OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Područna škola Donja Lomnica PDF Ispis

PODRUČNA ŠKOLA DONJA LOMNICA

Školska 2A

 

10412 Donja Lomnica

Tel: 01/6234-581

Donja Lomnica, naselje u Turopolju, administrativno pripada Gradu Velikoj Gorici.

U Donjoj Lomnici pronađeni su arheološki nalazi iz rimskog doba (grob iz II. st., tragovi rimske ceste). Donja Lomnica spominje se u pisanim dokumentima od 1279. godine, a Gornja Lomnica od 1402. godine. Tu se nalazi drvena jednokatna kurija (dvor) Modić-Bedekovića, podignuta 1806. godine, a lijep je primjer autohtone ladanjske arhitekture.

Godine 1788. zastupnici Donje Lomnice i susjednih sela su s Voryjem, hrvatskim nadzornikom narodnih škola, potpisali ugovor o osnutku škole. Školska zgrada izgrađena je uz kapelicu Sv. tri Kralja. Škola je počela s radom 1788. godine, a prestala je djelovati 1790. godine radi neredovitog plaćanja učitelja.

Škola je ponovno proradila 1903. godine u novoizgrađenoj školskoj zgradi s jednom učionicom na katu i učiteljskim stanom u prizemlju. Godine 1909./10. sa sjeverne strane, dograđena je još jedna učionica na katu, a u prizemlju stan za učitelja.

1995. godine na sastanku Zajednice doma i škole odlučeno je da se ne čeka gradnja nove škole već da se uredi postojeća. Pomogli su svi, od roditelja do Gradskog komunalnog poduzeća Velkom koje je omogućilo priključak na vodovod, zatim Županijski ured te Grad Velika Gorica.

U prizemlju škole nalazi se blagovaonica i jedna učionica, a na katu druga učionica, dvorana i zbornica.

2010. godine škola je dobila novu fasadu i nove susjede – vrtić koji je smješten na mjestu stana.

To je četverorazredna područna škola.

 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna7.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...