OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti
Naše putovanje vlakom PDF Ispis

U srijedu, 10. listopada 2018., učenici 3. razreda bili su na terenskoj nastavi u Sisku. Ovom terenskom nastavom željeli smo otkriti osnovna obilježja jeseni i uspješno se snalaziti u prirodi. Primjereno odjeveni i obuveni krenuli smo na putovanje vlakom kako bismo upoznali jesenske ljepote uz rijeku Kupu. Veselili smo se i plovidbi brodom rijekom Kupom, ali listopad, pravi jesenski mjesec, i svoga desetog dana pokazao je kako gusta jesenja magla i niski vodostaj mogu pokvariti naše planove. Bili smo pomalo razočarani, ali ne i obeshrabreni. Odmah smo osmislili novi plan i sadržajno ispunili ovaj magloviti jesenji dan.

Šetnjom uz Kupu i gradom Siskom, sluhom, vidom i dodirom u neposrednoj smo stvarnosti doživjeli jesen u pravoj raskoši njezinih boja i mirisa. A moramo priznati da smo se i uspješno snalazili u novoj sredini.
Na kraju našega putovanja sunce nas je iz Siska ispratilo svojim toplim zrakama, a vlak sigurno vratio u našu Veliku Goricu.


Voditeljica Aktiva 3. razreda:
Ksenija Petrlin Jurić, mag prim. educ.

 
Zagreb – glavni grad Republike Hrvatske PDF Ispis

Topli jesenski dani 9. i 10. listopada 2018. pogodovali su provedbi planirane terenske nastave učenika i učiteljica četvrtih razreda.
Učenici su zorno promatrali nastavne sadržaje o glavnom gradu naše domovine usvojene na satima prirode i društva. Pritom su proširili znanja zanimljivostima o kulturno-povijesnim spomenicima i značajnim povijesnim osobama središta hrvatske metropole.
Svoj su obilazak upotpunili pričama i usporedbama s prošlim vremenima, od Gradeca i Kaptola, njihovih srednjovjekovnih bitaka na Krvavom mostu, prolasku kroz istočna vrata staroga Gradeca, današnje svetište Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, prema Trgu svetoga Marka, političkom središtu današnjega Zagreba. Zanimljiv i poučan bio je obilazak prostorija Hrvatskoga sabora, upoznavanje s načinom rada zakonodavne vlasti, brojem zastupnika i redovnih zasjedanja. Uz kulu Lotrščak, poznatu iz lektirnoga djela Grički top, učenici su stigli do uspinjače ZET-a i njome su se u 64 sekunde spustili u Donji grad do Ilice, najvažnije, ali ne i najduže ulice u gradu. Obilazak su nastavili do Hrvatskoga školskog muzeja gdje su upoznali načine poučavanja i školski život u prošlosti. Posebno je dojmljivo bilo u učionici prošloga stoljeća gdje su neki čak okusili i „klečenje na kuruzi“.
Povratak u sadašnjost bio je ispred HNK i Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Zasluženo su kratko predahnuli i odmorili se uz sladoled i kolače u slastičarnici Vincek.
Put je vodio do kumice Barice čiji kip dočekuje sve kupce i posjetitelje najpoznatije hrvatske tržnice Dolac.
Između suncobrana i štandova stigli su do velebne zagrebačke katedrale čiju su unutrašnjost pogledali, kratko se pomolili i obišli grob blaženoga Alojzija Stepinca.
Svoje poučno i zanimljivo putovanje središtem Zagreba završili su gdje je i započelo, na glavnom gradskom trgu - Trgu bana Josipa Jelačića. Uz zanimljivu i romantičnu legendu o izreci „Mando, dušo, zagrabi vode", nastanku imena Manduševac i Zagreb, vratili su se u svoj grad puni novih spoznaja i dojmova.

 
Jednodnevni izlet petih razreda, PP Grabovača - Smiljan PDF Ispis

n.tesla Učenici petih razreda u pratnji svojih razrednika i nastavnika uputili su se 14. 6. 2018. na jednodnevni izlet. Prvo odredište bio je Pećinski park Grabovača. U pratnji vodiča razgledali smo špilju Samograd te čuli zanimljivosti o Pećinskom parku. Nakon pauze i ručka u Gospiću posjetili smo Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.

Puni dojmova i pomalo umorni vratili smo se kućama u kasnim večernjim satima.

 
Put u prošlost i podvodni svijet naših rijeka PDF Ispis

put u proslost U četvrtak, 15. lipnja 2018. godine, učenici drugih razreda krenuli su na svoj jednodnevni izlet. Put ih je vodio u Draganiće na stari gospodski posjed Contessa iz 1714. godine. Dočekao ih je mladi grof i nekoliko grofica. Djeca su znatiželjno promatrala bajkovito uređeno zdanje i njegove prostorije. Da bi se što vjernije uživjeli u uloge grofova, grofica, princeza i vitezova odijevali su i prigodne kostime. Naučili su pravilan naklon pri plesu i zajedno zaplesali uz glazbu. Dječaci su se okušali u vježbi mačevanja drvenim mačevima. Slijedio je svečani ručak koji je pripremio dvorski kuhar. Djeca su upoznala i razne vrste konja, a jedan maleni poni pokazao im je i svoje trikove. Prohladno vrijeme nije ih spriječilo da uživaju u dvorišnim sadržajima posjeda. Malene koze Hajdi i Kekec probale su okus sata jednog učenika.

Iz prošlosti, krenuli su u podvodni svijet slatkovodnih riba u akvariju Aquatika u Karlovcu. Bio je to izuzetan doživljaj podvodnog svijeta koji nam se naizgled čini dobro poznatim. Djeca su vidjela različite vrste riba koje obitavaju u našim rijekama od njihovog izvora do ušća i tako razvijala svijest o njihovoj iznimnoj biološkoj raznolikosti.
Pomalo umorni, ali puni lijepih dojmova vratili smo se kući u kasnim popodnevnim satima.

 

Ksenija Petrlin-Jurić, mag. prim. educ.

 
Prvi razredi u Gradu mladih PDF Ispis

GRAD MLADIH

Dana 25. svibnja 2018. učenici prvih razreda išli su na jednodnevni izlet u Grad mladih. Dočekani smo uz glazbu, kolače i čaj. Rasplesani i raspjevani krenuli smo u šetnju parkom. Promatrali smo i uočavali promjene u biljnom i životinjskom svijetu u različitim godišnjim dobima te vremenske promjene u prirodi. Nakon edukativnog dijela učenici su sudjelovali u sportskim igrama i natjecanjima. Brzo je došlo vrijeme ručka. Poslije ručka ponovno smo zaplesali.

Bio je to jedan lijepi izlet koji bismo željeli svakako ponoviti.

Nevenka Sedmak, mag. prim. educ.

 

 

 
Više članaka...
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 14 od 35

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna12.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...