OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Gledali smo kazališnu predstavu Družba Pere Kvržice PDF Ispis

družba Pere Kvržice Učenici 4. razreda naše škole gledali su u utorak, 12. prosinca 2023. godine kazališnu predstavu Družba Pere Kvržice u Gradskom kazalištu Žar ptica.

To je predstava kojoj su vrijednosti književnog djela Mate Lovraka kao što su sloga, zajedništvo i opće dobro na prvom mjestu. Nasuprot svijetu odraslih u kojem vladaju nesloga, pohlepa i uski osobni interesi, Pero i družba stavljaju se u službu općeg dobra. Oni, bez ikakve naknade, popravljaju stari zapušteni mlin. Ova je predstava koja razvija kazališni jezik koji je brz i blizak senzibilitetu današnje djece. Bez idealiziranja svijeta u kojem žive, ali i njihove male zajednice, Družba Pere Kvržice na kraju pokazuje da je zajedničkim naporom, solidarnošću i spremnošću na različite poteškoće moguće izgraditi nešto bolje od onog u čemu živimo.

U predstavi se, uz samog Peru i družbu, kao lik pojavljuje i Mlin koji nas vodi kroz najvažnije epizode njihove avanture. Zahvaljujući njegovim komentarima i prepričavanju, Lovrakov svijet postaje prepoznatljiv i današnjoj djeci. Predstava se razlikuje od književnog djela, ali nam glumci donose doživljaj osnovne ideje, a to su zajedništvo i sloga kao preduvjeti stvaranja boljeg svijeta. Djeca kažu da im se predstava svidjela jer ima sve što bi trebala imati jedna izvrsna predstava, a to su zabava, smijeh, napetost i izvrsni glumci te bi ju mogli pogledati i nekoliko puta.

Ksenija Petrlin-Jurić, mag. prim. educ., učiteljica savjetnica

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna5.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...