OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti
U zavičaju Mate Lovraka PDF Ispis

15. svibnja 2018. godine učenici 3. razreda OŠ Nikole Hribara išli su na jednodnevni izlet u Bjelovar i Veliki Grđevac. 

Nakon razgleda Bjelovara, grada s dugom tradicijom te brojnim turističkim manifestacijama, nastavili smo putovanje prema mjestu Veliki Grđevac, rodnom mjestu našeg velikog književnika Mate Lovraka.

U Osnovnoj školi Mato Lovrak, koju je književnik polazio kao dijete i u kojoj je radio kao učitelj, obišli smo, uz stručno vodstvo, i spomen sobu koja prikazuje njegov život i rad. 

Šetnju Lovrakovim zavičajem nastavili smo vožnjom vlakom do Kulturnog centra Mato Lovrak koji se sastoji od kompozicijskog muzejskog vlaka u kojem se snimao i istoimeni film „Vlak u snijegu“ i mlina koji se nalazi na istom mjestu identičan kao onaj kakav su obnavljali Pero i družina. Učenici su vidjeli i Stazu prijatelja prirode koja vodi kroz šumu.

Zajedničko druženje uz ručak i rekreativne sadržaje učenici su proveli na seoskom imanju „Na malenom brijegu„.

Puni dojmova i lijepih uspomena vratili smo se pred školu u kasnim poslijepodnevnim satima.

 

Voditeljica Aktiva 3. razreda

Jadranka Jelisavac, mag. prim. educ.

 
Izlet u Veneciju PDF Ispis

venecija (2)

venecija (1) Učenici šestih, sedmih i osmih razreda koji uče talijanski jezik i ostali zainteresirani učenici posjetili su 4. 5. 2018. Veneciju u Italiji. Po dolasku u mjestašce Punta Sabbioni brodićem smo se prevezli do povijesnog središta Venecije. Ploveći kroz Canal Grande uživali smo u pogledu na mnogobrojne palače i crkve od kojih je najljepša Santa Maria della Salute. Nakon što smo pristali na Rivu degli Schiavoni, zaputili smo se u razgledavanje najznačajnijih znamenitosti koje se nalaze na listi UNESCO - ve Svjetske kulturne baštine. Posjetili smo Most uzdaha, Trg sv. Marka, Baziliku sv. Marka, Duždevu palaču, Toranj s astronomskim satom i Most Rialto. Nakon obilaska kulturno-povijesne jezgre učenici su dobili slobodno vrijeme za kupovinu suvenira. U kasnim popodnevnim satima zaputili smo se kući. U Veliku Goricu vratili smo se oko ponoći.

Anita Pukanić, prof. engleskog i talijanskog jezika

 
Terenska nastava iz geografije i povijesti - NP Paklenica, Zadar i Nin PDF Ispis

Dio učenika petih razreda sudjelovalo je na terenskoj nastavi iz geografije i povijesti 11. i 12. svibnja 2018. Prvi dan uspješno su svladali planinarski uspon po NP Paklenici te se usput orijentirali, mjerili temperaturu i tlak i uzeli uzorke stijena. Nakon smještaja u hotel „Borik“, terenska nastava nastavila se provjerom temperature mora, a za usporedbu i bazena. Večernju šetnju upotpunilo je promatranje noćnog neba, te uspoređivanje svojstava toplog i hladnog zraka uz pomoć lampiona.

Drugi dan posjetili smo i razgledali Zadar te primijenili stečena znanja iz povijesti. Učenici su po grupama rješavali radne listiće s pitanjima vezanim uz prošlost Zadra u vrijeme antike i srednjeg vijeka. Obišli smo zadarski forum, crkvu sv. Stošije i sv. Donata, Pozdrav Suncu i slušali zvukove Morskih orgulja.

Posjetili smo i Arheološki muzej gdje smo vidjeli ostatke (materijalne povijesne izvore) pronađene na širem području Zadra iz razdoblja antike te razdoblja Hrvatskih narodnih vladara.

Nakon ručka terenska nastava nastavila se u solani Nin iz koje smo i ponijeli uzorak mora kako bismo provjerili salinitet. Hrabriji učenici probali su i kakav okus ima biljka slanuša.

Pomalo tužni, nakon razgleda povijesne jezgre Nina, krenuli smo kućama, a ispratila nas je duga iznad Velebita.

Učenike su pratili njihovi razrednici i profesori povijesti i geografije Natalija Kukor, Marija Majdak Forjan, Milan Vareško i Valentina Japec.

 
Drugi razredi u posjetu Zračnoj luci Franjo Tuđman PDF Ispis

zracna luka (2)

zracna luka (1) U utorak, 8. svibnja 2018. godine, učenici drugih razreda posjetili su Zračnu luku Franjo Tuđman, našu najveću i najznačajniju zračnu luku u Hrvatskoj.

Već pri samom dolasku oduševio nas je neobičan krov nove zgrade zračne luke. Uz stručno vodstvo učenici su obišli unutarnji dio zračne luke i putnički terminal te se upoznali s načinom putovanja zrakoplovom. Saznali su gdje mogu kupiti kartu za let, gdje saznati informacije o letovima, na koji način se vrši prihvat putnika i njihove prtljage, sve radnje do ulaska u zrakoplov. Posebno uzbuđenje moglo se osjetiti pri prolasku učenika kroz sigurnosnu provjeru putnika.

Zahvaljujući učenici Miji iz 2.a i njenom ujaku, pilotu Goranu Truhanu, i ujni, stjuardesi Tanji Truhan, učenici 2.a, 2.c i 2.d doživjeli su atmosferu ulaska u avion, vidjeli neobičnu unutrašnjost pilotske kabine, slušali glas stjuardese koja daje osnovne informacije prije leta te sjedili u avionu kao pravi putnici koji ponekad požele otvoriti prozore zrakoplova i ukrasti oblake. A žele li to učiniti i piloti? Bilo je to jedno od niza pitanja koja su učenici uputili pilotu Goranu.

Puni dojmova vratili smo se s našeg neobičnog leta u naše dobro poznate školske klupe.

Ksenija P. Jurić, mag. prim. educ.

 
Po dragome kraju… PDF Ispis

po dragome kraju Učenici 3. razreda naše škole, u sklopu nastavnog plana i programa iz prirode i društva, obišli su svoj zavičaj, naše drago Turopolje, 2. i 3. svibnja 2018. godine.

Putovanje su započeli obilaskom rimskog naselja Andautonije u Ščitarjevu, nastavili razgledom turopoljske ljepotice, Kapelice svete Barbare, u Velikoj Mlaki. Prošetali Starim gradom Lukavcem te završili putovanje, dragim nam krajem, u kuriji Modić – Bedeković u Donjoj Lomnici.

Tijekom terenske nastave imali su stručno vodstvo gospodina Stjepana Šipušića, koji im je na vrlo zanimljiv i djeci pristupačan način približio drago nam Turopolje. Učenici su zavirili u mnoge tajne našega zavičaja te ponovili sadržaje njegove prošlosti i sadašnjosti, ponijevši drage uspomene sretnije budućnosti.

Voditeljica Aktiva 3. razreda
Jadranka Jelisavac, mag. prim. educ.

 
Više članaka...
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 15 od 35

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna9.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...