OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Nova mobilnost u Portugalu PDF Ispis

Portugal

Portugal(2) U sklopu Erasmus+ projekta Growing young ECOlogists with STEM naši su učenici u pratnji učiteljica Valentine Japec, Erike Likan Kelentrić i učitelja Milana Omrčena otputovali u Portugal. Od 27. do 31. ožujka 2023. godine boravili su u Melgacu, šarmantnom i slikovitom gradiću s prekrasnim krajolikom uz rijeku Minho. Tamo su se učenici i učitelji ponovno susreli s partnerima iz Grčke i Portugala.

Tijekom ove mobilnosti, nastavili smo provoditi aktivnosti koje su započete na susretu u Grčkoj. Organizirane su radionice i aktivnosti u smjeru zaštite okoliša i razvijanja ekološke svijesti mladih. Učenici su, koristeći mrežni alat Thinkercad 3D, kreirali rotirajuće postolje za solarni panel. Postoljem upravlja računalna mikroplatforma Arduino, koja uz pomoć fotosenzora usmjerava solarni panel prema suncu. Usmjeravanjem panela povećava se njegova učinkovitost za 30 %. Učenici su kreirali i 3D model loga projekta te ga isprintali koristeći 3D pisač. Također su provedene radionice o inteligentnim sustavima navodnjavanja, aplikacijama za recikliranje i korištenju obnovljivih izvora energije.

Tijekom boravka u Melgacu naši su se domaćini potrudili da nam ništa ne nedostaje. Bili smo na primanju u Gradskoj vijećnici, obišli povijesnu jezgru grada, razgledali muzej Jean Loup Passek Cinema Museum i muzej Castro Laboreiro, sportski centar i Superior School of Sports and Leisure. Otputovali smo u Viana do Castelo, jedan od najljepših gradova na sjeveru Portugala i tamo posjetili baziliku Santa Luzia i crkvu Sao Domingues te prošetali uz Atlantski ocean. Nakon izleta i šetnje posadili smo stablo prijateljstva u školskom dvorištu i oslikali mural našeg Erasmus+ projekta.

Običaje i kulturu ovog dijela Portugala učenici su upoznavali i tijekom boravka u obiteljima. Igrali su tradicionalne igre, upoznali tradicionalni ples, kušali tradicionalna jela i međusobno se družili u slobodno vrijeme. Organizirana je zajednička večera u školskoj kantini na kojoj su bili predstavnici grada Melgaca, obitelji koje su ugostile djecu, učitelji i učenici.

Rastanak je bio težak i pun emocija. Stvorena su nova prijateljstva i učvršćena ona stara. Upravo je to jedna od najvažnijih stavki koje Erasmus projekti nude – jedinstveno iskustvo razmjene dobre prakse, učenja, stvaranja novih prijateljstava i međunarodne povezanosti škola. Veselimo se novom susretu u našoj školi iduće školske godine.

Erika Likan Kelentrić

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...