OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Novosti
Globalni eksperiment u OŠ Nikole Hribara PDF Ispis

globalni projekt1

globalni projekt2 Međunarodne organizacije IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) i UNESCO (United Nations Educational , Scientific and Cultural Organisation ) proglasile su 2011. godinu Međunarodnom godinom kemije.

Godina 2011. poklopila se sa stogodišnjicom dodjele Nobelove nagrade za kemiju Marie Sklodowskoj Curie, čime se željela naglasiti uloga žena u znanosti.

OŠ Nikole Hribara priključila se obilježavanju Međunarodne godine kemije. Učenici VII. i VIII. r. dodatne grupe iz kemije, koju vodi profesorica Anita Kovačević, analizirali su svojstva vode, najvažnijeg spoja našeg planeta.

Osnovna zamisao Globalnog eksperimenta bila je putem jednostavnijih pokusa povećati zanimanje mladih za kemiju i obrazovati mlade ljude da se koriste znanstvenim metodama istraživanja, postavljaju hipoteze, eksperimentiranju, analiziraju i zaključuju.

Uzorcima vode prikupljenim iz različitih izvora (vodovodna voda, kišnica, jezerska voda, morska…) odredila su se fizikalno-kemijska svojstva. Zagađeni su uzorci filtrirani i dezinficirani te je određena  prisutnost mikroorganizama u zagađenoj vodi.

Rezultati su slani u globalnu bazu podataka i nalaze se na službenoj stranici (http: //www. Chemistry2011.org/. Nakon godine dana pažljivog planiranja i pripreme te nakon godine izvođenja Globalnog eksperimenta, IUPAC i UNESCO objavili su privremene službene rezultate.

U Globalnom eksperimentu je do kraja 2011. godine sudjelovalo 43 500 učenika iz 82 države na 5 kontinenata. Samo je iz Hrvatske sudjelovalo 1232 učenika iz 49 hrvatskih škola.

Hrvatsko kemijsko društvo je organiziralo izvođenje projekta i zaključilo da je projekt Globalni eksperiment u Hrvatskoj uspješno izvršen.

Učenici OŠ Nikole Hribara također su doprinijeli uspjehu ovog projekta i uvidjeli doprinos kemije u rješavanju globalnih problema.

„Ponosni smo što smo sudjelovali u ovako velikom međunarodnom projektu, a pri tome smo se i dobro zabavili“, izjavio je Kristijan Rupić ,učenik VIII. d razreda.

 
Rezultati akcije skupljanja starog papira PDF Ispis

 U ponedjeljak 12.3.2012. proveli smo akciju skupljanja starog papira. Ovaj smo put skupili oko 1 700 kilograma papira!

stari papir2

 

U tablicama možete provjeriti koliko ste papira kao razred skupili. Podaci u zagradi odnose se na ukupnu količina skupljenog papira u ovoj nastavnoj godini.

 

Rezultati akcije skupljanja starog papira:

1.a

67   (247)

2.a

81   (128)

3.a

13   (252)

4.a

7   (229)

1.b

0 (21)

2.b

59   (210)

3.b

63   (399)

4.b

44   (64)

1.c

89 (192)

2.c

61   (267)

3.c

25     (33)

4.c

60   (156)

1.d

198 (396)

2.d

0   (38)

3.d

330   (519)

4.d

136 (694)

2.e

45   (45)

4.e

5   (506)

5.a

55 (333)

6.a

0     (5)

7.a

39   (267)

8.a

0 (141)

5.b

2   (68)

6.b

32   (140)

7.b

5 (343)

8.b

0 (0)

5.c

0   (124)

6.c

22   (107)

7.c

0   (22)

8.c

0 (0)

5.d

40   (332)

6.d

0 (202)

7.d

20   (68)

8.d

23 (23)

5.e

35   (170)

6.e

125 (563)

7.e

0   (0)

8.e

0 (0)

5.f

0   (24)

6.f

0   (0)

7.f

0   (0)

8.f

0 (0)

8.g

0 (0)

 

 

 
Američki marinac u posjetu našoj školi PDF Ispis

   marinac u_posjeti

marinac u_posjeti2

U sklopu proučavanja američke kulture, u nastavi engleskog jezika za sedmi razred, profesorica Sanja Božinović pozvala je u školu američkog marinca narednika Jamesa Jonesa. U pratnji gospođe Marice Bahlen, direktorice Informacijskog centra u odjelu Odnosa s javnošću Veleposlanstva SAD, gospodin Jones je došao u našu školu 23. veljače i razgovarao s učenicima na satu dodatne nastave iz engleskog jezika u knjižnici.

Učenici naše škole bili su jako zainteresirani za cijeli niz tema o kojima su prije susreta s marincem samo učili iz knjiga ili gledali u filmovima. Gospodin Jones im je pričao o svojoj domovini te o raznim dijelovima svijeta u kojima je boravio, ali i o tome kako on doživljava Hrvatsku i naš grad.

Učenike su posebno zanimali razni detalji iz rada i školovanja marinaca. Narednik Jones je objasnio da se njegov život jako razlikuje od onog koji gledaju u američkim ratnim filmovima. Rekao im je kako su mu u borilačkim vještinama važne vježbe samoobrane i savladavanja nasilnika, koliko mora vježbati svakodnevno, kakve zadatke ima u Veleposlanstvu te ih upoznao s opasnostima i teškoćama svog posla u nesigurnim i rizičnim dijelovima svijeta. Podijelio je s učenicima i priče o tužnim susretima s ljudima kojima marinci pomažu prilikom elementarnih nepogoda i drugih katastrofa.

Osobito su rado učenici razgovarali o sportovima, kako onima koji su popularni u Hrvatskoj, tako i američkim sportovima čija im pravila baš nisu dobro poznata. Narednik Jones je strpljivo objašnjavao, izmjenjivao s učenicima mišljenja o najboljim sportašima, a na kraju otkrio i neke tajne o tome kako marinci postižu i zadržavaju dobru formu i koji su njegovi omiljeni sportovi.

Zahvalili smo naredniku Jamesu i gospođi Bahlen na prilici da vježbamo engleski jezik i iz prve ruke saznamo toliko zanimljivih informacija. Poželjeli smo gospodinu Jamesu puno uspjeha u njegovom radu.

Nadamo se da ćemo se opet sresti prije nego našu lijepu i sigurnu zemlju zamijeni nekim drugim dijelom svijeta iduće godine.

 
Čitamo mi, u obitelji svi PDF Ispis

citamo mi 

citamo mi2 U petak 10. veljače 2012. godine u našoj školi, točnije u 3.B razredu, započeo je projekt „Čitamo mi u obitelji svi“ u organizaciji školske knjižnice i Hrvatske mreže školskih knjižničara. Projekt je već uspješno proveden u nekoliko europskih država i polučio je izvrsne rezultate. Ovo polugodište provodi se u nekoliko desetaka osnovnih škola diljem Hrvatske.

Ovim projektom utječe se na razvoj čitalačkih kompetencija koje, prema zadnjem PISA istraživanju 2009. godine, nisu najbolje razvijene među hrvatskim petnaestogodišnjacima.

Razvoj čitalačke vještine ključan je za razvoj svih drugih oblika pismenosti. Nakon što učenici u prvom razredu osnovne škole nauče čitati, jako je važno da im možemo ponuditi zanimljivu literaturu za čitanje. No, koje god aktivnosti poduzimali školski knjižničari i učitelji radi poticanja čitanja, radi stvaranja navike čitanja i otkrivanja čitateljskih estetskih užitaka, sve su one veoma ograničenog dometa, ako učenici adekvatne poticaje ne dobivaju i u svojoj obitelji. Naime, učenici nižih razreda uče ponajprije oponašanjem, a sve do puberteta glavni su im uzori i autoriteti njihovi roditelji. Nema kvalitetnijeg poticaja i efikasnije metode svladavanja tehnike čitanja, nego kad učenik svakodnevno viđa svoje roditelje kako čitaju i kako uživaju u pročitanom.

Ukoliko učenici u nižim razredima ne uvježbaju dovoljno dobro tehniku čitanja, kasnije je veoma teško nadoknaditi propušteno, redovito imaju problema s učenjem, ne samo s čitanjem (lektire).

Zapazili smo kako kod učenika u trećem i četvrtom razredu zanimanje za čitanje naglo opada.

Stoga smo pripremili knjižničnu naprtnjaču s 8 zanimljivih knjiga iz različitih područja. Neke su knjige namijenjene roditeljima, neke djeci, a neke za zajedničko čitanje. Svakog petka tijekom drugog polugodišta jedno će dijete dobiti knjižničnu naprtnjaču s knjigama, ponijet će ju kući, a iduće srijede vratiti u školu.

Tijekom pet dana, koliko naprtnjača bude u obitelji, važno je da svi članovi obitelji čitaju i porazgovaraju o pročitanomu te da pročitane odlomke prokomentiraju, pokušavajući skrenuti pozornost na zanimljive i vrijedne dijelove i na kraju svoje dojmove i zanimljivosti zapišu u priloženu bilježnicu dojmova.

U srijedu, kad dijete donese knjižnu naprtnjaču u školu, ispričat će najljepše doživljaje tijekom proteklih dana kad su svi u obitelji čitali knjige iz naprtnjače. Na taj način potaknut će i ostale učenike na čitanje, odnosno na izgradnju pozitivnog odnosa prema čitanju.

Svrha ovog projekta je i razvijanje svijesti o potrebi čuvanja zajedničke imovine, odnosno razvijanje svijesti da se prema knjigama koje posuđujemo drukčije ophodimo nego prema radnim udžbenicima, odnosno svatko ima pravo čitati iz nepošaranih i neoznačavanih knjiga.

Nikako nije moguće da svi u ovih nekoliko dana pročitaju svih osam knjiga, ali to nije ni svrha ovog projekta. CILJ JE ZABAVLJATI SE I DRUŽITI KAO OBITELJ KROZ ČITANJE KNJIGA.

Želimo vam da ugodno provedete vrijeme uz knjige sa svojom obitelji. :)

 
Na predavanju o djelu Martina Luthera Kinga Jr. PDF Ispis

mlkday

mlkday2 U petak, 25. siječnja, učenici 7. razreda iz dodatne nastave iz engleskog jezika koju vodi profesorica Sanja Božinović ponovno su posjetili Američki kutak u Zagrebu gdje im je gospođa B. Swingle održala predavanje o životu i djelu Martina Luthera Kinga Jr. u povodu Dana Marthina Luthera Kinga Jr. koji se obilježava trećeg ponedjeljka u siječnju. Putem videokonferencije predavanje su pratili i učenici iz Osijeka te studenti iz Rijeke.
Među ostalim, naučili smo da je Martin Luther King Jr. (Atlanta, 15. siječnja 1929. - Memphis 4. travnja 1968.) bio jedan od najvećih vođa za prava američkih crnaca.

Od važnih događaja i zanimljivosti iz njegova života najviše nas se dojmilo njegovo zalaganje za mirno rješavanju problema, odnosno borba za ljudska prava bez uporabe nasilja.

Saznali smo što za Amerikance znači govor: „I have a dream…“ pa smo pričali i o vlastitim snovima za nas i našu zemlju.  

Posebno je bilo zanimljivo saznati kako se Dan Martina Luthera Kinga Jr. obilježava radom u lokalnoj zajednici pomažući bližnjima i potrebitima. Posebno nas se dojmila slika američkog predsjednika Obame dok pomaže u pučkoj kuhinji, a gospođa Swingle i američka profesorica iz Rijeke s nama su podijelile najdojmljivije načine proslave tog dana iz vlastitog života – od pomaganje u besplatnom bojenju zidnih slika u školi do natjecanja u recitiranju poznatog govora.  

Otišli smo kući s mislima o važnosti poštivanja svih ljudi bez obzira na boju kože i druge razlike, kao i na potrebu da vratimo dobrim djelima svojoj zajednici za sve pozitivno što svakodnevno dobivamo.

 
<< Početak < « 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 » > Kraj >>

Stranica 86 od 91

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna3.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaAudio priče

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Željkine priče za mali odmor  Adrianina čitaonica Ježeva kućica Vrijeme je za online priču: "Hrkalo" Moj tata se smanjuje Kišni razdraganci Tata Slikovnica čita, glumi i...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...