OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Novosti
Čitamo mi, u obitelji svi PDF Ispis

citamo mi 

citamo mi2 U petak 10. veljače 2012. godine u našoj školi, točnije u 3.B razredu, započeo je projekt „Čitamo mi u obitelji svi“ u organizaciji školske knjižnice i Hrvatske mreže školskih knjižničara. Projekt je već uspješno proveden u nekoliko europskih država i polučio je izvrsne rezultate. Ovo polugodište provodi se u nekoliko desetaka osnovnih škola diljem Hrvatske.

Ovim projektom utječe se na razvoj čitalačkih kompetencija koje, prema zadnjem PISA istraživanju 2009. godine, nisu najbolje razvijene među hrvatskim petnaestogodišnjacima.

Razvoj čitalačke vještine ključan je za razvoj svih drugih oblika pismenosti. Nakon što učenici u prvom razredu osnovne škole nauče čitati, jako je važno da im možemo ponuditi zanimljivu literaturu za čitanje. No, koje god aktivnosti poduzimali školski knjižničari i učitelji radi poticanja čitanja, radi stvaranja navike čitanja i otkrivanja čitateljskih estetskih užitaka, sve su one veoma ograničenog dometa, ako učenici adekvatne poticaje ne dobivaju i u svojoj obitelji. Naime, učenici nižih razreda uče ponajprije oponašanjem, a sve do puberteta glavni su im uzori i autoriteti njihovi roditelji. Nema kvalitetnijeg poticaja i efikasnije metode svladavanja tehnike čitanja, nego kad učenik svakodnevno viđa svoje roditelje kako čitaju i kako uživaju u pročitanom.

Ukoliko učenici u nižim razredima ne uvježbaju dovoljno dobro tehniku čitanja, kasnije je veoma teško nadoknaditi propušteno, redovito imaju problema s učenjem, ne samo s čitanjem (lektire).

Zapazili smo kako kod učenika u trećem i četvrtom razredu zanimanje za čitanje naglo opada.

Stoga smo pripremili knjižničnu naprtnjaču s 8 zanimljivih knjiga iz različitih područja. Neke su knjige namijenjene roditeljima, neke djeci, a neke za zajedničko čitanje. Svakog petka tijekom drugog polugodišta jedno će dijete dobiti knjižničnu naprtnjaču s knjigama, ponijet će ju kući, a iduće srijede vratiti u školu.

Tijekom pet dana, koliko naprtnjača bude u obitelji, važno je da svi članovi obitelji čitaju i porazgovaraju o pročitanomu te da pročitane odlomke prokomentiraju, pokušavajući skrenuti pozornost na zanimljive i vrijedne dijelove i na kraju svoje dojmove i zanimljivosti zapišu u priloženu bilježnicu dojmova.

U srijedu, kad dijete donese knjižnu naprtnjaču u školu, ispričat će najljepše doživljaje tijekom proteklih dana kad su svi u obitelji čitali knjige iz naprtnjače. Na taj način potaknut će i ostale učenike na čitanje, odnosno na izgradnju pozitivnog odnosa prema čitanju.

Svrha ovog projekta je i razvijanje svijesti o potrebi čuvanja zajedničke imovine, odnosno razvijanje svijesti da se prema knjigama koje posuđujemo drukčije ophodimo nego prema radnim udžbenicima, odnosno svatko ima pravo čitati iz nepošaranih i neoznačavanih knjiga.

Nikako nije moguće da svi u ovih nekoliko dana pročitaju svih osam knjiga, ali to nije ni svrha ovog projekta. CILJ JE ZABAVLJATI SE I DRUŽITI KAO OBITELJ KROZ ČITANJE KNJIGA.

Želimo vam da ugodno provedete vrijeme uz knjige sa svojom obitelji. :)

 
Na predavanju o djelu Martina Luthera Kinga Jr. PDF Ispis

mlkday

mlkday2 U petak, 25. siječnja, učenici 7. razreda iz dodatne nastave iz engleskog jezika koju vodi profesorica Sanja Božinović ponovno su posjetili Američki kutak u Zagrebu gdje im je gospođa B. Swingle održala predavanje o životu i djelu Martina Luthera Kinga Jr. u povodu Dana Marthina Luthera Kinga Jr. koji se obilježava trećeg ponedjeljka u siječnju. Putem videokonferencije predavanje su pratili i učenici iz Osijeka te studenti iz Rijeke.
Među ostalim, naučili smo da je Martin Luther King Jr. (Atlanta, 15. siječnja 1929. - Memphis 4. travnja 1968.) bio jedan od najvećih vođa za prava američkih crnaca.

Od važnih događaja i zanimljivosti iz njegova života najviše nas se dojmilo njegovo zalaganje za mirno rješavanju problema, odnosno borba za ljudska prava bez uporabe nasilja.

Saznali smo što za Amerikance znači govor: „I have a dream…“ pa smo pričali i o vlastitim snovima za nas i našu zemlju.  

Posebno je bilo zanimljivo saznati kako se Dan Martina Luthera Kinga Jr. obilježava radom u lokalnoj zajednici pomažući bližnjima i potrebitima. Posebno nas se dojmila slika američkog predsjednika Obame dok pomaže u pučkoj kuhinji, a gospođa Swingle i američka profesorica iz Rijeke s nama su podijelile najdojmljivije načine proslave tog dana iz vlastitog života – od pomaganje u besplatnom bojenju zidnih slika u školi do natjecanja u recitiranju poznatog govora.  

Otišli smo kući s mislima o važnosti poštivanja svih ljudi bez obzira na boju kože i druge razlike, kao i na potrebu da vratimo dobrim djelima svojoj zajednici za sve pozitivno što svakodnevno dobivamo.

 
Zima u zavičaju – integrirani nastavni dan PDF Ispis

zima u_zavicaju

zima u_zavicaju2 U sklopu integriranog nastavnog dana učenici 2.A, C, i E razreda posjetili su klizalište na Ključić Brdu. Nakon obrađene nastavne cjeline Zima i mnogo pročitanih priča i pjesama o zimi, učenici su u četvrtak, 24. siječnja, doživjeli pravu sliku zime. Iako nas ove godine zima još nije počastila svojom bjelinom, zimske radosti nisu nedostajale. Na klizalište je izašlo šezdesetak djece, a neki prvi put. Pod stručnim okom gospodina Boška vrijeme je brzo prošlo. Dva sata provedena na ledu djeca su doživjela kao zimsku bajku, koju bi željeli ponoviti.

 
Rezultati akcije skupljanja starog papira PDF Ispis

U četvrtak 22.12.2011. proveli smo akciju skupljanja starog papira. Vaga kaže da smo skupili preko 1800 kilograma papira!

stari papir2

Kao što znate, razred koji do kraja nastavne godine prikupi najviše starog papira bit će nagrađen izletom!

stari papir3

U tablicama možete provjeriti koliko ste papira ovaj put skupili. Podaci u zagradi odnose se na ukupnu količina skupljenog papira u ovoj nastavnoj godini.

 

Opširnije: Rezultati akcije skupljanja starog papira
 
Božićna priča PDF Ispis

bozicna prica1

bozicna prica2 U predbožićno vrijeme u predvečerje 20. prosinca 2011. učenici 4.d sa svojim roditeljima i učiteljicom krenuli su put Čazme u Božićnu priču…

Dan je osvanuo hladan, ali sunčan. Trebali smo doći u školu, biti na nastavi, a onda krenuti. Tko će dočekati vrijeme polaska?! Uzbuđenje je raslo, a kad smo čuli zvono koje je  značilo početak pustolovine, oduševljeni, napustili smo razred.

Pred školom su nas dočekali roditelji. Veselo smo ušli u autobus, smjestili se i krenuli.

Putovanje je počelo, a kako se spuštao suton, postajali smo sve uzbuđeniji.

Autocesta… Čazma… Okićene okućnice… Kad će Božićna priča?A onda je bljesnula pred nama. Znali smo da nas čeka nešto lijepo, ali ovako bajkovit prizor nismo mogli ni zamisliti. Snijeg, kojega u Gorici više nije bilo, stotine tisuća raznobojnih svjećica u predbožićnoj noći… Ne znaš jesu li ljepše zvijezde na nebu ili ove na imanju obitelji Salaj u Grabovnici…

Zajednički izlet roditelja i djece bio je doista izniman doživljaj i ostat će nam lijepa uspomena.

Svim učiteljima, učenicima i njihovim obiteljima sretan Božić žele učenici i roditelji 4.d.

 
<< Početak < « 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 » > Kraj >>

Stranica 55 od 60

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna9.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!