OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Teaching for the Future
Mobilnost u Irskoj PDF Ispis

Irska(2) U sklopu Erasmus+ projekta Teaching for the future socijalna pedagoginja Katarina Sikirić Lukić otputovala je u Dublin gdje je sudjelovala na tečaju The 4C's Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools u organizaciji škole Europass Teacher Academy iz Irske. Tečaj je trajao od 7. do 12. veljače 2022. godine, a na njemu su sudjelovali i učitelji iz Španjolske, Njemačke i Češke.

Sudionici su upoznali nove metode poticanja motivacije kod učenika, razvoja kreativnosti, kritičkog mišljenja, kao i metode osnaživanja komunikacijskih i prezentacijskih vještina, suradnje i timskog rada. Interaktivnim radom sa sudionicima iz drugih europskih zemalja razmjenjivala su se iskustva i doživljaji, upoznavale se različite kulture i stjecala saznanja o obrazovnom sustavu.

Naučene nove metode primjenjivat ću u radu s ciljem osnaživanja učenika kroz razvoj komunikacijskih i socijalnih vještina. Navedene metode, kao i dojmove o Irskoj i njezinom obrazovnom sustavu, podijelit ću s učiteljima naše škole.

Katarina Sikirić Lukić

 
Turopoljska podgutnica predstavljena u Irskoj PDF Ispis

Erasmus Podgutnica (2)

Prošlog je tjedna u Dublinu održan međunarodni tečaj stručnog usavršavanja za učitelje i nastavnike „Flipped Classroom” (engl. Obrnuta učionica) na kojemu je sudjelovala učiteljica engleskog jezika Sanja Božinović iz Osnovne škole Nikole Hribara, u sklopu Erasmus projekta „Teaching for the Future”.

Sudionici tečaja u školu Teacher Academy Ireland došli su iz Cipra, Hrvatske, Njemačke, Poljske i Španjolske kako bi učili i razmjenjivali primjere dobre prakse u održavanju nastave pristupom u kojem je tradicionalni način učenja obrnut tako da se učenici prije dolaska u razred upoznaju s nastavnim materijalom, a vrijeme u razredu koristi se za produbljivanje znanja vježbama, rješavanjem problemskih zadataka i suradničkim učenjem.

Za predstavljanje zemlje i kraja iz kojeg dolazi učiteljica Sanja Božinović pokazala je podgutnicu i održala kratko predavanje o crvenom rupcu koji se smatra pretečom kravate. Za tu prigodu Turistička zajednica Velike Gorice pripremila je originalan suvenir u izrezbarenoj drvenoj kutiji, film o podgutnici i više primjeraka promidžbenih knjižica na engleskom jeziku.

Predavanje i demonstracija vezanja podgutnice izazvala je veliku pozornost. Razgovor se nastavio o jezicima u kojima je riječ za kravatu slična kao u hrvatskome te o ostalim ljepotama i zanimljivostima Turopolja o kojima je učiteljica Božinović rado govorila.

Prezentacija se može pogledati ovdje a više informacija o predstavljanju i tečaju na blogu Dublin Flipped Classroom.

 
Dani Erasmusa u Hribaru PDF Ispis

Dani Erasmusa u Hribaru

Ove se godina naša škola prvi put uključila u obilježavanje Dana Erasmusa od 14. do 16. listopada 2021. godine. Naš projektni tim Erasmus+ projekta Teaching for the Future obilježio je dane Erasmusa u Hribaru raznim aktivnostima. Na satovima geografije s učiteljicom Valentinom Japec učenici su se prisjetili našeg uspješno završenog Erasmus+ projekta Our culture – European heritage te ponovili koja se kulturna baština nalazi u našem zavičaju, odigrali Kahoot kviz i prolistali rezultate projekta – Rječnik lokalnog govora i Kuharicu s lokalnim receptima. Proučili su koje su europske države uključene u naše Erasmus projekte te napravili plakate s geografskom kartom Europe i naznačili posjećene države.

Učiteljica Erika Likan Kelentrić je obilježila Dane Erasmusa tako da su učenici proučavali neke od digitalnih alata te kreirali oblak riječi vezan uz Erasmus projekt KA1 koji se provodi u našoj školi. Detaljnije su se upoznali i s izradom QR kodova te s pomoću njih označili mobilnosti na kojima su sudjelovale naše učiteljice. Rezultate njihova rada možemo vidjeti na plakatu koji je izložen u projektnom kutku naše škole.

Učiteljica Ivana Boban je sa svojim učenicima 1. a razreda napravila istraživački rad koji su rješavali uz pomoć svojih roditelja. Kako su tek krenuli u školu i prvi puta se susreću s Erasmus projektima, zadatak je bio istražiti što je Erasmus+ program. Dio nastave su proveli na otvorenom, što je i jedan od ciljeva Erasmus projekta koji trenutačno provodimo u našoj školi (Outdoor learning). Nakon istraživanja, snimili su zajednički video i uživali u njegovom stvaranju. Na kraju, s pomoću plakata koji se nalaze u projektnom kutku, upoznali su naše Erasmus projekte.

Na poveznici možete pogledati razmišljanja naših prvašića:

https://www.youtube.com/watch?v=eGBUmdOx7Is

Dani Erasmusa (Erasmus Days) prigodna su godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu.

 
Mobilnost u Grčkoj PDF Ispis

mobilnost grcka (2)

mobilnost grcka (1) U sklopu Erasmus + projekt Teaching for the future učiteljica Ivana Boban otputovala je u Grčku gdje je sudjelovala na tečaju AdvancedInnovative Learning Methods koju je organizirao i vodio IDEC S.A. Tečaj je održan u razdoblju od 5. do 9.7.2021.,te su na njemu sudjelovali učitelji iz Rumunjske, Portugala, Litve, Francuske, Cipra i Hrvatske, međusobno izmjenjujući znanja i kompetencije.

Učitelji su upoznali inovativne metode učenja čiji je cilj učiniti učenje zabavnim, prilagođenim svakom učeniku, te njihovim aktiviranjem. Upoznavanje inovativnih metoda :participativni dizajn, učenje na otvorenom, dizajnersko razmišljanje, motivacijske strategije za povećanje aktivnosti učenika i multimodalnost odvijalo se kroz interaktivno i suradničko učenje, te osmišljavanje njihove praktične primjene u nastavi.

Stečeno znanje, posebice o učenju na otvorenom ( Outdoor learning ) planira primijeniti u redovnoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima, te time unaprijediti nastavni proces.

 
Mobilnost na Islandu PDF Ispis

Mobilnost na Islandu U sklopu Erasmus+ projekta Teaching for the future učiteljica geografije Valentina Japec otputovala je u Reykjavik gdje je sudjelovala na tečaju Project Based Learning u organizaciji PMS+ iz Španjolske. Tečaj je trajao od 22. do 28. kolovoza 2021. Sudjelovali su i učitelji iz Španjolske, Njemačke, Austrije i Poljske.

Sudionici su naučili što je Project Based Learning i po čemu se razlikuje od drugih modela učenja i poučavanja, kako osmisliti kvalitetan projekt i koje su prednosti takvoga oblika učenja i poučavanja. Učitelji su dobili smjernice i alate koji im mogu pomoći u provođenju projektne nastave. Ne treba zanemariti i važnost međusobnog upoznavanja, dijeljenja primjera dobre prakse iz različitih dijelova Europe, otvaranja mogućnosti za buduće međunarodne suradnje i školske projekte. Tijekom edukacije sudionici su kreirali vlastiti projekt na eTwinning platformi.

Svoja znanja, ali i dojmove o Islandu, prenijet ću učenicima i učiteljima naše škole.

Valentina Japec

 
Mobilnost na Malti PDF Ispis

Mobilnost na Malti U sklopu Erasmus+ projekta Teaching for the future naša učiteljica vjeronauka Erika Likan Kelentrić otputovala je na Maltu. Tamo je sudjelovala na strukturiranom tečaju Boost Your ICT Skills – Technology for the Clasroom. Aktivnost je održana od 11. do 16. srpnja 2021. godine, a na tečaju su sudjelovali i učitelji iz Mađarske, Poljske i Češke.

Sudionici tečaja bili su upoznati s korištenjem raznih inovativnih metoda poučavanja s pomoću raznih digitalnih alata koji će im omogućiti bolje integriranje ICT tehnologije u nastavne sadržaje. Aktivnosti su provedene interaktivno, suradnjom i grupnim radom. Učitelji su se koristili praktičnim radionicama koje su uključivale logičko zaključivanje, kritičko mišljenje, analizu i rješavanje problema. Neki od digitalnih alata koji su se koristili na tečaju bili su: Webyquest, Quest Garden, Puzzlemaker, Taboo cards, Crossword, Canva, PB Works, Kahoot, Socrative.

Zadnji dan tečaja svi su sudionici prezentirali svoj rad.

 
<< Početak < « 1 2 3 » > Kraj >>

Stranica 2 od 3

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna2.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...