OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Obilježavanja


Obilježavanja 21. ožujka PDF Ispis

Došao nam je i 21. ožujka kada se obilježava: Svjetski dan socijalnog rada, Svjetski dan lutkarstva, Nacionalni dan invalida rada, Svjetski dan pjesništva, Međunarodni dan zaštite šuma i drveća, Svjetski dan Downovog sindroma, Dan darovitih učenika, Međunarodni dan za uklanjanje rasne diskriminacije, Početak proljeća, Rođendan Ivana Gorana Kovačića.

Izvannastavna aktivnost Mladi knjižničari izdvojili su Svjetski dan pjesništva, Rođendan Ivana Gorana Kovačića i Početak proljeća te uz suradnju učiteljica prvih razreda, Petre Klenović i Andree Tikvić te njihovih učiteljica u boravku Nikoline Šencaj i Matee Preradović, prigodni plakat predstavili njihovim učenicima. Mlade knjižničarke: Maria Ćuk, Ema Ivana Vukoja i Ivana Špišić izabrale su pjesmice povodom Svjetskog dana pjesništva i pročitale ih prvašićima te im napomenule da je Svjetski dan pjesništva UNESCO proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta. Pojasnile su i što je poezija. Spomenule su i pjesničku manifestaciju Goranovo proljeće koja se, u znak sjećanja i proslave rođendana pjesnika Ivana Gorana Kovačića, svake godine održava u Lukovdolu u Gorskom kotaru. Prvi dan proljeća zapravo je započeo 20. ožujka u 22 sata i 24 minute, no mi smo ga proslavili 21. ožujka. Objasnile su proljetni ekvinocij odnosno proljetnu ravnodnevnicu, a to znači da se mislilo da na prvi dan proljeća dan i noć traju jednako, no to baš i nije tako; dan traje devet minuta duže od noći.

I u našoj školi dajemo podršku djeci s Downovim sindromom. Učiteljica 1. a razreda Petra Klenović sa svojim učenicima izradila je plakate povodom Svjetskog dana Downovog sindroma koji su mlade knjižničarke uklopile u svoje izlaganje. Naglasile su da smo svi različiti i jedinstveni i da život bez raznolikosti ne bi bio zabavan. Simbol sindroma Down različite su čarape koje se u znak potpore oblače taj dan, a čarape moraju biti šarene i vesele baš kao što su i osobe s Downovim sindromom.

I Dan darovitih učenika obilježava se 21. ožujka. Profesorica Likovne kulture Marija Lovrić izložila je radove darovitih učenika i njima ukrasila prostor naše škole. Učenici se dive radovima svojih vršnjaka i ponosno govore o njima. Ovakvim obilježavanjima važnih događaja želimo prikazati rad, trud, marljivost, kreativnost, suradnju naših učenika i učitelja te osviještenost o važnosti obilježavanja obljetnica kao jedan od kreativnih načina poučavanja i poticanja stvaralaštva.

 
Međunarodni dan darivanja knjigom PDF Ispis

čitaj mi

Na samo Valentinovo, poznatije kao Dan zaljubljenih, svake godine 14. veljače obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjigom. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje diljem svijeta. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, naročito kod djece. Hrvatsko čitateljsko društvo, jedan od organizatora nacionalne kampanje „Čitaj mi!“, poziva u povodu Međunarodnoga dana darivanja knjiga na organiziranje akcije Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj. Pozivaju djecu i odrasle da daruju slikovnice koje će biti proslijeđene potrebitima. Školska knjižnica rado se uključila u akciju sakupljanja. Naši učenici, mali ljudi velikih srca: Andrija Barać, 1. d; Nika Balač, 1. d; Tin Bekavac, 1. d; Patrik Gmižić, 1. d; Lana Horvatić, 1. d; Jan Jalžabetić Marjanović, 1. d; Mato Margit, 1. d; Nika Mirić, 1. d; Gilbert Vranjić, 1. d; Ivona Freškura, 2. a; Ivan Matić, 2. a; Julija Matijašić, 2. a; Tonka Dražić Vasilić, 2. c; Iva Miletić, 2. c; Ema Pilčik, 2. c; Leonarda Tomašković, 2. c; Katja Ruškovački, 3. e; Vito Kovačić, 4. a Gradići; Matija Lisec, 4. a Gradići; Pia Kefer, 6. b i asistentica Mateja Blažinić, probudili su ljubav u svojim srcima i darovali pregršt prekrasnih slikovnica djeci kojima su najpotrebnije. Djelatnica naše škole, Jelena Crnov Lovrić koja volontira u Dječjem domu sv. Josipa u Hrvatskom Leskovcu, odnijela je prikupljene slikovnice i knjige tamo zbrinutoj dječici te ih neizmjerno obradovala. Posebno zahvaljujemo Jeleni i učiteljicama: Andrei Tikvić, Ivani Boban, Anji Barišić, Biljani Ražić, Renati Karas i Zvijezdani Klenović Brlić koje su podržale akciju školske knjižnice i potakle učenike na sudjelovanje i činjenje dobrih djela.

 
Ksenijini glagoljupci u srcu Turopolja PDF Ispis

glagoljupci 3c(a)

glagoljupci 3c Učenici 3.c razrednog odjela naše škole i 2. a razrednog odjela OŠ Eugena Kumičića te njihove učiteljice Ksenija Petrlin-Jurić i Renata Cvetko bili su gosti domaćini radijske emisije Zvonjalica velikogoričkoga City Radija u subotu, 18. veljače 2023. godine. Voditelji Zvonjalice bili su Klara Sič, učenica 2. a OŠ Eugena Kumičića i Juraj Dupko, učenik 3. c OŠ Nikole Hribara. Radijskom emisijom obilježili smo 22. veljače, Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Gost emisije bila je profesorica hrvatskoga jezika Stanka Svetličić iz OŠ Kajzerica. Profesorica Stanka Svetličić odgovorila nam je na brojna pitanja o glagoljici, o glagoljaškim spomenicima, školama glagoljice, natjecanju GlagoMatika, projektu 101. lice glagoljice te o slikovnici „I Oli glagoljicu voli“ koju je osmislila sa svojim učenicama osmog razreda OŠ Kajzerica Anom Barać, Nušom Matijom Maršić, Tenom Pejić i Leonardom Sršen.

Učiteljica 3. c razrednog odjela Ksenija Petrlin-Jurić govorila je o tome što ju je potaknulo da svoje trećaše nauči pisati slova i brojke glagoljicom, a Iva Filipović iz 3. c rekla je kako su se ona i njezini prijatelji iz razrednoga odjela prozvali glagoljupcima u srcu Turopolja.

Bila je ovo jedna zanimljiva i edukativna suradnja triju škola: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Nikole Hribara i OŠ Kajzerica.

Želite li i vi saznati nešto više o glagoljici, sadržaj emisije možete poslušati na poveznici: https://soundcloud.com/city-radio-hr/18022023-zvonjalica-os-eugena-kumicica-i-os-nikole-hribara.

Ksenija Petrlin-Jurić, mag. prim. educ.

 
Hribarove maškare, maškarice PDF Ispis

Učenici 2. d, 3. c, 4. a, 4. d i 5. a razreda sudjelovali su 11. veljače 2023. godine na 114. turopoljskom fašniku gdje su postigli zapažene rezultate.

Prvo su mjesto osvojili učenici 4. a, 4. d i 5. a razreda zajedno sa svojim učiteljicama Vesnom Stipić, Jadrankom Jelisavac i Marijom Patrlj prikazavši točku Hribarova avantura. Skupina učenika krenula je sa svojom učiteljicom na jedno Erasmus+ putovanje u New York. No, pogreškom pilota, koji okreće naopačke zemljovid, oni skreću u džunglu. Razočarani putnici tamo sreću Tarzana, Jane i mnoge druge divlje životinje. Njihov strah prerasta u prijateljstvo te stanovnike džungle dovode u naše prekrasne turopoljske šume.

Drugo mjesto osvojili su učenici 2. d i 3. c razreda sa svojim učiteljicama Vesnom Lukinić i Ksenijom Petrlin-Jurić. Zgrada, zgrada, zgradica ne vidi se školica. Svakog dana niču zgrade oko naše škole koja svakog dana postaje sve manja. Nestaje zelenilo i sve je betonirano. Mali Hribarovci, čuvari prirode, svojom su pričom to zaustavili te zelenilo i svježi zrak učenicima i stanarima donijeli.

Svi su uživali u prekrasnim i maštovitim kostimima u čijoj su izvedbi sudjelovali i roditelji. Zahvaljujemo roditeljima na podršci i suradnji, a učenicima čestitamo na uspješno izvedenim nastupima.

Učiteljice Vesna Lukinić, Ksenija Petrlin-Jurić, Vesna Stipić, Jadranka Jelisavac i Marija Patrlj.

 
Valentinovo u Hribaru PDF Ispis

U sklopu programa međugeneracijske suradnje školskog Tima za kvalitetu, 14. 2. 2023. učiteljice Vesna Stipić i Marija Patrlj održale su otvoreni sat u knjižnici škole. Sa svojim su četvrtim i petim razredima priredile prigodan program za Valentinovo. U knjižnicu su bili pozvani svi učenici, učitelji, stručni suradnici, a i roditelji koji su izrazili želju doći vidjeti program.

A kad mi dođeš ti, Ljubavna inspiracija, Prva ljubav i brojne druge pjesme kroz stih i notu izveli su četvrtaši i petaši te zaslužili veliki pljesak prisutnih, a školska je knjižnica bila prepuna.

Na kraju sata i održanog programa nazvanog Ljubav za sve učenici su se počastili slatkišima i međusobno izmijenili ljubavne poruke.

Otvoreni sat popratili su i mediji, a o čemu su razgovarali s učenicima pogledajte na slijedećoj poveznici: 
https://www.facebook.com/watch/?v=571493128241429. 

Marija Patrlj i Vesna Stipić

 

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 34

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...