OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Vukovar – grad heroj PDF Ispis

  vukovar-grad-heroj1

Ovog mjeseca, učenici osmih razreda OŠ Nikole Hribara povodom Dana pada Vukovara idu na izlet u Vukovar. Mi smo pripremili kratki sastavak o samom gradu, a jedna je naša učenica i posjetila Vukovar te nam je iznijela svoje dojmove.

Bitka za Vukovar najveća je i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87. dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Nakon tri mjeseca ogorčenih borbi, Vukovar je 18. studenog 1991. pao u srpske ruke te je bitka završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitci je poginulo između 2900 i 3600 ljudi.

vukovar-grad-heroj2 Iako je bitka bila značajna i simbolički gubitak za Hrvatsku, koja nije povratila kontrolu nad Vukovarom do 1998. godine, to je također bila pobjeda koja je koštala Jugoslavensku narodnu armiju i pomogla da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju neovisnost. Budući da je široko štovana kao ključni trenutak u tijeku Domovinskog rata, to je pirova pobjeda JNA nad hrvatskim braniteljima Vukovara.

Dojmovi naše učenice Barbare:

„Meni je Vukovar, iako je bio razrušen i napadnut sa svih strana, jedan od najljepših hrvatskih gradova. Sama činjenica da se borio za samostalnost čini ga lijepom. Prošetala sam cijelim gradom. Posjetila groblje gdje je sahranjen jedan od najvećih junaka u Domovinskom ratu, Blago Zadro, te sam tamo vidjela i vječni plamen koji gori za sve koji su branili Hrvatsku. Tamo se također nalaze i bijeli križevi dignuti u spomen na sve nestale u Vukovaru. Posjetila sam Ovčaru – mjesto na kojem su ubijeni nevini ljudi i Spomen muzej Ovčara – simbol najvećeg zločina za vrijeme Domovinskog rata. Snažno me je potresao posjet vukovarskoj bolnici i njezinim hrabrim liječnicima. Najviše me zapanjio vodotoranj koji je još uvijek čvrsto na nogama. Savjetujem svakome da posjeti Vukovar jer će mu, kao i meni, obilazak grada heroja probuditi veliku ljubav prema domovini i istinski ponos i zahvalnost.“

Sara Vukelić i Barbara Božinović, 8.f

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

Knjižnicae-Knjige

Subota, 11 Travanj 2020

article thumbnailPriručna zbirka enciklopedije: Hrvatska opća enciklopedija ...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaAudio priče

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Željkine priče za mali odmor  Adrianina čitaonica Ježeva kućica Vrijeme je za online priču: "Hrkalo" Moj tata se smanjuje Kišni razdraganci Tata Slikovnica čita, glumi i...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...