OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Strip u Hrvatskoj - iz privatne knjižnice Ante Obuljena PDF Ispis

U utorak 22.ožujka 2011. novinari su nazočili otvaranju izložbe Strip u Hrvatskoj – iz privatne knjižnice našeg sugrađanina Ante Obuljena, u knjižnici „Galženica“. Izložbu je otvorio gospodin Mladen Novaković, o stripu su govorili i gospodin Jules Radilović i Rudi Aljinović.

Prošle godine obilježena je 75. obljetnica prvog hrvatskog stripa. U zagrebačkom dnevniku Novosti 12. svibnja 1935. počeo je izlaziti strip Vjerenica mača kojeg je prema tekstu Francuza Paula Fevala i scenariju Krešimira Kovačića, crtao Andrija Maurović.

Suradnja Maurovića i starog novinarskog vuka urednika Novosti i satiričnog lista Koprive, Kovačića, sina poznatog hrvatskog književnika Ante Kovačića, bila je vrlo uspješna i tako su nastali neki od najznačajnijih stripova: Podzemna stranica, Ljubavnica s Marsa,Trojica u mraku, Sedma žrtva.

Prije 110. godina, 29.ožujka 1901., u Boki Kotorskoj je rođen Andrija Maurović, „otac hrvatskog stripa“. Izložbu možete pogledati u knjižnici Galženica.

Nazočni su bili: Ivan Vidović, Bruno Barac, Matija Pukanić,Ana Nikšić, Paola Pischiutta, Jelena Silaj, Jakov Vujević

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaAudio priče

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Željkine priče za mali odmor  Adrianina čitaonica Ježeva kućica Vrijeme je za online priču: "Hrkalo" Moj tata se smanjuje Kišni razdraganci Tata Slikovnica čita, glumi i...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaLektira

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Popis lektire  E-lektire - za pregledavanje i čitanje knjiga, na stranicu se potrebno prijaviti svojim AAI identitetom, odnosno potrebni su podaci kao i za...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...