OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Sudjelovanje na tribini „Koje vještine djeca danas trebaju? u sklopu Dječjeg tjedna PDF Ispis

djecji tjedan(2)

djecji tjedan(1) Dana 9. listopada 2023. održano je otvorenje Dječjeg tjedna. Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija posvećena djeci, a obilježava se od 1953. godine. Ove je godine manifestacija posvećena obilježavanju Europske godine vještina.

Na tribini „Koje vještine djeca danas trebaju?“ sudjelovale su školska pedagoginja Nikolina Ristić te učenica 8. d razreda Petra Melvin Cruickshank.

Prva tema bila je komunikacija, izuzetno važna vještina koja nam je potrebna tijekom cijeloga života. Psihologinja OŠ Eugena Kvaternika Gordana Novković Poje provela je anonimnu anketu koja je pokazala da unatoč mogućnosti komunikacije putem društvenih mreža djeca još uvijek razumiju važnost komunikacijskih i socio-emocionalnih vještina koje im pomažu da sklapaju prijateljstva i povezuju se s vršnjacima. 

Drugi dio tribine bio je posvećen korištenju tehnologije u školama i vrtićima. Sve više djece od najranije dobi ima pristup mobitelima i sadržaju na njima, djeca u školi mogu pisati sastavke u Word dokumentu, čitati knjige na PDF-u s interneta. Međutim, iskustva iz prakse rada s djecom u Hrvatskoj i drugdje u svijetu upozoravaju na negativne posljedice upotrebe ekrana u školovanju djece i mladih. Sudionici ove tribine izrazili su zabrinutost u tom pogledu.  

Dodatno, na tribini se raspravljalo i o STEM predmetima, no uz to postavljeno je još jedno vrlo važno pitanje: što je s humanističkim predmetima poput povijesti, jezika, književnosti, filozofije, religije, glazbe i glume? Je li fokus na STEM predmetima potpuno opravdan ili bi ujednačena pažnja na sve, pa tako i humanističke i umjetničke predmete, pružila određenu ravnotežu u kontekstu razvoja znanja i vještina djece? Mišljenja sudionika tribine o ovom pitanju bila su podijeljena.  

Osobno, dodala bih još jednu crticu za razmišljanje. Priča kaže da je jedna majka silno željela da njezin sin postane izuzetan matematičar. Otišla je Einsteinu i zamolila ga za savjet, a on joj je rekao: „Ako želite da vam dijete bude jako inteligentno, čitajte mu još bajki.” 

 Petra Melvin Cruickshank

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna8.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...