OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Najveća škola u Velikoj Gorici
Noć knjige - 23. travnja 2015. PDF Ispis

noc knjige12

noc knjige U četvrtak, 23. travnja 2015., Mladi knjižničari i Mali čitateljski klub išli su na obilježavanje Noći knjige u Gradsku knjižnicu Velika Gorica. Ovogodišnja tema Noći knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica bila su putovanja i pustolovine. U okviru teme, u parku ispred knjižnice, održana je radionica podizanja izviđačkog šatora i paljenja logorske vatre u kojoj su sudjelovali i naši učenici. Slijedilo je druženje, pečenje sljezovih kolačića i čitanje omiljenih knjiga uz vatru. Dočekani su i knjižničari na biciklima koji bicikliraju od Zagreba do Velike Gorice kako bi nam predstavili svoj projekt poticanja čitanja i promicanje knjižnica kao mjesta druženja i zabave. Folklorni ansambl „Turopolje“ izveo je pjesme i plesove povodom blagdana Svetog Jurja, zaštitnika Turopolja i proljetne vegetacije, a njegov blagdan ujedno je i Svjetski dan knjige na koji se prema starom katalonskom običaju daruju knjige i ruže. Predstavljen je i projekt „Bibliocikliranje“ studenata bibliotekarstva za sve prijatelje i štovatelje bicikliranja, čitanja, knjige i knjižnica. Bogat i zanimljiv program podsjetio je učenike da ih čitanje može odvesti u zanimljive svjetove.

 
Knjižna booka – Međunarodni dan dječje knjige – 2. travnja 2015. PDF Ispis

knjizna booka

knjizna booka2 Dok su neki odmarali za vrijeme proljetnog odmora učenika, marljive učenice 4.c razreda, Lena Hudan i Leona Šumiga, članice Malog čitateljskog kluba, sudjelovale su na Knjižnoj booki na Zrinjevcu u Zagrebu. Knjižna booka je svečanost knjige i čitanja. Tom svečanošću, 2. travnja 2015., obilježavao se Međunarodni dan dječje knjige. U sklopu programa održana je završnica projekta za poticanje čitanja Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige i predstavljanje novog projekta Knjiga, prva liga. Naše su učenice, uz prigodni plakat, koji su izradile uz pomoć knjižničarke Željke Markus-Greč, predstavile knjigu Nade Iveljić Konjić sa zlatnim sedlom. Bile su odlične! Jasne i jezgrovite! Ovim projektom željele su istaknuti važnost čitanja i ostalih pozitivnih vrijednosti koje su s njime povezane. Čitajući zbirku priča Konjić sa zlatnim sedlom ispisivale su citate koji su im se posebno svidjeli. Izlaganje su završile citatom iz priče Zaljev galebova koji ujedno opisuje i njihovu ljubav prema čitanju: „Nije htio odustati. Htio je otkriti nešto u svijetu oko sebe što je dosad za njega bilo sakriveno i nepoznato.“ One kažu: „Upravo to i mi otkrivamo čitanjem i pozivamo vas da se upustite u pustolovinu čitanja. Uzbudljivo je!“

 
XVI. Državno natjecanje iz povijesti PDF Ispis

marija jaros Natjecanje se održavalo u Šibeniku, najstarijem hrvatskom gradu na obali Jadranskog mora, čije se ime prvi puta spominje 1066.g., od 13.-15. travnja 2015. Šibenik spada među najveće i najbolje očuvane izvorne srednjovjekovne gradove. Njegova povijesna jezgra i katedrala Sv. Jakova su od 2000.g. pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne i povijesne baštine.

Pravo sudjelovanja na natjecanju steklo je 13 učenika sedmih razreda iz cijele Hrvatske. Na natjecanje je pozvana i učenica 7.b razreda Marija Jaroš koja je dostojno predstavila našu školu, grad i cijelu županiju. Od ukupno 12 mjesta Marija je ostvarila 7. mjesto.
Svečano otvorenje državnog natjecanja upriličili su nam domaćini, učenici šibenske gimnazije „Antun Vrančić“, u šibenskom kazalištu gdje smo uživali u bogatom i raznovrsnom programu.
Natjecanje učenika održano je drugog dana našeg boravka u Šibeniku kroz pisane provjere znanja u Gimnaziji „Antun Vrančić“. Nakon pisanih provjera vrijeme smo provodili u organiziranom obilasku i razgledavanju šibenskih znamenitosti. Zadnjeg dana našeg boravka u Šibeniku održana je svečanost podjele priznanja i zahvalnica te proglašenje najboljih, iako su svi pobjednici jer su došli do najvišeg ranga natjecanja iz povijesti.
Naš boravak u Šibeniku protekao je uz mali strah i nervozu zbog ispita, i uz puno smijeha, druženja, sunca i laganog morskog povjetarca. XVI. Državno natjecanje iz povijesti ostat će nam u lijepom sjećanju.

Mentor: Natalija Kukor, prof.

Natjecanje iz povijesti

Prošlo je državno natjecanje za koje sam se pripremala s tolikim uzbuđenjem. Prošlo je brzo i sad su od njega ostali samo papiri i papirići na koje sam pisala godine i bilješke, pohvalnica, bratovo priznanje i čestitke mnogih.
Sve je počelo školskim natjecanjem za koje se činilo da nemam prevelike šanse zbog četvorke iz ispita i trojke iz vježbe. Pa ipak sam išla zajedno s još dvoje iz mog razreda i jednom učenicom iz c razreda. Profesoričina izjava: „Očekujem od svih četvero prolaz na županijsko!“ činila mi se smiješnom i nemogućom. Pa ipak sam prošla i na županijsko, a svi su me hrabrili: „Proći ćeš ti i na državno!“. I prošla sam. Slijedili su tjedni pripremanja, izostajanja s tjelesnog zbog povijesti, učenja, učenja, učenja….. i tolikog uzbuđenja da sam cijelim putem do Šibenika mislila samo na ispit, tamo gotovo da nisam mogla ni mirno jesti niti spavati… A kad je prošao taj ispit i kad su došli rezultati kao da mi je pao kamen sa srca.
Natjecanje u Šibeniku zapamtit ću zbog mnogočega po dobrom. Zbog dobrog smještaja u hotelu, da, ali najviše zbog osvojenog sedmog mjesta, kruna mog truda i napora.

Učenica 7.b: Marija Jaroš

 
Čaroban svijet bajki PDF Ispis

caroban svijet_bajki  

Jasna Held, profesionalna pripovjedačica bajki, i ove je godine obradovala učenike trećih razreda pripovijedanjem bajki. Gostovala je u našoj školi u petak 10. travnja 2015. Većinu bajki koje nam je pripovijedala pronašli smo i u knjigama narodnih priča koje posjeduje naša knjižnica. Ponovno nas je potpuno očarala i odvela u sasvim drugi svijet u kojem je sve čarobno i moguće. Nadamo se ponovnom susretu! Tko nije bio u tom divnom svijetu bajki, neka svakako dođe na idući susret.

 
22. travnja – Dan planeta Zemlje PDF Ispis

Dan planeta Zemlje

„Mi smo dio zemlje i ona je dio nas. Zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada zemlji. Što god snađe zemlju snaći će i sinove zemlje. Čovjek ne tka tkivo života; on je samo struk u tome. Što god čini tkanju čini i sebi samome.“

Poglavica Seattle

 

„Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka.“

Poglavica Bik Koji Sjedi


Čovječe, priroda bez tebe može.
A ti bez nje?


Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja. Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana planeta Zemlje. Sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka 1969. g. gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto, u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na području San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Patrik Krunić i Bruno Ševčenko, V.d

 
Sretan i blagoslovljen Uskrs! PDF Ispis

uskrs12

Uskrs

Miriše jutro svježinom i suncem,
vesela zvona zvone,
svileni behar procvale trešnje
na plavi zumbul rone.

Kroz polja vjetar proljetni ide,
jutro na kuće sjeda,
iz svakog cvijeta i svake travke
mirisno proljeće gleda.

U malu crkvu
na vrhu brda
djevojke đurđice nose,
pred crkvom Uskrs okićen čeka,
oči mu pune rose.

 

Ivo Kozarčanin

 
Engleski u akciji PDF Ispis

kras1  

U subotu, 21.3. 2015., pobjednici školskog natjecanja „Engleski u akciji“, sa svojim mentorima, Gordanom Živković i Sanjom Božinović, predstavili su našu školu na nacionalnom natjecanju koje se održalo u Kraš Auditoriumu u Zagrebu. Natjecali su se učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, ali i još nekoliko zemalja iz regije. Sudjelovalo je preko 50 škola, i to u kategorijama „Izazov sricanja“, „Uvjerljivi govor“, „Filmska priča“ i „Dramski izazov“.

Naši učenici postigli su zapažene rezultate. Autori filmske priče, Antonio Pralas, Antonio Kajzeri Andrija Cerovski iz 6.a., zauzeli su treće mjesto u kategoriji osnovnih škola. Učenik Tomislav Dobrinčić iz 6.d zauzeo je četvrto mjesto u sricanju, u kategoriji učenika od 5. do 8.razreda, što je odličan rezultat obzirom da su prva tri mjesta zauzeli učenici 8. razreda. Naš drugi predstavnik u Izazovu sricanja, Patrik Gaberšek, također je pokazao veliko znanje i održao se u natjecanju tri kruga. Dramska scena, koju su osmislili i izveli Ana Krilčić, Anja Šitum, Luka Lozančić i Kiara Stefanić iz 6.b, dobila je veliki pljesak i pohvale.

Svi učenici su pokazali znanje engleskog jezika, kreativnost i marljivost. Prekrasan dan u društvu jednako marljivih i talentiranih vršnjaka sve je potaknuo da već sad smišljaju ideje za iduće natjecanje i planiraju kako osvojiti medalje i u ostalim kategorijama.

 
Momčad futsala na državnom natjecanju PDF Ispis

futsal 2015

Naši nogometaši osvojili su 1. mjesto na poludržavnom natjecanju održanom u Zaprešiću u utorak 24. ožujka 2015. Tim uspjehom izborili su završnicu natjecanja u futsalu koji će se održati u Poreču od 29.04. do 01.05.2015. Natjecat će se šest škola pobjednika regija iz cijele Hrvatske.

Na poludržavnom natjecanju pobijedili smo u polufinalu momčad iz Zaboka rezultatom 2:2 u regularnom dijelu, te nakon penala ukupnim rezultatom 4:3. U finalu smo pobijedili momčad iz Kutine rezultatom 4:1.
Državnom natjecanju prethodilo je gradsko, županijsko i poludržavno natjecanje na kojem je sudjelovalo čak 18 igrača redom: Antonio Bakula (7.a), Bruno Šestak (8.d), Dario Trupčević (8.a), David Čolina (8.e), David Posavec (8.d), Filip Brzović (8.b), Fran Vranić (8.a), Krešimir Krizmanić (8.b), Leonardo Janječić (8.e), Luka Kopilović (8.b), Mario Vidak (8.c), Marko Preradović (7.d), Marko Šošić (8.e), Marko Trumbetaš (8.c), Marko Zeko (7.d), Matej Radovanović (8.e), Patrik Posavec (8.d) i Vedran Stanešić (7.b).
Čestitke našim momcima i želimo im puno sreće u predstavljanju naše škole, grada i županije na državnom natjecanju.

 
Humano srce naših učenika PDF Ispis

denis kweji

I ove školske godine učenici naše škole prikupljali su po 1 kunu za školovanje našeg kumčeta u Tanzaniji Denisa Kwejia. Denis ove kalendarske godine ide u 5. razred. Prikupljeno je 1.808,70 kn. Od toga je uplaćeno 1.003,00 kn za školarinu.

Odlukom Vijeća učenika ostatak novca 805,70 kn dan je bivšoj učenici naše škole koja je doživjela tešku nesreću nakon koje joj je potrebno trajno liječenje. Naši učenici ponovno su pokazali veliko humano srce.

Najviše novca prikupio je 2. b razred iz Gradića. Zahvaljujemo svima na odazivu. Na Vijeću učenika birali smo i predstavnike naše škole u Dječji parlament Republike Hrvatske. Većinom glasova odabrane su Ela Lasić iz 2.c i predsjednica Vijeća Gabriela Eva Barišić iz 8.d. Čestitamo im i želimo puno uspjeha u radu Dječjeg parlamenta.

Iznosi prikupljeni po razredima

Uplatnica

 
Željka Horvat – Vukelja ponovno u našoj školi PDF Ispis

  zeljka horvat_1

zeljka horvat_12 Našu školu u srijedu, 18.3.2015. posjetila je književnica Željka Horvat - Vukelja. Svojim dolaskom razveselila je učenike drugih razreda u školskoj knjižnici. Književnica je rođena u Sinju, a školovala se u Zadru. U Zagrebu je završila studij francuskog i španjolskog jezika. Radila je u našoj školi kao profesorica francuskog jezika. Dugo je bila glavna urednica najpopularnijeg dječjeg časopisa Modre laste. Drugaše je naučila pričati francuski, te im pokazala mnoge trikove. Čitala im je svoje priče iz Smiba. Pomagali su joj ispričati nekoliko priča glumeći likove iz te priče. Na kraju su dobili i prigodan poklon od Školske knjige.
Sara Vešligaj, 7.D

 
Marija Jaroš prva na županijskom natjecanju iz povijesti PDF Ispis

marija jaros  

Županijsko natjecanje iz povijesti održano je u Vrbovcu, 6. ožujka 2015. Nakon održanog školskog natjecanja dvije naše učenice, Mia Maršić, 8.b i Marija Jaroš, 7.b plasirale su se na županijsko natjecanje. Obje učenice pokazale su izvrsno znanje pod budnim okom mentorice Natalije Kukor. Mija je osvojila 5. mjesto, a Marija 1. mjesto. Našoj županijskoj pobjednici od srca čestitamo.

 
Školsko natjecanje „English in Action“ PDF Ispis

english in_action

17. veljače u školskoj knjižnici održali smo natjecanje „English in Action“ u sve četiri kategorije i dobili pobjednike koji će zastupati našu školu na državnom natjecanju 21. ožujka u Zagrebu. 

U „Izazovu sricanja“ natjecali su se učenici od petog do osmog razreda. Svi su pokazali izvrsno znanje i koncentraciju, a najbolji su bili Tomislav Dobrinčić i Patrik Gaberšek, obojica iz 6. d.
U „Uvjerljivom govoru“ najuvjerljivija, i jezično najbolja, bila je Virna Tubić iz 7. d. Virna će svojom vještinom debatiranja predstavljati našu školu u Zagrebu.
Na natjecanju su nam se pokazali i mali filmaši koji su snimili kratke igrane i dokumentarne filmove na engleskom. Pobjedničku skupinu čine Antonio Pralas, Antonio Kaiser i Andrija Cerovski iz 6. a.
U „Dramskom izazovu“ će nas predstavljati Ana Krilčić, Anja Šitum, Luka Lozančić i Kiara Stefanić iz 6. b.
Čestitamo svim učenicima na pokazanom znanju i kreativnosti. Pobjednicima želimo uspjeh na državnom natjecanju.

 
Obilježili smo Dan ružičastih majica PDF Ispis

dan ruzicastih_majica

dan ruzicastih_majica1 I u našoj školi obilježili smo Dan ružičastih majica i na taj način željeli reći STOP vršnjačkom nasilju. Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. Tako smo i mi ove godine, odijevajući ružičasto, odaslali poruku o tolerantnosti, razumijevanju i uvažavanju.

 
Uređivali smo Zvonjalicu PDF Ispis

zvonjalica

U petak, 20. veljače 2015., učenice sedmih razreda Lora Likan Kelentrić, Karla Parać, Sara Vešligaj i učenik petog razreda Patrik Krunić, zajedno s profesoricom hrvatskog jezika Irenom Lacković posjetili su velikogorički CITY RADIO. Učenici novinarske skupine uređivali su i vodili emisiju Zvonjalica u kojoj se ovaj put govorilo o korizmi i Danu materinjeg jezika koji se obilježava svakog 21. veljače. U prvom dijelu emisije pojasnili smo pojam korizme, razgovarali čega se sve odričemo i što bi trebao biti pravi smisao korizme, a u drugom dijelu govorili smo o važnosti materinjeg jezika, zašto nam je bitan i kako bismo ga trebali čuvati. Naša gošća , učenica 7. d razreda, Virna Tubić govorila nam je kako je ona živeći u Danskoj shvatila važnost materinjeg jezika jer je to onaj jezik kojim možemo najbolje izreći sve svoje osjećaje, želje, razmišljanja. Nakon uspješno obavljenog posla vratili smo se u školu. Posjet radiju bio je jako zanimljiv i zabavan te se veselimo našoj sljedećoj Zvonjalici.

Patrik Krunić, 5. d

 
Ples pod maskama PDF Ispis

maskenbal  

Kao svake godine, tako je i ove, za učenike razredne nastave održan ples pod maskama. U utorak, 17. veljače 2015.g. , u holu naše škole okupili su se učenici sa svojim učiteljicama i zabavljali se uz veselu glazbu. Bilo je tu raznih maski i kostima – Indijanaca, vojnika, princeza, nindža, klaunova, vila, vampira, kraljica, patuljaka... Mnogi nisu mogli prepoznati jedni druge. 

Veseli ples pod maskama završio je podjelom krafni koje je škola pripremila za sve sudionike.

 
<< Početak < « 81 82 83 84 » > Kraj >>

Stranica 81 od 84

Erasmus+ Facebook

Naši filmovi

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.


Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna9.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Statistike posjeta

Posjeta danas:50
Posjeta jučer:123
Posjeta ovaj mjesec:2247

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...