OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Područne škole
Područna škola Gradići PDF Ispis

  PODRUČNA ŠKOLA GRADIĆI

Slavonska 1A

 

Gradići

10410 Velika Gorica

Tel/fax: 01/621-6666

 

Gradići, naselje u Turopolju, administrativno pripada Gradu Velikoj Gorici. Petrovina, susjedno naselje, prvi put se spominje 1279. godine kao sjedište župe u Polju, tj. Turopolju (“beate virginis in campo“).

To je četverorazredna područna škola koja je započela s radom 1955. godine u novoj školskoj zgradi, koja je imala tri učionice i dva stana za učitelje.

Škola je uređivana 90.-ih godina prošlog stoljeća, akcijom koju su pokrenuli članovi Zajednice doma i škole, kojoj se pridružio i Mjesni odbor Gradići u suradnji s mještanima obrtnicima i roditeljima učenika. Tom prilikom sagrađeno je predvorje, uređene učionice i zbornica te sanitarni čvor.

2009. godine obnovljene su dvije postojeće učionice, dok su se 2010. godine na mjestu stanova i manje učionice sagradile dvije velike učionice, jedna mala učionica i zbornica te dvorana u potkrovlju.

2011. godine, tijekom ljeta, uređen je i stariji dio škole. Uređeni su sanitarni čvorovi za učenike i učitelje, blagovaonica te krovište. Na cijelu školu stavljena je nova fasada.

 
Područna škola Donja Lomnica PDF Ispis

PODRUČNA ŠKOLA DONJA LOMNICA

Školska 2A

 

10412 Donja Lomnica

Tel: 01/6234-581

Donja Lomnica, naselje u Turopolju, administrativno pripada Gradu Velikoj Gorici.

U Donjoj Lomnici pronađeni su arheološki nalazi iz rimskog doba (grob iz II. st., tragovi rimske ceste). Donja Lomnica spominje se u pisanim dokumentima od 1279. godine, a Gornja Lomnica od 1402. godine. Tu se nalazi drvena jednokatna kurija (dvor) Modić-Bedekovića, podignuta 1806. godine, a lijep je primjer autohtone ladanjske arhitekture.

Godine 1788. zastupnici Donje Lomnice i susjednih sela su s Voryjem, hrvatskim nadzornikom narodnih škola, potpisali ugovor o osnutku škole. Školska zgrada izgrađena je uz kapelicu Sv. tri Kralja. Škola je počela s radom 1788. godine, a prestala je djelovati 1790. godine radi neredovitog plaćanja učitelja.

Škola je ponovno proradila 1903. godine u novoizgrađenoj školskoj zgradi s jednom učionicom na katu i učiteljskim stanom u prizemlju. Godine 1909./10. sa sjeverne strane, dograđena je još jedna učionica na katu, a u prizemlju stan za učitelja.

1995. godine na sastanku Zajednice doma i škole odlučeno je da se ne čeka gradnja nove škole već da se uredi postojeća. Pomogli su svi, od roditelja do Gradskog komunalnog poduzeća Velkom koje je omogućilo priključak na vodovod, zatim Županijski ured te Grad Velika Gorica.

U prizemlju škole nalazi se blagovaonica i jedna učionica, a na katu druga učionica, dvorana i zbornica.

2010. godine škola je dobila novu fasadu i nove susjede – vrtić koji je smješten na mjestu stana.

To je četverorazredna područna škola.

 


Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna10.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...