OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Posjet obrazovnih djelatnika iz Bugarske našoj školi PDF Ispis

Posjet obrazovnih djelatnika iz Bugarske (1)

Skupina odgajatelja, učitelja i ravnatelja iz Bugarske posjetila je 25.4.2017. našu školu u sklopu 8. međunarodne proljetne konferencije „Arts in Classroom“ održane u Bugarskoj. Tom prigodom upoznali su hrvatski obrazovni sustav te čuli osnovne informacije o našoj školi. Uslijedilo je razgledavanje škole i učionica te razmjena iskustava učitelja te intervju učenice Karle Butorac.

 

Posjet obrazovnih djelatnika iz Bugarske (2) Nakon što su naši gosti saznali kako je to u hrvatskim školskim klupama, i mi smo poželjeli čuti nešto više o njihovom okruženju i iskustvima. Za taj je dio bila zadužena naša učenica Karla Butorac, članica novinarske skupine. Na izvrsnom engleskom jeziku, u kratkom intervjuu koji donosimo, postavila im je nekoliko pitanja dotaknuvši se tema osobito zanimljivih učenicima.

- Pogledali ste prezentaciju o obrazovnom sustavu u Hrvatskoj. U kojoj se mjeri školstvo u Bugarskoj razlikuje od našega?

1. Naš školski sustav vrlo je sličan, no učenici su obvezni pohađati školu do svoje šesnaeste godine. Osnovna škola završava sa 7. razredom, a zatim slijedi srednja, koja završava s 10. ili 12. razredom, ovisno o smjeru. Nakon toga su učenici spremni za fakultet, no mogu mu pristupiti samo oni sa završenih 12 razreda.

- U našim je školama najbolja ocjena 5 (odličan), dok je 1 (nedovoljan), a 2 najmanja prolazna ocjena. Kako se ocjenjuje u vašim školama i koje se to „brojke“ boje vaši učenici?

U Bugarskoj su ocjene na ljestvici od 2 do 6, s tim da je 2 nedovoljna, 6 najviša, a 3 najmanja prolazna ocjena. Naši učenici, dakle, najviše strahuju od dvojke, a raduju se šesticama...

-  Kao strane jezike, naši učenici najčešće uče engleski i njemački. Koji su jezici kod vas najzastupljeniji u školskim programima?

Najpopularniji je engleski, no odabir ponajviše ovisi o roditeljima koji uz njega biraju njemački, španjolski, ruski ili francuski jezik.

- Postoji li nešto što biste izdvojili kao posebnost ili zanimljivost bugarskog školstva, nešto po čemu se razlikuje od većine zemalja?

Istaknuli bismo upravljanje školom koje je ponešto drugačije nego kod vas. Naime, ravnatelja nakon raspisivanja natječaja odabire nadležno ministarstvo, a nakon što je odabran, na toj poziciji može ostati sve do mirovine. U hrvatskim školama, kao što smo čuli, ravnatelj se najčešće odabire među djelatnicima škole, a u izboru osim djelatnika škole sudjeluje lokalna uprava i roditelji.

- Jeste li zapazili nešto što vam se osobito sviđa u našem školskom sustavu ili u našoj školi?

Zapazili smo brojne aktivnosti koje nudi vaša škola: od brojnih sportskih aktivnosti, vezilja, prijatelja prirode, likovne grupe do književnih klubova za različite uzraste te učeničke zadruge i mnogih drugih. Svakako bismo pohvalili kreativnost učenika, vidljivu u slikovitim i zanimljivim plakatima koji krase učionice i školske hodnike.

Karla Butorac, 7. e

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna11.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...