OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Dan kruha PDF Ispis

dan kruha 2017 (2)

dan kruha 2017 (1) U ponedjeljak 16. listopada 2017. prigodnim programom u matičnoj školi te u područnim školama u Gradićima i Donjoj Lomnici obilježili smo Dan kruha. Kao i svake godine, pod vodstvom naših vjeroučiteljica Marije Patrlj i Fanije Jelinčić, profesorica glazbene kulture Ane Blažević i Lidije Smolenicki, profesorice geografije Valentine Japec, profesorice likovne kulture Marije Lovrić te uz tehničku podršku profesora informatike Milana Omrčena, pripremili smo program sastavljen od prigodnih izložbi, pjesama, recitacija, plesova i igrokaza kojima se zahvaljivalo Bogu za sve plodove zemlje. Kako bismo lijepo obilježili taj dan, potrudile su se mame, bake i poneki tata. Nakon priredbe blagovali smo u razredima s učiteljicama i razrednicima. Posjetio nas je i pravi pekar. Ove smo godine priredili i “afrički stol“ kako bi i u ovim, za nas veselim trenutcima, u mislima bili s onima koji nemaju ili imaju manje od nas.

Bili smo u prigodi porazgovarati s gospođom Jozefinom, Afrikankom, majkom našeg učenika koja nas je u kratkom razgovoru upoznala s običajima i životom u Africi.

Gospođo Jozefina, koliko dugo živite u Hrvatskoj i nedostaje li Vam Afrika?

U prosincu će biti 4 godine otkako sam došla u Hrvatsku. Da, Afrika mi jako nedostaje.

Danas obilježavamo Dan kruha. Imamo u izobilju kruha, peciva i kolača. Kakav je kruh u Africi i od čega se pravi?

Kruh je od banana s rižom. Ne koristimo brašno. Vama se sigurno čini da je to neobičan kruh, ali, vjerujte mi, jako je ukusan.

Što najčešće jedete u Africi? Koja se jela pripremaju?

Riža je glavno jelo.

Koji Vam je najukusniji kruh u Hrvatskoj?

Kukuruzni kruh.

Možda zvuči nepravedno, ali kad pomislimo na Afriku, pomislimo odmah na siromaštvo i glad. Kakvo je stanje u državi iz koje Vi dolazite?

Afrika je siromašna zemlja. Mnogi gladuju i teško se živi. Nemaju ovako lijepo uređenu školu kao vi, nemaju odgovarajući pribor ni knjige iz kojih bi učili. Ako učenik ne donose svoj stolac, mora sjediti na podu, a to, pretpostavljate, nije baš udobno mjesto za učenje.

Koliko često idete u Afriku?

U Africi sam bila jedanput otkad sam u Hrvatskoj.

 

Zahvaljujemo gospođi Jozefini na razgovoru.

Na naša pitanja odgovorala je na hrvatskom jeziku koji želi u potpunosti savladati.

Želimo joj da što prije tečno govori naš jezik i, naravno, da se lijepo osjeća u Hrvatskoj.

comments
 

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna4.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...