OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Nagradni natječaj: Svijet kao začarana šuma PDF Ispis

noć knjige 2024 Uoči Noći knjige 2024. čija je tema „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“, Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara otvara nagradni literarni natječaj pod nazivom „Svijet kao začarana šuma“. 

2024. godine slavimo 150. rođendan istaknute hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, 500. obljetnicu smrti Marka Marulića i 70 godina od prvog objavljivanja Gospodara prstenova J. R. R. Tolkiena.

Spomenuti pisci i njihovi junaci daju nam neke smjernice: kada se hrabri hobit Frodo, u kultnom Gospodaru prstenova, požalio na težinu dodijeljene mu zadaće mudri čarobnjak mu je odgovorio: „Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano.“

Marko Marulić je pak ep Juditu, svoje najznačajnije djelo na hrvatskom jeziku, napisao u vrijeme žestokih osmanlijskih napada na dalmatinske gradove. Iako preuzeta iz Biblije, priča o hrabroj udovici bila je snažna poruka Marulićevim suvremenicima u doba neizvjesnosti i straha.

U Šumi Striborovoj Ivana Brlić-Mažuranić opisuje čudesne događaje, a čudesnim događajima, i dobrim i lošim, svjedočimo i mi danas čitajući dnevne vijesti i prateći događanja kod nas i u svijetu. Ima tu dobrih djela poput dobročinstava i vrhunskih dostignuća, ali i zlih poput nasilja, ratova, razaranja…

Pozivamo vas da u svojim literarnim radovima pod naslovom „Svijet kao začarana šuma“ opišete svoje doživljaje svijeta u ovom trenutku povezujući ih s djelima Ivane Brlić-Mažuranić, Marka Marulića i J. R. R. Tolkiena te drugim djelima koja su vam izvor inspiracije, ohrabrenja i utjehe.

 

Uvjeti literarnog natječaja:

  • na natječaj se prijavljuju literarni radovi 
  • u natječaju sudjeluju učenici osnovnih škola u dvije kategorije:

               4. – 6. razred osnovne škole

               7. – 8. razred osnovne škole

  • rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djel
  • svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

               ime i prezime učenika, razred

               naziv i adresu škole

             ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte)

 

Na natječaj možemo poslati i likovne radove povezane s temom literarnog natječaja: „Svijet kao začarana šuma.“

Radove predajte u knjižnicu do 15. travnja 2024. gdje ćete dobiti suglasnost koju trebate potpisanu vratiti u knjižnicu.

Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati po jedan najbolji rad u svakoj kategoriji.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije Noći knjige 2024.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 23. travnja 2024. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se 14. svibnja 2024. na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna11.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...