OS Nikole Hribara - Velika Gorica

O knjižnici PDF Ispis

ŠKOLSKA KNJIŽNICA JE INFORMACIJSKI, MEDIJSKI I KOMUNIKACIJSKI CENTAR ŠKOLE!

Ona daje potporu učenju, nudi knjige i izvore koji omogućavaju svim članovima škole da razvijaju kritičko mišljenje, te da postanu stvarni korisnici obavijesti u svim oblicima i na svim medijima.

Fond školske knjižnice sastoji se od učeničkog i učiteljskog fonda te neknjižne građe koju čine AV (audio-vizualna) i elektronička građa. Učenički se fond sastoji od lektire te knjiga za slobodno čitanje prikladne učeničkoj dobi i referentne ili priručne zbirke koja služi za rješavanje zadataka istraživačkog tipa te pisanje referata, a čine ju enciklopedije, leksikoni, rječnici, atlasi, monografije te razni priručnici kao što su pravopisi, gramatike i sl. Učiteljski fond se sastoji od znanstveno-popularne i stručne literature te literature iz pedagogije, metodike, psihologije, sociologije, knjižničarstva i informatike, potrebne za rad i stručno usavršavanje svih učitelja. AV građu čine audio i video zapisi na CD-ima i DVD-ima dok elektroničku građu čine digitalni zapisi na CD-ima, DVD-ima i tvrdim diskovima, a tu spadaju edukativne igrice, razne „učilice“, baze podataka i slično, potrebne za izvođenje nastave, kao nadopuna nastavi ili za slobodno vrijeme. U knjižnici sa nalaze i dječji, znanstveno-popularni, stručni i pedagoški časopisi.

Svi učenici škole ujedno su i članovi školske knjižnice i imaju svoje članske iskaznice!

Uslugama školske knjižnice mogu se koristiti učenici (roditelji i skrbnici učenika), učitelji, stručni suradnici i ostali djelatnici škole. U prostorijama knjižnice korisnici se mogu svakodnevno služiti knjigama, časopisima i neknjižnom građom.

Korisnici su dužni pravodobno vraćati posuđenu građu te ju čuvati od svakog oštećenja i uništavanja. Prije odlaska iz škole dužni su vratiti svu posuđenu knjižničnu građu u školsku knjižnicu. Za korištenje izvan prostorija knjižnice učenici mogu posuditi 2 knjige (od toga samo jedna od njih može biti lektira) na rok od 30 dana. Lektira se posuđuje do zadnjeg dana u mjesecu u kojem ju učenik ima po rasporedu. Za iznošenje izvan prostorija knjižnice ne može se posuditi referentna zbirka građe i neknjižna građa, osim kada se radi o razrednoj posudbi prema zahtjevu učitelja škole. Za vrijeme ljetnih praznika knjižnična građa se ne posuđuje.

Školska knjižnica opskrbljuje učenike vještinama za učenje kroz cijeli život, razvija njihovu maštu i osposobljava ih za život odgovornih građana.

Najveći dio posla u školskoj knjižnici sastoji se od odgojno-obrazovnog rada koji osim posudbe same građe uključuje i kontinuiranu individualnu poduku kako pronaći željenu građu, kako se služiti njome, poticanje na korištenje iste itd. U knjižnici se odvija i nastava koju održavaju školske knjižničarke prema Programu informacijske pismenosti i poticanja čitanja u osnovnoj školi u svim razredima, te u suradnji s učiteljima škole.

U školskoj knjižnici se osim stručne djelatnosti (obrada građe) obavlja i kulturna i javna djelatnost koja uključuje organizaciju književnih susreta, tribina, predstava, izradu plakata za obilježavanje obljetnica i pripremu izložbi, suradnju s gradskom, matičnom i nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom...

Školska knjižnica posebno je ponosna na svoju skupinu Mladih knjižničara, koji joj stalno pomažu u radu i to u svim navedenim njezinim djelatnostima, što obuhvaća od tehničke obrade građe, estetskog izgleda same knjižnice, izrade plakata do pomoći drugim učenicima u pronalaženju i odabiru građe. U knjižnici postoji i Mali čitateljski klub za učenike nižih razreda. Na čitateljskom klubu zajedno čitamo, preporučujemo svoje najdraže knjige, crtamo, razgovaramo i što je najvažnije zabavljamo se. Donacijama knjiga u knjižnici su oformljeni engleski i njemački kutak koje čine knjige i slikovnice na navedenim jezicima.

IZNIMNO JE ŠKOLSKA KNJIŽNICA ZATVORENA ZA KORISNIKE ZA VRIJEME IZVOĐENJA NASTAVE, PREDSTAVA, KNJIŽEVNIH SUSRETA I IZVANNASTAVNIH AKTIVNOSTI U KNJIŽNICI.

U PROSTORIJI KNJIŽNICE MORA BITI RED I MIR!

 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna1.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...