OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti


Terenska nastava geografije i povijesti PDF Ispis

terenska nastava (2)

terenska nastava Već tradicionalno se organizira terenska nastava geografije i povijesti. Ove godine, učenici sedmih razreda uz pratnju učitelja povijesti i geografije Ivice Kirina, Milana Vareška, Marije Majdak Forjan te učiteljice hrvatskog Matee Meštrović i pomoćnica u nastavi Alme Debijađi i Mihaele Pavišić, 20. i 21. svibnja posjetili su otok Cres i Lošinj.

Upoznali su se s geografskim karakteristikama otoka Cresa i Lošinja te kulturno-povijesnim znamenitostima.

Prvi dan Terenske nastave nakon plovidbe od luke Valbiska na otoku Krku do Meraga na Cresu, upustili su se u avanturu planinarenja na Osoršćicu. Planinarenje je svima oduzelo puno energije, ali dolaskom u hotel te opuštanjem u moru i na bazenima sav umor je nestao.

Drugi dan istražili su Mali Lošinj te posjetili Muzej Apoksiomena. Apoksiomen je brončani antički kip iz 1. ili 2. st. pr. Kr. pronađen i izronjen krajem 20. st. iz mora kod Lošinja. Pronašao ga je turist iz Belgije. Apoksiomen je kip atlete prikazan nakon vježbanja u trenutku dok čisti strugaljku kojom je čistio tijelo od pijeska, ulja i znoja. Nakon pronalaska kip je trebalo restaurirati što je trajalo 6 godina. Danas je izložen u svom punom sjaju u Muzeju, postao je simbol i zaštitni znak otoka Lošinja.

Na terenskoj nastavi učenici su se dodatno zbližili, dostojno predstavili svoju školu i grad te se umorni i zadovoljni, u večernjim satima, vratili kućama.

Marija Majdak Forjan

 
2. razredi u „MiniPolisu” – mjestu gdje mali postaju veliki PDF Ispis

MiniPolis(1) MiniPolis(3)

MiniPolis(2) U četvrtak, 19. svibnja 2022. godine svi 2. razredi naše škole posjetili su „MiniPolis” – prvi dječji grad u Hrvatskoj. Na prostoru od 1 500 kvadrata smješteno je četrdesetak tematskih kućica raspoređenih tako da čine pravi dječji grad. Kućice u „MiniPolisu” su umanjene replike stvarnog svijeta, a djeca su se u njima, kroz verificirane edukativne programe, upoznala s više od 40 zanimanja i uloga iz svijeta odraslih. U interaktivnom gradu za djecu naši su učenici uživali u izvanučioničkoj nastavi. Sve ono što smo o zanimanjima i prometu naučili u školi ovdje smo vidjeli i doživjeli kroz zajedničko druženje i igru. Istražujući „MiniPolis” kroz seriju ekspertno osmišljenih scenarija djeca otkrivaju i razvijaju svoje talente, strasti i vještine. Svaka tematska kućica opremljena je uniformama kako bi se djeca mogla uživjeti u različita zanimanja – blagajnik i kupac, vozač tramvaja i putnik, stomatolog i pacijent, i još mnogo toga. Uz educirane animatorice sudjelovali smo u Prometnoj radionici i Vatrogasnoj akademiji. U kratkoj pauzi osvježili smo se sokovima i grickalicama, a na kraju druženja svaki je učenik dobio i simboličan poklon. Edukativan program „MiniPolisa” potvrđen je i od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, kao pozitivan oblik izvanučioničke aktivnosti.

Bila je ovo posebna izvanučionička nastava u kojoj su mali postali veliki. „MiniPolis” je interaktivan grad u potpunosti posvećen djeci i svaka minuta koju smo tamo proveli bila je kvalitetno iskorištena. U ovoj istraživačkoj avanturi nisu uživali samo učenici, već i mi učitelji. Oni su postali veliki, a mi mali.

Ksenija Petrlin-Jurić, mag. prim. educ.

 
Posjet Grazu PDF Ispis

terenska nastava

terenska nastava(a) U petak, 29.04.2022., učenici sedmih i osmih razreda koji pohađaju nastavu njemačkog jezika, njih ukupno 84, sa svojim su profesoricama Petrom Bolarić, Josipom Omrčen, Ivonom Štrekelj i Marijom Vnučec posjetili Graz, Republika Austrija, i tvornicu čokolade Zotter u mjestu Riegersburg, nedaleko od Graza.

Nakon obilaska tvornice Zotter, kušanja mnogobrojnih vrsta čokolade, odgledanog dokumentarca o tvornici i obitelji Josefa Zottera, uputili smo se u razgled grada Graza i njegovih znamenitosti: Kunstmuseum, Murinsel, Rathaus, Landhaus, Opera, Mauzolej Ferdinanda II, Schlossberg.

Prije povratka kući, pauzirali smo u shopping centru Seiersberg, gdje su učenici imali malo slobodnog vremena za jelo, kupovinu i sl. U večernjim satima smo se veseli i puni dojmova vratili kući u Veliku Goricu.

Josipa Omrčen, prof. njemačkog jezika

 
Terenska nastava u Krapinu PDF Ispis

krapina terenska nastava (1)

Dana 29. travnja 2022. učenici 5. a, b, i c razreda uputili su se na terensku nastavu u Krapinu u pratnji svojih razrednica Natalije Kukor, Marije Lovrić i Valentine Japec. U Krapini su posjetili Muzej krapinskih neandertalaca. Naučili su ponešto o životu i radu Dragutina Gorjanovića Krambergera i proširili znanja o životu neandertalaca. Podsjetili se kako je nastao naš planet, naučili još ponešto o kemijskoj i biološkoj evoluciji. Vrijeme je bilo lijepo pa smo prošetali i do nalazišta, uz nezaobilazno fotografiranje sa skulpturama neandertalaca. Prije povratka, ostalo je i vremena za druženje i kupnju pokojeg suvenira.

Valentina Japec

 
Terenska nastava 6. razreda – ˝S Brlićkom po Zagrebu˝ PDF Ispis

terenska nastava Krenuli smo sa 6. razredima na terensku nastavu ˝S Brlićkom po Zagrebu˝.

U suradnji s našom učiteljicom Marijom Patrlj, licenciranim turističkim vodičem za Grad Zagreb i zagrebačku županiju, koja se taj dan pretvara u Ivanu Brlić Mažuranić, uživamo u našem glavnom gradu Zagrebu i starim vremenima, od Šenoe do Mažuranića u trosatnoj šetnji. Preko Europskog trga i Trga bana Josipa Jelačića do Kaptola i Dolca, Opatovinom stubama biskupa Duha do Tkalče i Krvavog mosta. Radićevom do Kamenitih vrata i Katarinina trga i Strossa, stubama do Ilice laganom šetnjom špicom do Zrinjevca.

Šestaši obaraju s nogu, što li od pozornosti kojom slušaju Brlićkinu životnu priču, što li od uzornog ponašanja popraćenih pohvalama Zagrepčana, što li zavidnim znanjem i odgovorima na ponavljanje naučenog u autobusu. S diplomama u rukama i nagradama za znanje o Zagrebu, vraćamo se u našu Veliku Goricu. Doista uživamo u ovoj terenskoj nastavi.

Matea Steiner, psihologinja

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 35

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna2.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...