OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Obilježavanja
Mali eTwinneri obilježili Dan jabuka 2021. PDF Ispis

dani jabuka(1) dani jabuka(2)
Kraljica voća, zdrava, hranjiva i svima nama bliska, jabuka s potpunim pravom ima i svoj dan. To je 21. listopada kada obilježavamo Svjetski dan jabuka.

Toga dana, ali i cijeloga tjedna uoči obilježavanja, učenici 1.d, 2.c, 3.a i 3.d proveli su brojne aktivnosti kroz koje su kao motiv stavili jabuku. Sve je započelo uključivanjem u eTwinning projekt Dan jabuka 2021. koji je postavio jasne ciljeve i zadatke samog projekta. Svaki je učitelj sa svojim razredom mogao provesti i neke svoje aktivnosti prilagođene uzrastu učenika i specifičnostima svoga razreda. Važno je samo sve uklopiti u nastavni proces i ishodima predmetnih kurikula te međupredmetnih tema. Tih se dana čitalo, glumilo, pjevalo i slikalo o jabuci, upoznale su se sorte jabuka te kako se razvija i raste biljka. Učenici su uvidjeli važnost jabuke kao i mnogim poslovicama koje su primijenili na stvarne životne situacije. Natjecanja, također, nisu izostala: slaganje puzzli, voćni sudoku, memory te štafeta s nošenjem jabuke u kuhači. Naravno da ni onaj najslađi dio nije izostao tako da su pripremljene brojne pite, savijače i razne druge slastice od jabuka. Sve je završilo tradicionalnim plesom u paru s jabukom!

Neke od zanimljivih videozapisa slatkih recepata i pripreme kolača od jabuka pogledajte na

Dan jabuka - Marko

Dan jabuka - Dora

Dan jabuka - Leon

Dan jabuka - Anea

Vesna Stipić

 
Europski tjedan programiranja PDF Ispis

Europski tjedan programiranja 2

europski tjedan programiranja Od 9. do 24. listopada 2021. godine u našoj je školi održan niz računalnih radionica kojima su se učenici i učitelji naše škole uključili u obilježavanje Europskog tjedna programiranja. Cilj radionica bio je pokazati učenicima da programiranjem mogu oživjeti svoje ideje, stvarati i graditi te tako obradovati sebe i druge.

Europski tjedan programiranja (#CodeWeek) društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Ova inicijativa pokrenuta je 2013. godine kada je organizirano svega nekoliko stotina događaja, dok je prošle godine diljem Europe organizirano više od 70 tisuća događaja. Glavna je zamisao učiniti programiranje transparentnijim, demistificirati povezane vještine i okupiti motivirane ljude u zajedničkom učenju.

Uz našu školu suorganizatori ovoga događaja su Hrvatski savez informatičara i Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike iz Velike Gorice, koji su učenicima petih i osmih razreda poklonili čokoladice i sokove, kako bi povratili energiju utrošenu u zahtjevne, ali učenicima iznimno zanimljive radionice.

Radionice su vodili učitelji naše škole: Ana Kumic, Milan Omrčen, Ivana Car Postić i Matea Preradović, a u njima su sudjelovali učenici od drugih sve do osmih razreda.

 
Europäischer Tag der Sprachen PDF Ispis

Europski dan jezika (2)

Europski dan jezika (1) Povodom Europskog dana jezika koji se obilježava 26. rujna učenici 7. a, 7. b, 7. c te 8. a, 8. b, 8. c i 8. d razreda su u matičnoj te područnoj školi Donja Lomnica na nastavi njemačkoga jezika različitim aktivnostima obilježili taj važan dan. Izrađivali smo plakate, crtali zastave, rješavali zadatke i kvizove te tako proširivali znanje. Kažu da koliko jezika znaš, toliko vrijediš. Mi se uistinu slažemo s tim, stoga ćemo se i dalje truditi učiti strani jezik i služiti se njime.

Josipa Omrčen i Marija Vnučec

 
Matej na HMOK-u PDF Ispis

Matej Marijetic Učenik 4. razreda Osnovne škole Nikole Hribara Matej Marijetić nakon osvojenog 1. mjesta na Županijskom natjecanju iz Matematike održanom 29. ožujka 2021. godine pozvan je na Hrvatsku matematičku olimpijadu za kadete ( HMOK). Uspješnim 1. kolom Matej je izborio sudjelovanje na natjecanju Hrvatske matematičke olimpijade za kadete 2. kola koje je održano 23. lipnja 2021.godine po županijama.

Škola domaćin za Grad Zagreb, Zagrebačku županiju i Karlovačku županiju bila je OŠ Augusta Šenoe u Zagrebu. Među mladim matematičarima HMOK-a Matej je osvojio izvrsno 2. mjesto. Mentorica natjecatelja je učiteljica Vesna Zagorec, a mi čestitamo Mateju i mentorici na postignutom uspjehu.

 
Dani medijske pismenosti PDF Ispis

Dani medijske pismenosti

Tijekom tjedna od 19. do 25. travnja 2021. obilježavali su se Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te brojnih drugih partnera i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Svrha obilježavanja jest osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djece i mladih, prilike za učenje o medijima.

Naglasak je bio na utjecaju medija na mentalno zdravlje djece i mladih. Posebna pozornost posvećena je aktualnom problemu dezinformacija i lažnih vijesti, utjecaju influencera te općenito razvoju vještina kritičkog sagledavanja medijskih sadržaja, kao i boljeg razumijevanja kako različiti mediji funkcioniraju.

I mi smo se priključili ovom hvalevrijednom projektu. Učenici 4. razreda iz Lomnice razgovarali su o podjeli medija, radili su u paru i navodili dobre i loše strane TV- a s osvrtom na utjecaj reklama. Pogledali su video vodič kroz medije te Zorana Vakulu s temom „Kako nastaje vremenska prognoza“.

Učenici 6. a razreda pogledali su video „Što da radim bez jutjub(er)a?“ te ga prokomentirali navodeći prednosti i mane praćenja YouTubera.

U svim sedmim razredima knjižničarke su održale nastavni sat na temu „Izvori podataka na različitim vrstama medija“ s naglaskom na poštivanje autorskih prava. Taj sat održava se već godinama u našoj školi u sklopu programa Informacijske pismenosti i poticanja čitanja.

Učenici 8. d su raspravljali o pravilima lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu, usput komentirajući sadržaj na internetskim portalima i društvenim mrežama.

Mladi knjižničari i čitatelji 1. smjene nadovezali su se na navedeni tjedan obilježavanjem Dana intelektualnog vlasništva 26. travnja. Tijekom izvannastavne aktivnosti pogledali su i prokomentirali videosadržaje na temu „Što je to intelektualno vlasništvo i kako ga poštivati“. Saznali su da mnoge stvari koje radimo na internetu nisu zakonite i zašto je važno poštivati intelektualno vlasništvo.

Nadamo se da smo time pridonijeli većoj osviještenosti naših učenika o važnosti medijske pismenosti.

Roditelje bismo ovom viješću željeli uputiti na mrežne stranice Dana medijske pismenosti i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo gdje ima mnoštvo edukativnih materijala osim za djecu i za njih.

A mi ćemo nastaviti raditi na osviještenosti svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa tijekom cijele godine, kao i do sada.

 
Više članaka...
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 12 od 34

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna5.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...