OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Growing young ecologists with STEM
Erasmus+ projekt Growing young ECOlogists with STEM – mobilnost u našoj školi PDF Ispis

mobilnost u našoj skoli

mobilnost u Hrvatskoj U sklopu Erasmus+ projekta Growing young ECOlogists with STEM u razdoblju od 2. do 6. listopada 2023. godine u posjet su nam došli naši partneri, učitelji i učenici iz Grčke i Portugala. Tijekom tjedna održano je nekoliko radionica na kojima je učenicima prezentirana edukativna platforma razvijena u sklopu projekta. Uz vodstvo predavača iz Grčke, koristeći se aplikacijom Canva, učenici su izrađivali digitalni magazin u kojem su prikazane dosad provedene projektne aktivnosti. Na radionicama su učenici razgovarali o klimatskim promjenama i načinu kako ostaviti što manji ekološki otisak na planet. Izradili smo i energetski certifikat škole. Zasadili smo stablo prijateljstva i izrađivali tematske plakate koji će biti izloženi u školskom projektnom kutku.

U slobodno vrijeme naše smo goste odveli u Muzej Turopolje i Centar za posjetitelje u Velikog Gorici. Obišli smo kuriju Modić Bedeković te prošetali ulicama grada Zagreba. Na Svjetski dan učitelja posjetili smo Plitvička jezera, najstariji i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Druženjem i raznim aktivnostima, učvršćena su već prije sklopljena prijateljstva te doživljena nova iskustva koja će svima ostati u nezaboravnoj uspomeni.

Veliku zahvalu upućujemo roditeljima koji su ugostili naše goste, pružali nam podršku tijekom trajanja projekta i bili sjajni domaćini.

Erasmus tim

 
Nova mobilnost u Portugalu PDF Ispis

Portugal

Portugal(2) U sklopu Erasmus+ projekta Growing young ECOlogists with STEM naši su učenici u pratnji učiteljica Valentine Japec, Erike Likan Kelentrić i učitelja Milana Omrčena otputovali u Portugal. Od 27. do 31. ožujka 2023. godine boravili su u Melgacu, šarmantnom i slikovitom gradiću s prekrasnim krajolikom uz rijeku Minho. Tamo su se učenici i učitelji ponovno susreli s partnerima iz Grčke i Portugala.

Tijekom ove mobilnosti, nastavili smo provoditi aktivnosti koje su započete na susretu u Grčkoj. Organizirane su radionice i aktivnosti u smjeru zaštite okoliša i razvijanja ekološke svijesti mladih. Učenici su, koristeći mrežni alat Thinkercad 3D, kreirali rotirajuće postolje za solarni panel. Postoljem upravlja računalna mikroplatforma Arduino, koja uz pomoć fotosenzora usmjerava solarni panel prema suncu. Usmjeravanjem panela povećava se njegova učinkovitost za 30 %. Učenici su kreirali i 3D model loga projekta te ga isprintali koristeći 3D pisač. Također su provedene radionice o inteligentnim sustavima navodnjavanja, aplikacijama za recikliranje i korištenju obnovljivih izvora energije.

Tijekom boravka u Melgacu naši su se domaćini potrudili da nam ništa ne nedostaje. Bili smo na primanju u Gradskoj vijećnici, obišli povijesnu jezgru grada, razgledali muzej Jean Loup Passek Cinema Museum i muzej Castro Laboreiro, sportski centar i Superior School of Sports and Leisure. Otputovali smo u Viana do Castelo, jedan od najljepših gradova na sjeveru Portugala i tamo posjetili baziliku Santa Luzia i crkvu Sao Domingues te prošetali uz Atlantski ocean. Nakon izleta i šetnje posadili smo stablo prijateljstva u školskom dvorištu i oslikali mural našeg Erasmus+ projekta.

Običaje i kulturu ovog dijela Portugala učenici su upoznavali i tijekom boravka u obiteljima. Igrali su tradicionalne igre, upoznali tradicionalni ples, kušali tradicionalna jela i međusobno se družili u slobodno vrijeme. Organizirana je zajednička večera u školskoj kantini na kojoj su bili predstavnici grada Melgaca, obitelji koje su ugostile djecu, učitelji i učenici.

Rastanak je bio težak i pun emocija. Stvorena su nova prijateljstva i učvršćena ona stara. Upravo je to jedna od najvažnijih stavki koje Erasmus projekti nude – jedinstveno iskustvo razmjene dobre prakse, učenja, stvaranja novih prijateljstava i međunarodne povezanosti škola. Veselimo se novom susretu u našoj školi iduće školske godine.

Erika Likan Kelentrić

 
Online radionica u okviru Erasmus projekta Growing young ECOlogists with Stem PDF Ispis

online radionica (1)

online radionica (1a) U sklopu Erasmus projekta Growing young ECOlogists with Stem, u četvrtak 16. 2. 2023. godine, održana je online radionica na kojoj su sudjelovali učenici naše škole i učenici partnerskih škola iz Grčke i Portugala. Svi su sudionici pripremili i predstavili svoje radove o STEM aplikacijama (svjetlosno upravljanje prometom, rotirajući solarni paneli, sustav automatskog navodnjavanja). Radionici se pridružio Giorgos Gideas, član Udruge SAPLLe, koji je predložio daljnje aktivnosti koje će se provoditi tijekom trajanja projekta kako bi podigli svijest o važnosti očuvanja okoliša te učenje o prirodnim znanostima učinili privlačnijim.

Erasmus tim

 
Rezultati poziva na mobilnost PDF Ispis

Paula Dubravac - Eco-STEM logo (1) Svim učenicima koji su poslali motivacijsko pismo za transnacionalnu aktivnost učenja u Portugalu želimo zahvaliti na iskazanom interesu i želji za sudjelovanjem u našem Erasmus+ projektu. Svi ste napisali odlična pisma, vaši školski uspjesi su izvrsni, vladanje uzorno i motivacija velika. Time ste nam zadali teške muke. Ipak, broj putnika za Portugal je ograničen tako da je ovo popis odabranih učenika:

Karla Vlahovac, Laura Dijanežević, Lucija Srbić, Veronika Zubec i Tin Stepanić.

Ostali neka i dalje budu vrijedni i uporni te im želimo puno sreće u nekim novim projektima.

                                           Valentina Japec, Erika Likan Kelentrić i Milan Omrčen

 
Poziv na mobilnost, Portugal PDF Ispis

ECO-STEM, Erasmus Dragi učenici,

otvorena je prijava za transnacionalnu aktivnost učenja u okviru Erasmus+ projekta Growing young ECOlogists with STEAM koja će se održati krajem ožujka 2023. godine u Portugalu.

Ako te zanima uporaba STEAM-a, ekologije te razvoj novih vještina na ovim područjima – javi nam se! Potrebno je napisati motivacijsko pismo u kojem ćeš nam reći zašto bi ti bio/bila odličan kandidat za ovaj projekt. Od tebe očekujemo informatičku pismenost, sudjelovanje u aktivnostima projekta, poznavanje engleskoga jezika, sudjelovanje u radu škole te uzorno vladanje.

Prijaviti se mogu učenici 6. i 7. razreda naše škole.

Svoje motivacijsko pismo možeš poslati na mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  najkasnije do 29. studenoga 2022. godine.

Želimo ti puno uspjeha!

Valentina Japec, Erika Likan Kelentrić i Milan Omrčen

 
Naša prva mobilnost u Grčkoj PDF Ispis

U sklopu Erasmus+ projekta Growing young ECOlogists with STEM, u razdoblju od 17. do 21. listopada 2022. godine, pet učenika naše škole u pratnji učiteljice Valentine Japec, Erike Likan Kelentrić i učitelja Milana Omrčen otputovalo je na mobilnost u grčki grad Trikala. Osim predstavnika naše škole, na mobilnosti su sudjelovali učenici i učitelji iz Portugala i Grčke, škole domaćina.

Tijekom mobilnosti učenici su se upoznali s načinom rada Arduina (računalne platforme koja omogućuje stvaranje uređaja koji se spajaju s fizičkim svijetom), imali radionice vezane za uporabu STEMA-a u stvarnom životu (traffic lights on the web, rotating solar panel, smart irrigaton system), zasadili stablo te podizali ekološku svijest kako bi svi skupa postali odgovorniji građani. Posjetili smo i tehničku školu u susjednom gradu Kalambaka gdje smo se upoznali s izradom i načinom rada pametnih kanti za otpad.

Osim brojnih edukativnih radionica, grčki su nas domaćini upoznali s kulturnom baštinom svoga grada. Trikala je grad koji se nalazi u središnjoj Grčkoj, nedaleko od poznatih samostana Meteora. Središtem grada protječe rijeka Litheos, a centralni most povezuje glavni gradski trg s pješačkom zonom. Na podu mosta nalaze se mali kvadrati napravljeni od stakla kako bi prolaznici mogli vidjeti tok rijeke. Zaštitni znak grada je tvrđava s velikim tornjem.

Posjetili smo i Meteoru, skupinu od šest grčkih pravoslavnih samostana, smještenih na vrhu litice, koji su pod zaštitom UNESCO-a. Meteora je dobila ime po grčkoj riječi „meteora“ što znači „lebdi u zraku“. Monasi su godinama nosili građevinski materijal na vrhove stijena.

Tijekom ove mobilnosti upoznali smo se s velikom gostoljubivošću Grka, sklopili mnoga prelijepa prijateljstva i stekli nezaboravne uspomene. Učili smo plesati tradicionalni grčki ples, isprobali grčku kuhinju i proveli brojne trenutke u druženju i zabavnom učenju.

Učenici su boravili kod svojih domaćina gdje su aktivno razvijali svoje jezične i socijalne kompetencije. Pročitajte njihove dojmove:

Mata Dvoraček:

Bilo je super. U obitelji smo se svi lijepo slagali i stalno družili. Putovanja su bila jako zabavna, a tijekom radionica naučio sam koliko je važno brinuti se za naš planet. Posebno ću pamtiti Meteoru po velikim crkvama, a školu po puno učenika koji su stalno željeli razgovarati s nama. Svojim prijateljima bih preporučio sudjelovanje u Erasmusu jer je to veliko životno iskustvo.

Luka Idžan:

Na Erasmusu u Grčkoj mi je bilo odlično i htio bih to ponoviti. Naučio sam puno o programiranju i čuvanju okoliša. U obitelji sam se osjećao kao kod kuće. Stekao sam puno prijatelja iz različitih zemalja i ovo iskustvo nikad neću zaboraviti.

Karla Hrvoić:

Presretna sam što sam sudjelovala u ovom projektu. Nikada nisam putovala avionom pa mi je ovo iskustvo posebno drago. Svidio mi se njihov jezik, hrana i gostoprimstvo. Jako sam se povezala sa svojim domaćinima i stvorila mnogo novih prijateljstava. Na radionicama sam naučila kako smo svi slični te sam još i prije ovog projekta znala kako trebamo biti ekološki osviješteni. Jako mi se svidio posjet Meteori jer je pogled s te visine bio prekrasan.

Mia Vidović:

Kada sam došla u Grčku bilo me malo sram, ali nakon jednog dana sklopila sam brojna prijateljstva. Radionice su bile odlične i naučila sam puno novih stvari, ali najvažnije kako biti ekološki odgovorna. Svidjeli su mi se obilasci muzeja, grada i posjet Meteori. Erasmus bi preporučila svim svojim prijateljima jer je bilo odlično.

Marta Rak:

Bilo mi je super i jako sam se lijepo provela. Domaćini su bili jako dobri prema meni, radili smo palačinke i odlično se zabavili. Naučila sam kako biti ekološki odgovorna i reciklirati stare stvari. Razgledavali smo znamenitosti druge države i sklopila sam puno prijateljstava. Svima bih preporučila Erasmus jer je odličan za upoznavanje drugih ljudi i učenje novih stvari.

 

Erika Likan Kelentrić

 

 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

Stranica 1 od 2

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...