OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Prvašići u Knjižnici Galženica PDF Ispis

Učenici 1. a i 1. d razrednih odjela Osnovne škole Nikole Hribara zajedno sa svojim učiteljicama Vesnom Stipić i Jadrankom Jelisavac posjetili su 3. studenoga 2023. Knjižnicu Galženica u Velikoj Gorici.

Ljubav prema knjizi kod djece se razvila tijekom djetinjstva roditeljskim čitanjem priča koje su ih povezale zajedničkim iskustvom čitanja. Polaskom u školu nastavljamo njegovati i dalje razvijati zanimanje djeteta za čitanjem i ljepotom pisane riječi. Kako bismo pridonijeli stvaranju određenih čitalačkih navika i poticali izražavanje i stvaranje učiteljeva je zadaća prepoznati čitalačke interese svakog pojedinog učenika.

Odlazak u knjižnicu prvašićima je bio uzbudljiv događaj i iskustvo. U tome ih ni kiša nije omela. Slušali su priče o knjižnici i Mjesecu hrvatske knjige te priče koje su im čitali knjižničarka Dražena i knjižničar Matija. Uživali su u ilustriranim slikovnicama „Juha od bundeve“, „Vuk koji je tražio ljubav“, Vuk koji je želio postati superjunak“, „Vuk koji je želio obići svijet“ i „Kiša“.

Knjižničari su ih uputili u dio knjižnice namijenjen djeci. Razgledavali su police pune knjiga što je potaklo njihovu znatiželju i želju za istraživanjem svijeta riječi.

I dok su se učenici zabavljali listajući i čitajući slikovnice, priče, stripove… jedna nezainteresirana djevojčica samo ih je promatrala stisnuta uz policu. Njezine misli bile su daleko od svih ovih knjiga. Nije ih željela ni pogledati. Učiteljica i knjižničari su svojom znalačkom vještinom i iskustvom doznali kako je njezina strast crtanje, a ne knjige. Knjižničar Matija potrudio se naći knjigu koja upravo priča o umjetnosti crtanja „ Umjetnost započinje linijom“. Djevojčicu nije trebalo dugo nagovarati da u ruke primi knjigu u kojoj je pronašla nove ideje za svoje likovno izražavanje. Knjiga je potakla njezinu znatiželju i želju za istraživanjem svijeta riječi. Njezinom oduševljenju priključili su se i drugi učenici koji su zajedno s njom listali i proučavali stranicu po stranicu kreativne likovne priče. Knjigu nije ispuštala iz ruku ni onda kad je došla do posljednje stranice. Posudila je knjigu kako bi njezin sadržaj još jednom pozorno proučila kod kuće.

Svoju radost posjetom Knjižnici Galženica Velika Gorica učenici su uveličali pjesmom Lepo naše Turopolje koju su otpjevali knjižničarima te posudili knjige koje su posebno privukle i zainteresirale njihovu maštu.

Učiteljice zahvaljuju knjižničarima na suradnji, a osobito što svojom motivacijom i zanimljivim metodama i vještinama pridonose razvoju interesa i potreba svakog djeteta.

„Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle!“

Učiteljice savjetnice

Jadranka Jelisavac i Vesna Stipić

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna7.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...