OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Globalni eksperiment u OŠ Nikole Hribara PDF Ispis

globalni projekt1

globalni projekt2 Međunarodne organizacije IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) i UNESCO (United Nations Educational , Scientific and Cultural Organisation ) proglasile su 2011. godinu Međunarodnom godinom kemije.

Godina 2011. poklopila se sa stogodišnjicom dodjele Nobelove nagrade za kemiju Marie Sklodowskoj Curie, čime se željela naglasiti uloga žena u znanosti.

OŠ Nikole Hribara priključila se obilježavanju Međunarodne godine kemije. Učenici VII. i VIII. r. dodatne grupe iz kemije, koju vodi profesorica Anita Kovačević, analizirali su svojstva vode, najvažnijeg spoja našeg planeta.

Osnovna zamisao Globalnog eksperimenta bila je putem jednostavnijih pokusa povećati zanimanje mladih za kemiju i obrazovati mlade ljude da se koriste znanstvenim metodama istraživanja, postavljaju hipoteze, eksperimentiranju, analiziraju i zaključuju.

Uzorcima vode prikupljenim iz različitih izvora (vodovodna voda, kišnica, jezerska voda, morska…) odredila su se fizikalno-kemijska svojstva. Zagađeni su uzorci filtrirani i dezinficirani te je određena  prisutnost mikroorganizama u zagađenoj vodi.

Rezultati su slani u globalnu bazu podataka i nalaze se na službenoj stranici (http: //www. Chemistry2011.org/. Nakon godine dana pažljivog planiranja i pripreme te nakon godine izvođenja Globalnog eksperimenta, IUPAC i UNESCO objavili su privremene službene rezultate.

U Globalnom eksperimentu je do kraja 2011. godine sudjelovalo 43 500 učenika iz 82 države na 5 kontinenata. Samo je iz Hrvatske sudjelovalo 1232 učenika iz 49 hrvatskih škola.

Hrvatsko kemijsko društvo je organiziralo izvođenje projekta i zaključilo da je projekt Globalni eksperiment u Hrvatskoj uspješno izvršen.

Učenici OŠ Nikole Hribara također su doprinijeli uspjehu ovog projekta i uvidjeli doprinos kemije u rješavanju globalnih problema.

„Ponosni smo što smo sudjelovali u ovako velikom međunarodnom projektu, a pri tome smo se i dobro zabavili“, izjavio je Kristijan Rupić ,učenik VIII. d razreda.

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna2.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...