OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Naša prva mobilnost u Grčkoj PDF Ispis

U sklopu Erasmus+ projekta Growing young ECOlogists with STEM, u razdoblju od 17. do 21. listopada 2022. godine, pet učenika naše škole u pratnji učiteljice Valentine Japec, Erike Likan Kelentrić i učitelja Milana Omrčen otputovalo je na mobilnost u grčki grad Trikala. Osim predstavnika naše škole, na mobilnosti su sudjelovali učenici i učitelji iz Portugala i Grčke, škole domaćina.

Tijekom mobilnosti učenici su se upoznali s načinom rada Arduina (računalne platforme koja omogućuje stvaranje uređaja koji se spajaju s fizičkim svijetom), imali radionice vezane za uporabu STEMA-a u stvarnom životu (traffic lights on the web, rotating solar panel, smart irrigaton system), zasadili stablo te podizali ekološku svijest kako bi svi skupa postali odgovorniji građani. Posjetili smo i tehničku školu u susjednom gradu Kalambaka gdje smo se upoznali s izradom i načinom rada pametnih kanti za otpad.

Osim brojnih edukativnih radionica, grčki su nas domaćini upoznali s kulturnom baštinom svoga grada. Trikala je grad koji se nalazi u središnjoj Grčkoj, nedaleko od poznatih samostana Meteora. Središtem grada protječe rijeka Litheos, a centralni most povezuje glavni gradski trg s pješačkom zonom. Na podu mosta nalaze se mali kvadrati napravljeni od stakla kako bi prolaznici mogli vidjeti tok rijeke. Zaštitni znak grada je tvrđava s velikim tornjem.

Posjetili smo i Meteoru, skupinu od šest grčkih pravoslavnih samostana, smještenih na vrhu litice, koji su pod zaštitom UNESCO-a. Meteora je dobila ime po grčkoj riječi „meteora“ što znači „lebdi u zraku“. Monasi su godinama nosili građevinski materijal na vrhove stijena.

Tijekom ove mobilnosti upoznali smo se s velikom gostoljubivošću Grka, sklopili mnoga prelijepa prijateljstva i stekli nezaboravne uspomene. Učili smo plesati tradicionalni grčki ples, isprobali grčku kuhinju i proveli brojne trenutke u druženju i zabavnom učenju.

Učenici su boravili kod svojih domaćina gdje su aktivno razvijali svoje jezične i socijalne kompetencije. Pročitajte njihove dojmove:

Mata Dvoraček:

Bilo je super. U obitelji smo se svi lijepo slagali i stalno družili. Putovanja su bila jako zabavna, a tijekom radionica naučio sam koliko je važno brinuti se za naš planet. Posebno ću pamtiti Meteoru po velikim crkvama, a školu po puno učenika koji su stalno željeli razgovarati s nama. Svojim prijateljima bih preporučio sudjelovanje u Erasmusu jer je to veliko životno iskustvo.

Luka Idžan:

Na Erasmusu u Grčkoj mi je bilo odlično i htio bih to ponoviti. Naučio sam puno o programiranju i čuvanju okoliša. U obitelji sam se osjećao kao kod kuće. Stekao sam puno prijatelja iz različitih zemalja i ovo iskustvo nikad neću zaboraviti.

Karla Hrvoić:

Presretna sam što sam sudjelovala u ovom projektu. Nikada nisam putovala avionom pa mi je ovo iskustvo posebno drago. Svidio mi se njihov jezik, hrana i gostoprimstvo. Jako sam se povezala sa svojim domaćinima i stvorila mnogo novih prijateljstava. Na radionicama sam naučila kako smo svi slični te sam još i prije ovog projekta znala kako trebamo biti ekološki osviješteni. Jako mi se svidio posjet Meteori jer je pogled s te visine bio prekrasan.

Mia Vidović:

Kada sam došla u Grčku bilo me malo sram, ali nakon jednog dana sklopila sam brojna prijateljstva. Radionice su bile odlične i naučila sam puno novih stvari, ali najvažnije kako biti ekološki odgovorna. Svidjeli su mi se obilasci muzeja, grada i posjet Meteori. Erasmus bi preporučila svim svojim prijateljima jer je bilo odlično.

Marta Rak:

Bilo mi je super i jako sam se lijepo provela. Domaćini su bili jako dobri prema meni, radili smo palačinke i odlično se zabavili. Naučila sam kako biti ekološki odgovorna i reciklirati stare stvari. Razgledavali smo znamenitosti druge države i sklopila sam puno prijateljstava. Svima bih preporučila Erasmus jer je odličan za upoznavanje drugih ljudi i učenje novih stvari.

 

Erika Likan Kelentrić

 

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...