OS Nikole Hribara - Velika Gorica

O knjižnici PDF Ispis

ŠKOLSKA KNJIŽNICA JE INFORMACIJSKI, MEDIJSKI I KOMUNIKACIJSKI CENTAR ŠKOLE!

Ona daje potporu učenju, nudi knjige i izvore koji omogućavaju svim članovima škole da razvijaju kritičko mišljenje, te da postanu stvarni korisnici obavijesti u svim oblicima i na svim medijima.

Fond školske knjižnice sastoji se od učeničkog i učiteljskog fonda te neknjižne građe koju čine AV (audio-vizualna) i elektronička građa. Učenički se fond sastoji od lektire te knjiga za slobodno čitanje prikladne učeničkoj dobi i referentne ili priručne zbirke koja služi za rješavanje zadataka istraživačkog tipa te pisanje referata, a čine ju enciklopedije, leksikoni, rječnici, atlasi, monografije te razni priručnici kao što su pravopisi, gramatike i sl. Učiteljski fond se sastoji od znanstveno-popularne i stručne literature te literature iz pedagogije, metodike, psihologije, sociologije, knjižničarstva i informatike, potrebne za rad i stručno usavršavanje svih učitelja. AV građu čine audio i video zapisi na CD-ima i DVD-ima dok elektroničku građu čine digitalni zapisi na CD-ima, DVD-ima i tvrdim diskovima, a tu spadaju edukativne igrice, razne „učilice“, baze podataka i slično, potrebne za izvođenje nastave, kao nadopuna nastavi ili za slobodno vrijeme. U knjižnici sa nalaze i dječji, znanstveno-popularni, stručni i pedagoški časopisi.

Svi učenici škole ujedno su i članovi školske knjižnice i imaju svoje članske iskaznice!

Uslugama školske knjižnice mogu se koristiti učenici (roditelji i skrbnici učenika), učitelji, stručni suradnici i ostali djelatnici škole. U prostorijama knjižnice korisnici se mogu svakodnevno služiti knjigama, časopisima i neknjižnom građom.

Korisnici su dužni pravodobno vraćati posuđenu građu te ju čuvati od svakog oštećenja i uništavanja. Prije odlaska iz škole dužni su vratiti svu posuđenu knjižničnu građu u školsku knjižnicu. Za korištenje izvan prostorija knjižnice učenici mogu posuditi 2 knjige (od toga samo jedna od njih može biti lektira) na rok od 30 dana. Lektira se posuđuje do zadnjeg dana u mjesecu u kojem ju učenik ima po rasporedu. Za iznošenje izvan prostorija knjižnice ne može se posuditi referentna zbirka građe i neknjižna građa, osim kada se radi o razrednoj posudbi prema zahtjevu učitelja škole. Za vrijeme ljetnih praznika knjižnična građa se ne posuđuje.

Školska knjižnica opskrbljuje učenike vještinama za učenje kroz cijeli život, razvija njihovu maštu i osposobljava ih za život odgovornih građana.

Najveći dio posla u školskoj knjižnici sastoji se od odgojno-obrazovnog rada koji osim posudbe same građe uključuje i kontinuiranu individualnu poduku kako pronaći željenu građu, kako se služiti njome, poticanje na korištenje iste itd. U knjižnici se odvija i nastava koju održavaju školske knjižničarke prema Programu informacijske pismenosti i poticanja čitanja u osnovnoj školi u svim razredima, te u suradnji s učiteljima škole.

U školskoj knjižnici se osim stručne djelatnosti (obrada građe) obavlja i kulturna i javna djelatnost koja uključuje organizaciju književnih susreta, tribina, predstava, izradu plakata za obilježavanje obljetnica i pripremu izložbi, suradnju s gradskom, matičnom i nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom...

Školska knjižnica posebno je ponosna na svoju skupinu Mladih knjižničara, koji joj stalno pomažu u radu i to u svim navedenim njezinim djelatnostima, što obuhvaća od tehničke obrade građe, estetskog izgleda same knjižnice, izrade plakata do pomoći drugim učenicima u pronalaženju i odabiru građe. U knjižnici postoji i Mali čitateljski klub za učenike nižih razreda. Na čitateljskom klubu zajedno čitamo, preporučujemo svoje najdraže knjige, crtamo, razgovaramo i što je najvažnije zabavljamo se. Donacijama knjiga u knjižnici su oformljeni engleski i njemački kutak koje čine knjige i slikovnice na navedenim jezicima.

IZNIMNO JE ŠKOLSKA KNJIŽNICA ZATVORENA ZA KORISNIKE ZA VRIJEME IZVOĐENJA NASTAVE, PREDSTAVA, KNJIŽEVNIH SUSRETA I IZVANNASTAVNIH AKTIVNOSTI U KNJIŽNICI.

U PROSTORIJI KNJIŽNICE MORA BITI RED I MIR!

 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna8.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaPredstave

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Hrvatsko narodno kazalište  Zagrebačko kazalište mladih Junaci Pavlove ulice Zagrebačko kazalište mladih  Emil i detektivi Zagrebačko kazalište mladih  Alan...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaAudio priče

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Željkine priče za mali odmor  Adrianina čitaonica Ježeva kućica Vrijeme je za online priču: "Hrkalo" Moj tata se smanjuje Kišni razdraganci Tata Slikovnica čita, glumi i...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...