OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Filcanje vune i 3.a razred PDF Ispis

 

filcanje vune Poticaj za naš projekt stigao je na satu prirode i društva. Učili smo o Turopolju i obiteljskim zadrugama i zašto su one postojale. Taj dan nam se pružila prilika da naučimo filcati vunu. I ideja je rođena.

Baka Sertić, iz Like, poslala nam je vreću oprane vune. Vunu treba iščešljati, ali nismo znali kako, a nismo imali ni čime. Mateo je rekao da njegova baka ima greben i da dolazi u Goricu u ponedjeljak.

Dogovorili smo da baka dođe nama u školu i pouči nas kako se i što proizvodilo od vune.

S bakom Bjelicom Grujić dogovorili smo sastanak u knjižnici (da se ona ne mora penjati do naše učionice) i rad je počeo.

Na veliku plahtu stavili smo vunu i razvlačili ju rukama da ju oslobodimo od ostataka grančica i druge nečistoće, a ujedno ju i malo rastresemo. Svidjelo nam se raditi, jer smo mogli usput i pričati, a saznali smo i kako su se nekada mladi zabavljali i družili.

Kada smo dovoljno vune pripremili, baka je uzela greben i još više iščešljala vunu. Oveći smotuljak tako počešljane vune stavila je ne preslicu i uz pomoć vretena počela presti tanku nit vunenog konca. Nismo imali vremena čekati da baka isprede svu vunu koju je stavila na preslicu, pa je ona uzela klupko vune koje je kod kuće isprela i pokazala nam kako plete čarape. Čudesno ju je bilo promatrati kako to ona spretno radi.

Tada smo shvatili koliko truda i znanja treba uložiti da bi imali čarape i koliko ruku je moralo naporno za njih raditi.

Sutradan došla je Matea Medić i poučila nas kako se filcanjem vune izrađuje zvončić. Svidio nam se i taj rad. Možda i naše roditelje naučimo ono što smo mi naučili.

Baš je dobro znati da ne moraš biti bespomoćan i ovisan u svemu o drugome.

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna8.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaLektira

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Popis lektire  E-lektire - za pregledavanje i čitanje knjiga, na stranicu se potrebno prijaviti svojim AAI identitetom, odnosno potrebni su podaci kao i za...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaFilmovi

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail MEDUZA CARNet.HR – ovdje se nalaze filmovi u izdanju Zagreb filma koji se obrađuju na satovima Hrvatskog jezika i može im se pristupiti prijavom svojim AAI identitetom, odnosno potrebni su...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...