OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava u Vukovaru PDF Ispis

Vukovar Učenici osmih razreda u pratnji svojih razrednica Matee Meštrović, Željke Gabud, Branke Kopilović, Višnje Ridzak, Roberte Marčec, Dorotee Štuban i učitelja u pratnji, Ivice Kirina, Ive Rimac i Irene Lacković bili su na terenskoj nastavi u Vukovaru. Dvodnevna terenska nastava održana je 28. i 29. listopada 2022. godine.

Prvi smo dan slušali predavanja o Domovinskom ratu i Bitki za Vukovar. Tijek i značaj Bitke za Vukovar razjasnio nam je časnik Hrvatske vojske i sudionik obrane grada Vukovara. Posjetili smo i Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar, smješten u dvorcu Eltz te naučili brojne zanimljivosti o povijesnoj i kulturnoj baštini grada. U nastavku dana razgledali smo središte grada. Večer je bila predviđena za druženje i ples.

Drugoga dana obilazili smo najvažnije lokacije vezane uz stradanje Vukovara. Posjetili smo vukovarsku bolnicu u čijim smo skučenim podrumskim prostorijama slušali o svakodnevnim granatiranjima i borbi za živote ranjenika, zatim Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Spomen-dom Ovčara, mjesto stradanja civila i ranjenika iz vukovarske bolnice. Na Memorijalnom smo groblju i na Ovčari, u tišini i s puno poštovanja, upalili svijeće za sve koji su izgubili život za slobodu Hrvatske. Obišli smo i tzv. Kukuruzni put kojim je opkoljenom Vukovaru dopremana pomoć, posjetili Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti te samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova gdje smo pogledali i dokumentarni film o Domovinskom ratu.

Dvodnevni posjet Vukovaru završio je Školom mira, predavanjem s kojeg su učenici svojim domovima ponijeli poruke mira, nenasilja i tolerancije. Terensku nastavu zaokružili smo kvizom znanja u kojem se natjecalo šest osnovnih škola. Našu su školu predstavljali Jakov Stepanić, učenik 8. c razreda i Bartol Stublić, učenik 8. f razreda. Borba je bila napeta, a našim odličnim predstavnicima pobjeda je izmakla za jedan bod. Ponosni na njih, puni dojmova zbog svega što smo čuli i naučili, krenuli smo put Velike Gorice i u večernjim satima sretno stigli pred našu školu.

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna10.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...