je od 25. 3. do 8. 4. kada ćemo ju i svečano zatvoriti.

Mladi novinari

 
PRIČOFEST - festival pripovijedanja bajki i priča PDF Ispis

pričofest 6. Pričofest održao se ove godine 25. 3. u POU Zagreb. Našu je školu, po drugi put, ponosno predstavila učenica 7. b razreda Daria Stipić pripovijedajući priču Augusta Šenoe „Postolar i vrag”. Uz veliki pljesak, 22 sudionika i njihovih mentora osnovnih škola Grada Zagreba i Zagrebačke županije te mnogobrojne publike, Daria je ovom šaljivom povjesticom izmamila i osmijehe na lica. Koliko se dobro Daria pripremila pod mentorstvom svoje profesorice Lidije Klarić uskoro ćete moći pogledati i na službenim stranicama POU Zagreb i poveznici koju ćemo naknadno dodati.

Mladi novinari

 
Po dragome kraju – Turopolju! PDF Ispis

Po dragome kraju (1)

Ispreplitanje zavičajnog govora i književnog jezika, tradicije, prošlosti i današnjeg vremena dio su kulture našeg dragog Turopolja.

Dana 12. ožujka 2022. učenici 3. d razreda sa svojom učiteljicom Jadrankom Jelisavac bili su domaćini radijske emisije Zvonjalica na City radiju. Emisiju su vodili Paula Bendeković i Juraj Stublić koji su sa svojom gostima prošetali našim dragim zavičajem – Turopoljem. U priču po našem zavičaju uvele su nas učenice Gabriela Pavlečić i Mihaela Šebek igrokazom Hartave i čiste ocene koji je napisala naša turopoljska spisateljica Ivanka Rožić, jedna od gošća. Osim nje, u emisiji su sudjelovali učitelj Miroslav Grahovac i vjeroučiteljica Marija Patrlj.

Učitelj Miroslav Grahovac jedan je od autora radne bilježnice Moj zavičaj koju treći razredi koriste za zavičajnu nastavu. Saznali smo kako je nastala, po čemu se Turopolje razlikuje od drugih zavičaja te što je potaknulo učitelja Miroslava na to da odabere baš ovo zvanje.

Na njegovu priču nadovezala se vjeroučiteljica Marija Patrlj koja će ove školske godine, kostimirana u tajnovitu osobu, prošetati s učenicima našim dragim Turopoljem vodeći ih zanimljivom pričom.

U ovu šetnju po našem kraju uplovila je i turopoljska književnica koja stvara svoja djela na kajkavskom narječju, Ivanka Rožić. Saznali smo kada je otkrila svoj talent, koja joj je najdraža pjesma i omiljena knjiga te kako je svoje pjesme krasnoslovila zavičajnim govorom. Ovoj ljepoti govorene zavičajne riječi priključili su se i mali pjesnici 3. d, Paula Bendeković i Ante Vujević, koji su pročitali svoje pjesme o Turopolju na zavičajnom govoru i književnom jeziku.

Što smo sve saznali od naših gostiju, poslušajte u Zvonjalici na poveznici.

Jadranka Jelisavac, mag. prim. educ.

 
Ivana Brlić-Mažuranić u našem novom Čitateljskom kutiću PDF Ispis

mladi čitateljski kutić

Ivana Brlić-Mažuranić U četvrtak 10. ožujka 2022. godine u našem novom Čitateljskom kutiću u školskoj knjižnici učenike četvrtih razreda prve smjene posjetila je Ivana Brlić-Mažuranić. Tom prigodom saznali smo mnoge zanimljive informacije o njenom životu nakon čega nam je pročitala svoje priče Potjeh i Šuma Striborova iz svjetski poznatih Priča iz davnine. Učenici su sa zanimanjem slušali i zamišljali likove i događaje iz spomenutih priča koje će kod kuće ilustrirati. Nakon toga napravit ćemo izložbu radova. Zahvaljujemo Ivani na posjetu i veselimo se novim pričama i događajima u Čitateljskom kutiću. Svi ste dobro došli!

 
„Naslikajmo priču: Grigor Vitez, 'Pjesme'” PDF Ispis

Naslikajmo priču, Grigor Vitez Pjesme

Gita i prof. Marija Gita Kozina, učenica 5.a razreda i učiteljica likovne kulture Marija Lovrić primile su nagrade za sudjelovanje u likovnom natječaju „Naslikajmo priču: Grigor Vitez, 'Pjesme'”. Izložba radova bila je u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću. Veselimo se novim likovnim stvaranjima i suradnjama!

Mladi novinari

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 46

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna2.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...