OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Obilježavanja


Draga Zemljo, sretan ti tvoj dan! PDF Ispis

Uoči Dana planeta Zemlje učenici 4. a i 4. d razrednog odjela izložili su svoje likovne i literarne radove u Knjižnici Galženica.

Izložbom „Draga Zemljo, sretan ti tvoj dan!“ istaknuli su važnost Dana planeta Zemlje koji se svake godine obilježava 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša.

Prikazujući naš planet Zemlju u raznim životnim situacijama sreće i tuge, čistoće i onečišćenja koristili su suvremene metode rada, različite likovne tehnike u kolorističkom moduliranju zemaljske kugle toplim i hladnim bojama kojima su izrazili volumen na plohi prikazavši svu ljubav prema našoj Majci Zemlji.

Povezali su književno djelo za cjelovito čitanje Eko Eko Hrvoja Hitreca s likovnim izričajem te na suvremen način korištenjem digitalnih didaktičkih alata samostalno stvarali materijale dajući svoj doprinos očuvanju zdravog načina života na našem planetu.

Ljepota i bogatstvo hrvatskoga jezika implementirani su u poetsko izražavanje učenika u prikazivanju osjećaja pripadnosti svojoj domovini i zavičaju u kojem žive, dragom nam Turopolju.

Ovom izložbom prikazali su samo jedan dio aktivnosti koje se provode u našoj školi u sklopu projekta Dan planeta Zemlje koji je potaknuo Tim za kvalitetu. Cilj je bio osvijestiti širu javnost i ljude svijeta o važnosti zaštite prirodnih resursa našeg planeta i skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Izložbu možete pogledati u izlozima Knjižnice Galženica od 17. travnja do 1. svibnja 2023. godine.

Vesna Stipić i Jadranka Jelisavac, učiteljice savjetnice

 
Ususret Uskrsu PDF Ispis

Uoči Uskrsa 24. 3. 2023. učenici 4. d razreda sudjelovali su u Likovnoj radionici Muzeja Turopolja pod nazivom „Tradicionalno ukrašavanje jaja voskom“.

Uživali su ukrašavajući jaja tradicionalnim turopoljskim načinom – crtanjem šara motiva pokupskih pisanica. Tekućim voskom crtali su zafrkače, duple zafrkače, zafrkače s točkicom, fojice (grančice), rožice, grojzdeke, mašljine, lotrice i srca. Ukrašena jaja kuhali su u tekstilnoj zelenoj i crvenoj boji te dobili šarene turopoljske pisanice.

Radionicu je vješto i znalački vodila Valentina Radoš, muzejska pedagoginja i voditeljica likovne zbirke. Priključili su im se i ostali djelatnici Muzeja Turopolja.

Uskrsne pisanice ponijeli su kući kako bi bile dio njihova uskrsnog slavlja.

Učiteljica 4. d

Jadranka Jelisavac

 
Nagradni natječaj uoči Noći knjige – Umjetna ili uvjetna inteligencija PDF Ispis

Noć-knjige-2023

Od 21. do 23. travnja 2023. obilježava se Noć knjige. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara otvara nagradni likovni i literarni natječaj na temu Umjetna ili uvjetna inteligencija.

Neka od najčešćih područja i primjena umjetne inteligencije računalne su igre i simulacije, pretraživanje podataka, prevođenje stranih jezika i sl.

Zanima nas u kojoj je mjeri umjetna inteligencija dio tvog svakodnevnog života? Koliko vremena provodiš igrajući igre na računalu, a koliko igrajući se u stvarnome svijetu s prijateljima? Gdje tražiš nepoznate riječi? Tko ili što te budi? Kako ćeš stići na neku adresu bez pomoći aplikacija? Gdje ćeš pronaći potrebno znanje i informacije ako nestane električne energije? U kojoj je mjeri tvoj svijet određen oslanjanjem na umjetnu inteligenciju, a u kojoj na tvoju, ljudsku, inteligenciju? Na koji način vježbaš svoju inteligenciju i činiš se manje ovisnim o potpori i poticajima izvana? Napiši ili nacrtaj svoja razmišljanja na ovu temu.

  • Likovni natječaj

U natječaju sudjeluju učenici osnovnih škola u dvije kategorije:

- od 1. do 4. razreda osnovne škole

- od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Rad mora biti originalan – radovi koji su precrtani ne mogu sudjelovati u natjecanju.

Svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

-  ime i prezime učenika, razred

-  naziv i adresu škole.

Obavijest o nagrađenim likovnim radovima bit će objavljena 18. travnja 2023. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se na svečanom otvorenju Noći knjige, 21. travnja 2023. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

  •  Literarni natječaj

U natječaju sudjeluju učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djela.

Svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

- ime i prezime učenika, razred

- naziv i adresu škole.

Obavijest o nagrađenim literarnim radovima bit će objavljena 21. travnja 2023. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se početkom svibnja 2023. na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Radove donesite u školsku knjižnicu do 17. travnja 2023. godine.

 
Geografski izazov povodom Dana planeta Zemlje PDF Ispis

Izazov

Dragi geografi, ljubitelji prirode i kretanja, pozivamo vas da se i ove godine priključite našem izazovu povodom Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja s ciljem jačanja svijesti ljudi o prirodnom okolišu. I ove smo godine odlučili bicikliranjem dati doprinos očuvanju našega planeta. Steknimo naviku kretanja biciklom umjesto automobilom jer bicikliranjem izbjegavamo prometne gužve, istražujemo skrivene kutke grada, društveno smo odgovorniji, čuvamo kakvoću zraka, brinemo se o našem zdravlju…

  • Cilj izazova?!

Skupiti što više kilometara.

  • Koliko traje izazov?

Od 10. do 16. travnja 2023.

  • Tko može sudjelovati u izazovu?

Svi učenici od 5. do 8. razreda.

  • Kako sudjelovati?
  1. Instalirajte na svoj mobitel aplikaciju „Strava“ Strava  i prijavite se svojim imenom i prezimenom.
  2. Pronađite ime „Valentina Japec“ i kliknite „follow“.
  3. Pridružite se odgovarajućem klubu („2023. Hribar 5. i 6. razred“ ili „2023. Hribar 7. i 8. razred“).
  4. Krenite biciklirati!

Dodatne upute možete zatražiti na Teamsu od svojih profesorica geografije Marije Majdak Forjan i Valentine Japec.

One koji će skupiti najviše kilometara, očekuju nagrade!

Želimo vam sreću i puno skupljenih kilometara!

Vaše profesorice, Marija Majdak Forjan i Valentina Japec

 
Obilježavanja 21. ožujka PDF Ispis

Došao nam je i 21. ožujka kada se obilježava: Svjetski dan socijalnog rada, Svjetski dan lutkarstva, Nacionalni dan invalida rada, Svjetski dan pjesništva, Međunarodni dan zaštite šuma i drveća, Svjetski dan Downovog sindroma, Dan darovitih učenika, Međunarodni dan za uklanjanje rasne diskriminacije, Početak proljeća, Rođendan Ivana Gorana Kovačića.

Izvannastavna aktivnost Mladi knjižničari izdvojili su Svjetski dan pjesništva, Rođendan Ivana Gorana Kovačića i Početak proljeća te uz suradnju učiteljica prvih razreda, Petre Klenović i Andree Tikvić te njihovih učiteljica u boravku Nikoline Šencaj i Matee Preradović, prigodni plakat predstavili njihovim učenicima. Mlade knjižničarke: Maria Ćuk, Ema Ivana Vukoja i Ivana Špišić izabrale su pjesmice povodom Svjetskog dana pjesništva i pročitale ih prvašićima te im napomenule da je Svjetski dan pjesništva UNESCO proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta. Pojasnile su i što je poezija. Spomenule su i pjesničku manifestaciju Goranovo proljeće koja se, u znak sjećanja i proslave rođendana pjesnika Ivana Gorana Kovačića, svake godine održava u Lukovdolu u Gorskom kotaru. Prvi dan proljeća zapravo je započeo 20. ožujka u 22 sata i 24 minute, no mi smo ga proslavili 21. ožujka. Objasnile su proljetni ekvinocij odnosno proljetnu ravnodnevnicu, a to znači da se mislilo da na prvi dan proljeća dan i noć traju jednako, no to baš i nije tako; dan traje devet minuta duže od noći.

I u našoj školi dajemo podršku djeci s Downovim sindromom. Učiteljica 1. a razreda Petra Klenović sa svojim učenicima izradila je plakate povodom Svjetskog dana Downovog sindroma koji su mlade knjižničarke uklopile u svoje izlaganje. Naglasile su da smo svi različiti i jedinstveni i da život bez raznolikosti ne bi bio zabavan. Simbol sindroma Down različite su čarape koje se u znak potpore oblače taj dan, a čarape moraju biti šarene i vesele baš kao što su i osobe s Downovim sindromom.

I Dan darovitih učenika obilježava se 21. ožujka. Profesorica Likovne kulture Marija Lovrić izložila je radove darovitih učenika i njima ukrasila prostor naše škole. Učenici se dive radovima svojih vršnjaka i ponosno govore o njima. Ovakvim obilježavanjima važnih događaja želimo prikazati rad, trud, marljivost, kreativnost, suradnju naših učenika i učitelja te osviještenost o važnosti obilježavanja obljetnica kao jedan od kreativnih načina poučavanja i poticanja stvaralaštva.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 34

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna10.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...