OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Obilježavanja 21. ožujka PDF Ispis

Došao nam je i 21. ožujka kada se obilježava: Svjetski dan socijalnog rada, Svjetski dan lutkarstva, Nacionalni dan invalida rada, Svjetski dan pjesništva, Međunarodni dan zaštite šuma i drveća, Svjetski dan Downovog sindroma, Dan darovitih učenika, Međunarodni dan za uklanjanje rasne diskriminacije, Početak proljeća, Rođendan Ivana Gorana Kovačića.

Izvannastavna aktivnost Mladi knjižničari izdvojili su Svjetski dan pjesništva, Rođendan Ivana Gorana Kovačića i Početak proljeća te uz suradnju učiteljica prvih razreda, Petre Klenović i Andree Tikvić te njihovih učiteljica u boravku Nikoline Šencaj i Matee Preradović, prigodni plakat predstavili njihovim učenicima. Mlade knjižničarke: Maria Ćuk, Ema Ivana Vukoja i Ivana Špišić izabrale su pjesmice povodom Svjetskog dana pjesništva i pročitale ih prvašićima te im napomenule da je Svjetski dan pjesništva UNESCO proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta. Pojasnile su i što je poezija. Spomenule su i pjesničku manifestaciju Goranovo proljeće koja se, u znak sjećanja i proslave rođendana pjesnika Ivana Gorana Kovačića, svake godine održava u Lukovdolu u Gorskom kotaru. Prvi dan proljeća zapravo je započeo 20. ožujka u 22 sata i 24 minute, no mi smo ga proslavili 21. ožujka. Objasnile su proljetni ekvinocij odnosno proljetnu ravnodnevnicu, a to znači da se mislilo da na prvi dan proljeća dan i noć traju jednako, no to baš i nije tako; dan traje devet minuta duže od noći.

I u našoj školi dajemo podršku djeci s Downovim sindromom. Učiteljica 1. a razreda Petra Klenović sa svojim učenicima izradila je plakate povodom Svjetskog dana Downovog sindroma koji su mlade knjižničarke uklopile u svoje izlaganje. Naglasile su da smo svi različiti i jedinstveni i da život bez raznolikosti ne bi bio zabavan. Simbol sindroma Down različite su čarape koje se u znak potpore oblače taj dan, a čarape moraju biti šarene i vesele baš kao što su i osobe s Downovim sindromom.

I Dan darovitih učenika obilježava se 21. ožujka. Profesorica Likovne kulture Marija Lovrić izložila je radove darovitih učenika i njima ukrasila prostor naše škole. Učenici se dive radovima svojih vršnjaka i ponosno govore o njima. Ovakvim obilježavanjima važnih događaja želimo prikazati rad, trud, marljivost, kreativnost, suradnju naših učenika i učitelja te osviještenost o važnosti obilježavanja obljetnica kao jedan od kreativnih načina poučavanja i poticanja stvaralaštva.

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna6.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...