OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Provedba CAP programa i TeenCAP programa u našoj školi PDF Ispis

U našoj se školi provode dva zanimljiva programa prevencije nasilja - CAP program i TeenCAP program.

Oba je programa pokrenula Udruga roditelja „Korak po korak“, a škole koje su uspjele oformiti potrebne timove za njihovu provedbu uvrstile su ih u svoje aktivnosti. Članovi timova (učitelji i stručni suradnici škole) završili su dodatnu edukaciju i trening.

UKRATKO O PROGRAMIMA

CAPCAP program (čit. KAP; akronim od Child Assault Prevention - prevencija napada na djecu) poučava djecu učinkovitim prevencijskim strategijama koje počivaju na vlastitim sposobnostima, a ne na njihovu ograničavanju. Provodit će se među učenicima drugih razreda dva školska sata u svakom razrednom odjelu (ukupno sedam razrednih odjela).

Kroz uživljavanje u razne uloge u igrokazima i vođenjem skupne rasprave tri posebno obučene osobe podučavaju djecu kako prepoznati potencijalno opasne situacije i učinkovito se obraniti.

CAPTeenCAP program, varijanta je CAP programa namijenjena populaciji dolescenata. U osnovnoj školi provodi se među učenicima osmih razreda.

Adolescenti su visoko rizična skupina za nasilje i zlostavljanje: dvostruko su češće žrtve kriminalnog nasilja nego odrasli i više su izloženi nasilju od bilo kojeg drugog dijela populacije. TeenCAP pruža specifične i konkretne informacije koje ih osnažuju te nudi strategije za ponašanje u opasnim situacijama i sprječavanje nasilja.

U jednom razredu izvode se tri radionice s učenicima, dan za danom, a vode ih dva voditelja, najbolje muško-ženski par. Prvi dan voditeljski par radi s cijelim razredom, a drugi i treći se dijele po spolu muški voditelj radi s dečkima, a ženski s djevojkama.

Prije provođenja radionica za učenike održe se roditeljski sastanci i predavanje za osoblje škole.

Program ima suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Članovi školskog tima

CAP program: Katarina Ravnjak, defektologinja; Vesna Stipić, učiteljica; Monika Meštrović, knjižničarka.

TeenCAP program: Sandra Raković, psihologinja; Boris Konjević, prof. TZK-a.

 

Više o programima možete pročitati na stranicama udruge

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna8.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...