OS Nikole Hribara - Velika Gorica



Preventivna kampanja „Raspucavanje“ i u našoj školi! PDF Ispis

Školska knjižnica dogovorila je suradnju s kazalištem Lutonjica Toporko iz Samobora, koje, u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao partnerom projekta, izvodi predstavu „Raspucavanje". Režiju i scenarij predstave potpisuje poznati hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, prevoditelj i pisac Vid Balog, a u predstavi glume Jakov Jozić, Jan Novosel i Roko Raguž. Predstava je u našoj školi besplatno izvedena za učenike 5., 6. i 7. razreda na sam Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, uz potporu Hrvatskog nogometnog saveza koji na ovaj način želi edukativno i preventivno djelovati na suzbijanje neprihvatljivog ponašanja u nogometu, sportu općenito, ali i društvu u cjelini.

U petak, 9. prosinca 2022., gotovo svi su gledali napeta raspucavanja jedanaesteraca između Hrvatske i Brazila, dok su trojica školaraca, jedan Slovenac – Aleš, jedan Rom - Kemal i jedan Hrvat - Borna, predstavnici multikulturalnog društva današnje Hrvatske, u popodnevnoj smjeni svoje škole bila u kazni i nisu smjela gledati tu važnu utakmicu. Jedan mentos bombon i jedna boca gaziranog pića bili su dovoljan razlog da im učiteljica toga dana oduzme mobitele i pošalje ih u kaznu, u prostoriju gdje nema TV-a.

U prvi plan iskaču teme vršnjačkog nasilja, rasne i spolne diskriminacije te drugi problemi koji se sve češće ogledaju u našem društvu.

Dok su bili u kazni, shvatili su kako je za dobre međuljudske odnose potrebno uvažavanje različitosti, odnosno tolerancija, koja ih čini boljim ljudima, a time i primjerom drugima. Zahvaljujemo glumačkoj postavi koja je odličnom glumom te brzim i zabavnim dijalozima osvijestila kod učenika važnost prihvaćanja različitosti i toleranciju koja je ključna u borbi protiv rasne i spolne diskriminacije prisutne ne samo u sportu, već i u cijelome društvu općenito.

Kazalište je u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom i njihovim Odjelom za prevenciju raspisalo i nagradni natječaj za najbolji sastavak na temu predstave Raspucavanje. Svoj dojam o izvedbi, recenziju, komentar na ono što ste naučili iz predstave te poruku vršnjacima napišite u sastavku i osvojite glavnu nagradu: druženje s reprezentacijom u Rijeci na pripremama za Europsko prvenstvo 2024. u lipnju ove godine ili mjesečne nagrade: dječji dres reprezentacije, dječju majicu reprezentacije, bočicu za vodu, zidni sat, kapetansku traku, pribor za školu, bilježnicu A4 na crte te bilježnicu A5 na crte. Sastavke predajte knjižničarkama do 19. travnja 2024., a one će, u dogovoru s vašim profesoricama Hrvatskoga jezika, odabrati pet najboljih sastavaka te ih poslati na nagradni natječaj.

Josipa Radočaj, mag. bibl.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 169

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna9.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...