OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Židovstvo i židovska svakodnevica PDF Ispis

zidovstvo (2) 

zidovstvo (1) Dana 23. rujna 2014. godine učenici VII. F razreda sa svojom vjeroučiteljicom Marijom Patrlj posjetili su knjižnicu Galženica gdje je gospođa Julija Koš održala predavanje na temu „Židovstvo i židovska svakodnevica“.
Julija Koš je voditeljica knjižnice Židovske zajednice Bet Izrael i autorica je knjiga: „Alef bet židovstva (pogled u krug židovske povijesti, religije i običaja)“ i „Ulaznica za nebo“.
Tijekom svojeg predavanja Julija nas je upoznala sa židovskim običajima i mnogim zanimljivostima. Saznali smo da u Hrvatskoj postoji samo jedna židovska obitelj koja se u potpunosti drži židovskog zakona i nosi crne kaftane. Njih možemo sresti i lako prepoznati u središtu grada Zagreba.
Tora i Talmud su najvažnije židovske knjige. Dječaci već od svoje 5. godine počinju učiti Toru, a sa sedam godina počinju čitati Talmud. U prošlosti su to činili samo dječaci, a danas mogu i djevojke.
Najveći židovski blagdan zove se Pesah  ili Pasha, a dan Gospodnji Šabat (subota). Šabat započinje zalaskom sunca kada žene pale dvije svijeće koje se ne smiju pomaknuti do završetka blagdana. Šabat je određen mnogim zabranama, npr. ne smije se voziti bicikl, ići na bazene...
Židovi se sada nalaze u mjesecu Elulu i slave Novu 5775. godinu. Kod njih se godine računaju od postanka svijeta. Židovi se moraju pokajati za sve svoje grijehe jer vjeruju da će im Bog za Novu godinu otvoriti novu stranicu života.
Predavanje je svima nama bilo jako zanimljivo jer smo saznali mnoge stvari iz židovskog vjerskog, ali i svakodnevnog života.

Lora Likan Kelentrić, 7. F

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna1.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...