OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Edukativna radionica ''CSI: HPM-Zločinac u kokošinjcu'' PDF Ispis

edukativna radionica_kokos_1

edukativna radionica_kokos_4 Učenici dodatne nastave iz kemije 7. i 8. razreda Mladi radoznalci i Mladi istraživači sa svojom profesoricom Anitom Kovačević sudjelovali su u edukativnoj radionici ''CSI: HPM-Zločinac u kokošinjcu'', 19.12. u prostoru Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Kroz niz raznolikih aktivnosti istraživali smo o strukturi i smještaju DNA u stanici, njene uloge o nasljeđivanju, osnovnim metodama analize(DNA laboratorij) te njihove primjene u forenzici (DNA detektiv).

 

Najprije je prikazana animirana multimedijalna prezentacija na temu ''što je to DNA, kako izgleda, gdje se nalazi i kako je proučavamo'' u kojoj su na slikovit, pojednostavljen, razumljiv način, obrađeni gore navedeni pojmovi. Nakon toga je demonstrirana metoda elektroforeze nukleinskih kiselina (razdvajanje DNA molekula, različite duljine pomoću električnog polja i gela agaroze) korištenjem prehrambenih boja. Zatim smo samostalno izolirali DNA iz banane korištenjem isključivo svakodnevnih potrepština iz kućanstava.

U zadnjem dijelu radionice (simulacija metode DNA bar kodiranja) rješava se zločin u kokošinjcu pri čemu smo najprije morali pronaći trag na ''mjestu zločina'', a zatim samostalnim radom u ''DNA laboratoriju'', uz korištenje prave laboratorijske opreme izolirati DNA zločinca i umnožiti ciljani gen PCR reakcijom, poslati uzorke na određivanje slijeda nukleotida, pretražiti banku gena za dobiveni slijed, na temelju dobivenog znanstvenog (latinskog) imena vrste potražiti zločinca u ''policijskoj kartoteci'' i naposljetku pronaći ga u Zoološkom postavu Muzeja. Uz to ponuđene su posebno osmišljene DNA društvene igre na temu elektroforeze nukleinskih kiselina, PCR reakcije, memorijske kartice s ilustracijama laboratorijske opreme i kemikalija velika DNA slagalica te izrada kartonskih modela DNA prema realnim sljedovima pojedinih vrsta.

Svi smo dobili i edukativni listić koji je sadržavao nekoliko ''mozgalica'' na temu animalne forenzike te prostor na koji se trebala zalijepiti sličica ''uhićenog zločinca''.

Bilo nam je veoma zanimljivo i željeli bismo opet…

Mladi radoznalci i istraživači

 

 

 

 

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna8.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...