OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Izvanučionička nastava u Muzeju krapinskih neandertalaca PDF Ispis

Krapina(1)

Krapina(3) Dana 21.10. 2021. učenici 5. d, e i f razreda s učiteljima povijesti (Ivica Kirin) i geografije (Marija Majdak Forjan) posjetili su Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini.

Krapinski pračovjek, znanstveno poznat kao Homo sapiens neanderthalensis, otkriven je davne 1899. godine kada su počela geološka i paleontološka istraživanja na Hušnjakovom brdu u Krapini. Iskapanja je nadzirao profesor Dragutin Gorjanović-Kramberger, poznati hrvatski geolog, paleontolog i paleoantropolog. Njegova djela dala su značajan doprinos europskoj i svjetskoj znanosti o fosilnom čovjeku.

U pješčenjačkim naslagama špilje visine 8 metra nađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, što predstavlja najbrojniju i najbogatiju zbirku neandertalskog čovjeka prikupljenu na jednom lokalitetu. Osim ljudskih kostiju pronađeni su ostatci špiljskog medvjeda, sivog vuka, losa, golemog jelena, toplodobnog nosoroga, pragoveda i mnogih drugih životinja. Pronađena su i kamena oruđa.

Učenici su pozorno pogledali kratak film u Muzeju te uz stručno vodstvo obišli Muzej u kojem je obrađen i postanak svijeta, povijest zemlje, prvi organizmi pa su tako mogli pratiti slijed razvoja života.

Posjet Muzeju krapinskih neandretalaca svidio se učenicima jer je ono što su čuli i vidjeli bilo zanimljivo i poučno.

Marija Majdak Forjan

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna11.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...