OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Erasmus+
Još jedan Job shadowing u našoj školi PDF Ispis

U razdoblju od 25. do 27. listopada 2023. naša škola bila je domaćin učiteljicama iz Češke na Job shadowingu u sklopu Erasmus akreditacije. Job shadowing je dio Erasmus+ programa, oblik stručnog usavršavanja, na kojem učitelji gosti promatraju rad učitelja domaćina. Naše gošće, učiteljice češkog i ruskog jezika te češkog jezika i likovne kulture, došle su iz Praga. U tri nastavna dana posjetili su nastavne sate u razrednoj nastavi kod Jadranke Jelisavac i Vesne Stipić, geografije kod Valentine Japec, povijesti kod Natalije Kukor, vjeronauka kod Marije Patrlji Erike Likan Kelentrić, hrvatskog jezika kod Antonije Vađić Žilić, engleskog jezika kod Sanje Božinović i Gordane Živković, likovne kulture kod Marije Lovrić i glazbene kulture kod Branke Kopilović.

Učenici naše škole saznali su kako funkcionira škola u Češkoj, čime se djeca bave u slobodno vrijeme, kako izgleda život u Pragu, a neki su i poželjeli otputovati tamo.

Našim gošćama želimo sretan povratak kućama i zahvaljujemo na novim iskustvima!

Valentina Japec

 
Erasmus+ projekt Growing young ECOlogists with STEM – mobilnost u našoj školi PDF Ispis

mobilnost u našoj skoli

mobilnost u Hrvatskoj U sklopu Erasmus+ projekta Growing young ECOlogists with STEM u razdoblju od 2. do 6. listopada 2023. godine u posjet su nam došli naši partneri, učitelji i učenici iz Grčke i Portugala. Tijekom tjedna održano je nekoliko radionica na kojima je učenicima prezentirana edukativna platforma razvijena u sklopu projekta. Uz vodstvo predavača iz Grčke, koristeći se aplikacijom Canva, učenici su izrađivali digitalni magazin u kojem su prikazane dosad provedene projektne aktivnosti. Na radionicama su učenici razgovarali o klimatskim promjenama i načinu kako ostaviti što manji ekološki otisak na planet. Izradili smo i energetski certifikat škole. Zasadili smo stablo prijateljstva i izrađivali tematske plakate koji će biti izloženi u školskom projektnom kutku.

U slobodno vrijeme naše smo goste odveli u Muzej Turopolje i Centar za posjetitelje u Velikog Gorici. Obišli smo kuriju Modić Bedeković te prošetali ulicama grada Zagreba. Na Svjetski dan učitelja posjetili smo Plitvička jezera, najstariji i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Druženjem i raznim aktivnostima, učvršćena su već prije sklopljena prijateljstva te doživljena nova iskustva koja će svima ostati u nezaboravnoj uspomeni.

Veliku zahvalu upućujemo roditeljima koji su ugostili naše goste, pružali nam podršku tijekom trajanja projekta i bili sjajni domaćini.

Erasmus tim

 
Job shadowing u našoj školi PDF Ispis

U razdoblju od 22. do 25. svibnja 2023. naša škola bila je domaćin učiteljima iz Turske na Job shadowingu u sklopu projekta „I am coding life with robotic coding“. Job shadowing je dio Erasmus+ programa, oblik stručnog usavršavanja, na kojem učitelji gosti promatraju rad učitelja domaćina. Naši gosti, ravnateljice, učitelj engleskoga, učiteljica razredne nastave i odgajateljica, došli su iz Izmira. U četiri nastavna dana posjetili su nastavne sate informatike kod Ivane Car Postić i Milana Omrčena, vjeronauka kod Marije Patrlj i Erike Likan Kelentrić, tehničke kulture kod Ružice Galić Juras, engleski jezik kod Gordane Živković, njemački jezik kod Petre Bolarić, povijest kod Zvijezdane Klenović Brlić, geografiju kod Valentine Japec, glazbenu kulturu kod Branke Kopilović, razrednu nastavu kod Ivane Boban. Knjižničarka Monika Meštrović upoznala ih je s radom knjižnice, a pedagoginja Josipa Šute s radom stručne službe.

Učenici naše škole imali su prilike saznati kako funkcionira škola u Turskoj, čime se djeca bave u slobodno vrijeme, kako izgleda život u Izmiru, a neki su i poželjeli otputovati tamo.

Našim gostima želimo sretan povratak kućama i zahvaljujemo na novim iskustvima!

Valentina Japec

 
Nova mobilnost u Portugalu PDF Ispis

Portugal

Portugal(2) U sklopu Erasmus+ projekta Growing young ECOlogists with STEM naši su učenici u pratnji učiteljica Valentine Japec, Erike Likan Kelentrić i učitelja Milana Omrčena otputovali u Portugal. Od 27. do 31. ožujka 2023. godine boravili su u Melgacu, šarmantnom i slikovitom gradiću s prekrasnim krajolikom uz rijeku Minho. Tamo su se učenici i učitelji ponovno susreli s partnerima iz Grčke i Portugala.

Tijekom ove mobilnosti, nastavili smo provoditi aktivnosti koje su započete na susretu u Grčkoj. Organizirane su radionice i aktivnosti u smjeru zaštite okoliša i razvijanja ekološke svijesti mladih. Učenici su, koristeći mrežni alat Thinkercad 3D, kreirali rotirajuće postolje za solarni panel. Postoljem upravlja računalna mikroplatforma Arduino, koja uz pomoć fotosenzora usmjerava solarni panel prema suncu. Usmjeravanjem panela povećava se njegova učinkovitost za 30 %. Učenici su kreirali i 3D model loga projekta te ga isprintali koristeći 3D pisač. Također su provedene radionice o inteligentnim sustavima navodnjavanja, aplikacijama za recikliranje i korištenju obnovljivih izvora energije.

Tijekom boravka u Melgacu naši su se domaćini potrudili da nam ništa ne nedostaje. Bili smo na primanju u Gradskoj vijećnici, obišli povijesnu jezgru grada, razgledali muzej Jean Loup Passek Cinema Museum i muzej Castro Laboreiro, sportski centar i Superior School of Sports and Leisure. Otputovali smo u Viana do Castelo, jedan od najljepših gradova na sjeveru Portugala i tamo posjetili baziliku Santa Luzia i crkvu Sao Domingues te prošetali uz Atlantski ocean. Nakon izleta i šetnje posadili smo stablo prijateljstva u školskom dvorištu i oslikali mural našeg Erasmus+ projekta.

Običaje i kulturu ovog dijela Portugala učenici su upoznavali i tijekom boravka u obiteljima. Igrali su tradicionalne igre, upoznali tradicionalni ples, kušali tradicionalna jela i međusobno se družili u slobodno vrijeme. Organizirana je zajednička večera u školskoj kantini na kojoj su bili predstavnici grada Melgaca, obitelji koje su ugostile djecu, učitelji i učenici.

Rastanak je bio težak i pun emocija. Stvorena su nova prijateljstva i učvršćena ona stara. Upravo je to jedna od najvažnijih stavki koje Erasmus projekti nude – jedinstveno iskustvo razmjene dobre prakse, učenja, stvaranja novih prijateljstava i međunarodne povezanosti škola. Veselimo se novom susretu u našoj školi iduće školske godine.

Erika Likan Kelentrić

 
Online radionica u okviru Erasmus projekta Growing young ECOlogists with Stem PDF Ispis

online radionica (1)

online radionica (1a) U sklopu Erasmus projekta Growing young ECOlogists with Stem, u četvrtak 16. 2. 2023. godine, održana je online radionica na kojoj su sudjelovali učenici naše škole i učenici partnerskih škola iz Grčke i Portugala. Svi su sudionici pripremili i predstavili svoje radove o STEM aplikacijama (svjetlosno upravljanje prometom, rotirajući solarni paneli, sustav automatskog navodnjavanja). Radionici se pridružio Giorgos Gideas, član Udruge SAPLLe, koji je predložio daljnje aktivnosti koje će se provoditi tijekom trajanja projekta kako bi podigli svijest o važnosti očuvanja okoliša te učenje o prirodnim znanostima učinili privlačnijim.

Erasmus tim

 
Rezultati poziva na mobilnost PDF Ispis

Paula Dubravac - Eco-STEM logo (1) Svim učenicima koji su poslali motivacijsko pismo za transnacionalnu aktivnost učenja u Portugalu želimo zahvaliti na iskazanom interesu i želji za sudjelovanjem u našem Erasmus+ projektu. Svi ste napisali odlična pisma, vaši školski uspjesi su izvrsni, vladanje uzorno i motivacija velika. Time ste nam zadali teške muke. Ipak, broj putnika za Portugal je ograničen tako da je ovo popis odabranih učenika:

Karla Vlahovac, Laura Dijanežević, Lucija Srbić, Veronika Zubec i Tin Stepanić.

Ostali neka i dalje budu vrijedni i uporni te im želimo puno sreće u nekim novim projektima.

                                           Valentina Japec, Erika Likan Kelentrić i Milan Omrčen

 
Više članaka...


Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna11.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...