OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Po dragome kraju – Turopolju! PDF Ispis

Po dragome kraju (1)

Ispreplitanje zavičajnog govora i književnog jezika, tradicije, prošlosti i današnjeg vremena dio su kulture našeg dragog Turopolja.

Dana 12. ožujka 2022. učenici 3. d razreda sa svojom učiteljicom Jadrankom Jelisavac bili su domaćini radijske emisije Zvonjalica na City radiju. Emisiju su vodili Paula Bendeković i Juraj Stublić koji su sa svojom gostima prošetali našim dragim zavičajem – Turopoljem. U priču po našem zavičaju uvele su nas učenice Gabriela Pavlečić i Mihaela Šebek igrokazom Hartave i čiste ocene koji je napisala naša turopoljska spisateljica Ivanka Rožić, jedna od gošća. Osim nje, u emisiji su sudjelovali učitelj Miroslav Grahovac i vjeroučiteljica Marija Patrlj.

Učitelj Miroslav Grahovac jedan je od autora radne bilježnice Moj zavičaj koju treći razredi koriste za zavičajnu nastavu. Saznali smo kako je nastala, po čemu se Turopolje razlikuje od drugih zavičaja te što je potaknulo učitelja Miroslava na to da odabere baš ovo zvanje.

Na njegovu priču nadovezala se vjeroučiteljica Marija Patrlj koja će ove školske godine, kostimirana u tajnovitu osobu, prošetati s učenicima našim dragim Turopoljem vodeći ih zanimljivom pričom.

U ovu šetnju po našem kraju uplovila je i turopoljska književnica koja stvara svoja djela na kajkavskom narječju, Ivanka Rožić. Saznali smo kada je otkrila svoj talent, koja joj je najdraža pjesma i omiljena knjiga te kako je svoje pjesme krasnoslovila zavičajnim govorom. Ovoj ljepoti govorene zavičajne riječi priključili su se i mali pjesnici 3. d, Paula Bendeković i Ante Vujević, koji su pročitali svoje pjesme o Turopolju na zavičajnom govoru i književnom jeziku.

Što smo sve saznali od naših gostiju, poslušajte u Zvonjalici na poveznici.

Jadranka Jelisavac, mag. prim. educ.

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna5.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...