OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Dan hrvatske knjige i „Noć knjige“ 22. travnja 2016. PDF Ispis

dan knjige

Sabor Republike Hrvatske je 1996. godine donio odluku da se 22. travnja obilježava „Dan hrvatske knjige“. Dan hrvatske knjige slavi se u spomen na hrvatskoga književnika Marka Marulića koji je toga dana 1501. godine dovršio svoj ep Juditu. Judita je njegovo najznamenitije djelo i prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku.

U našoj se školskoj knjižnici navedenoga dana prikazivala prezentacija o najstarijim hrvatskim knjigama.

Nacionalna manifestacija „Noć knjige“ obilježava se nizom događanja vezanih uz knjigu i kulturu čitanja, a osobita se pozornost posvećuje druženjima s autorima.
Na matineji u jutarnjim satima naše Mlade knjižničarke upoznale su se s popularnom pjevačicom i voditeljicom Anđom Marić koja je predstavila svoj roman prvijenac „Afra“. Roman je namijenjen djeci i mladima, a govori o tome kako je to kad si drukčiji od većine i kako se s time nositi te zašto je važno biti svoj i originalan. Susret se održao na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica.
Knjižničarke su saznale da je autoricu na pisanje knjige potaknulo teško razdoblje u životu u kojem je bila jako bolesna te je pisanjem „bježala“ od teških trenutaka. Knjigu je napisala svojem sinu koji je tinejdžer, no on je nije pročitao do kraja. Ideju o maloj djevojčici za glavni lik dobila je u svojim školskim danima jer je htjela imati u pernici djevojčicu koja će joj, na ispitu ili kada mora odgovarati, šaptati ako ne zna odgovor. Ime Afra djevojčica je dobila po popularnim afrofrizurama.
Draga pjevačica i voditeljica, koja je strpljivo i zanimljivo odgovarala na postavljena pitanja, bila je u društvu djevojčice koja se prerušila u Afru i psa Pusa.

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna6.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaOstali korisni sadržaji

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnailZa učenike: Podrška učenicima u nastavi na daljinu Tehnike pamćenja i učenja Priručnik za učenje i poučavanje  Medijska...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaFilmovi

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail MEDUZA CARNet.HR – ovdje se nalaze filmovi u izdanju Zagreb filma koji se obrađuju na satovima Hrvatskog jezika i može im se pristupiti prijavom svojim AAI identitetom, odnosno potrebni su...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...