OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti
Posjet osmaša Ministarstvu vanjskih i europskih poslova PDF Ispis

Posjet MVEP-u

Dio učenika osmih razreda je u pratnji prof. Majdak Forjan i prof. Japec 24. ožujka 2017. posjetio Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u sklopu nastave geografije. Dočekali su ih Maja Majdak i  dr. sc. Ivan Mijić te poveli do multimedijalne dvorane gdje su poslušali zanimljiva predavanja djelatnika Ministarstva. U pojam diplomacija uveo ih je vlp. dr. sc. Mladen Andrlić. Dr. sc. Dubravko Žirovčić učenike je detaljnije podučio o pojmu te načinu rada, a Ljiljana Pancirov, op. m. je pričala o samom radu u diplomaciji na vlastitim primjerima. Dr. sc. Mladen Nakić je govorio o odnosima Hrvatske i susjedstva.

Neki su i poželjeli postati diplomati!

 
Posjet osmih razreda Vukovaru PDF Ispis

U sklopu projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“ naši osmaši bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru 15. i 16. prosinca 2016. godine u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar nalazi se u vukovarskoj vojarni gdje su i započele naše aktivnosti. Prvi smo dan prisustvovali predavanju o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar. Na predavanjima su objašnjeni uzroci rata, događaji koji su uslijedili tijekom rata, vojne operacije važne za oslobođenje naše domovine te sama važnost Bitke za Vukovar. Obrana Vukovara bila od strateško-vojnog i političkog značaja te se smatra najbitnijim događajem Domovinskog rata, a trajala je od 24.8 do 18.11. 1991. Vukovarski branitelji otvorili su vrata uspostavi samostalne i neovisne Hrvatske i njenoj pobjedi u Domovinskom ratu.

U nastavku dana posjetili smo Gradski muzej Vukovara smješten u dvorcu Eltz, koji je tijekom rata pretrpio velika oštećenja. Umjetnine koje su se u njemu čuvale tijekom rata su stradale ili su opljačkane. Danas je muzej obnovljen te sadrži mnoge vrijedne eksponate. U jednom od najmodernijih muzeja u Hrvatskoj, Muzeju vučedolske kulture, upoznali smo se s materijalnim povijesnim izvorima s lokaliteta Vučedol, koji govore o životu Vučedolaca i postignućima njihove kulture te se tako osvjedočili o kontinuitetu života na prostoru Vukovara još iz razdoblja prapovijesti.

Slobodni dio dana proveli smo upoznavajući centar Vukovara, gdje smo obišli Križ na ušću Vuke u Dunav, jedan od najljepših spomenika stradalima u Domovinskom ratu. Na križu su uklesani stihovi glagoljicom „Navik on živi ki zgine pošteno“. Večernje sate proveli smo u disku.

Drugoga dana obilazili smo memorijalne lokalitete što je za sve nas bilo vrlo teško i emotivno.
Posjetili smo Vodotoranj, simbol grada Vukovara. Obišli smo Gradsku bolnicu, u sklopu koje se nalazi „Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991“. Tijekom Bitke za Vukovar, bolnica je svakodnevno bila granatirana i uništavana od strane agresora, tako da se život odvijao u bolničkom podrumu. Bili smo u Spomen domu hrvatskih branitelja Vukovar na Trpinjskoj cesti. Zgrada je napravljena u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se Vukovar branio od agresije.

U Muzeju Domovinskog rata, u vojarni „204. vukovarske brigade“, posjetili smo izložbu „Sjećanje na Domovinski rat – bitka za Vukovar“ u kojoj je kronološki prikazan tijek bitke i ono što se tijekom okupacije događalo u gradu. Vidjeli smo naoružanje koje je koristio agresor, tada vrlo moderno i jako, ali i naoružanje naših hrabrih branitelja, lovačke puške, ručno izrađene puške te bombe napravljene od običnih limenki ili bojlera. Vidjeli smo prikaz minskog polja gdje smo upoznati sa svim opasnostima koje predstavljaju mine. Vidjeli smo i rekonstrukciju srpskih koncentracijskih logora u koje su odvedeni vukovarski branitelji nakon pada Vukovara.

Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata sve su riječi utihnule, ostala je samo zahvala svim poginulima za našu domovinu. Zapalili smo lampaše na grobu hrvatskog generala Blage Zadre i ispred velikog spomenika na kojem gori vječni plamen. Zajedničku molitvu izmolili smo za sve poginule.
Posljednji memorijalni lokalitet, koji smo posjetili, je Spomen – dom Ovčara, koji je otvoren 2006. g. Na zidovima se naizmjenično osvjetljavaju fotografije stradalih, dok se u sredini prostorije nalazi vrtlog u čijem dnu gori vječno svjetlo prema kojem se kreću imena žrtava. Posjetivši mjesto masovne grobnice na Ovčari zapalili smo lampaše kod spomenika te minutom šutnje odali počast svima koji su izgubili život za slobodnu Hrvatsku.

Posjet Vukovaru završio je „Školom mira“ i porukama mira, razumijevanjem vrijednosti različitosti, tolerancije i opraštanja. U kvizu znanja našu su školu predstavljali učenici Nina Mikulin, 8.b i Ivan Karačić, 8.e. i osvojili drugo mjesto.

„I nikada narod zaboravit neće
Vukovar, stoji grad“

Natalija Kukor, prof.

 
Posjetili smo Radio Mariju PDF Ispis

radio marija

U utorak, 6. prosinca 2016. godine, učenici naše škole, Lucija Lukanović, Andrija Ninić, Marin Kvesić, Marija Anđelić i Magdalena Pejić, gostovali su na Radio Mariji s vjeroučiteljicom Marijom Patrlj. Učenici su uredili i predvodili misijsku krunicu u programu za misionare. Svi su bili jako uzbuđeni budući da je to nekima bio prvi posjet radijskoj postaji. Učenici su svoj zadatak izvrsno odradili te dobili pohvale od djelatnika radija i brojnih slušatelja.

 
Interliber - kemija PDF Ispis

interliber 2016(2)

interliber 201601 Dana 10.11.2016., u četvrtak, organiziran je stručni posjet Znanstvenom kvartu na Interliberu 2016., u Zagrebu.

I ove godine učenici dodatne nastave iz kemije aktivno su sudjelovali u interaktivnim pokusima u okviru zatvorenih radionica:  Bez straha pitaj i eksperimentiraj!

Za učenike 7.razreda organizirani su posebno osmišljeni edukativno-zabavni sadržaji iz fizike, kemije i biologije. Cilj radionica bio je podizanje razine prirodoznanstvene kulture učenika.

Učenicima su se posebno svidjeli pokusi: Crno-bijeli svijet, Pročišćavanje vode i Površinska napetost.  Učenici su dobili pohvalnice za znatiželju i hrabrost otvorenog srca, kako bi slijedili svoje snove, što ih je dodatno motiviralo u želji za ponavljanjem pokusa. Vidimo se za Dan škole!

 Voditelj: Anita Kovačević, prof.

 
Interliber 2016. PDF Ispis

interliber 2016(1)

U četvrtak i petak, 10. i 11. listopada 2016. godine, učenici naše škole u pratnji svojih profesora posjetili su 39. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber na Zagrebačkom velesajmu. Na sajmu su se održavale brojne radionice, promocije, glazbeni programi, druženje s autorima... Pogledali su predstavu Šuma Striborova ispričanu na malo drugačiji način, a posebno im se svidio edukativno-zabavni sadržaj Znanstveni kvart. Tamo su i oni naučili nešto novo te napravili neke pokuse uz pomoć učenika iz XV. gimnazije. U slobodno su vrijeme mogli razgledavati, kupovati knjige... Bilo im je lijepo družiti se s knjigama, neobičnim kemičarima i spisateljima.

Novinarska skupina

 
Više članaka...
<< Početak < « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » > Kraj >>

Stranica 22 od 35

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna8.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...