OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura
Svečanost knjige i čitanja Knjižna booka PDF Ispis

Knjžna-booka

Dana 14. svibnja u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana je deseta Knjižna booka, manifestacija koja promiče knjigu i čitanje. Ove godine posvećena je 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. U prostoru knjižnice bile su postavljene tematske izložbe radova učenika osnovnih i srednjih škola. Raznovrsni program pratio je nastupe učenika s tematikom o knjizi i čitanju. Sudionici su imali priliku pogledati dramske samostalne ili skupne izvedbe, glazbene točke, videoradove, predstavljanje projekta… Naša profesorica Marija Patrlj. kostimirana u književnicu Ivanu Brlić-Mažuranić, svojim je monologom obradovala prisutne sudionike, a u programu je sudjelovala i školska knjižničarka govorom o izložbi „Hrvatski Andersen“ koju je školska knjižnica pripremila za svoje učenike povodom ovogodišnje Noći knjige. Ena Prodanović, učenica 6. a naše škole, predstavila je svoj razred s projektom „Čitanje ne boli!“ koji su osmislili pod mentorstvom prof. Antonije Vađić Žilić u sklopu obrade lektire „Psima ulaz zabranjen“. Za učenike je bio održan i književni kviz Halabuka na kojem su sudjelovali učenici Lovro Karas (6. g), Emily Osmanagić (7. e), Ema Vukoja (7. d), Dora Janjatović, (5. b) i Laura Šetrajčić, (7. a) te su osvojili treće mjesto. Također, na manifestaciji su održane dodjele nagrada za dva ovogodišnja natječaja: literarni natječaj „Svijet kao začarana šuma“ (u suradnji s Noći knjige) i natječaj za primjenu mrežnih alata „Stvarajmo eKreativno!“ (u suradnji s Podružnicom Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije). Dobitnice nagrada za literarni rad „Svijet kao začarana šuma“ naše su učenice Emily Osmanagić (7. e) i Dora Janjatović (5. b). Čestitamo dobitnicama i zahvaljujemo svim učenicima i profesoricama na sudjelovanju i ponosnom predstavljanju Hribarovaca te na ukazanom trudu za promicanje knjige i čitanja. Radujemo se budućim suradnjama!

Josipa Radočaj, mag. bibl. 

 
Obilazak Hrvatske radiotelevizije PDF Ispis

14. ožujka 2024. godine učenici razrednih odjela 4.c, 4.e i 4. Lomnica u pratnji učiteljica posjetili su Hrvatsku radioleteleviziju.

Nakon kratkoga predavanja i pregleda povijesti Hrvatske radiotelevizije, uz stručno vodstvo gospođe Nade Chedid imali smo priliku tijekom dvosatnoga obilaska vidjeti svih šest studija HRT-a te neke od ukupnih 32 kilometra hodnika koji se protežu zgradom na Prisavlju. Budući da je ovo bila nastava medijske kulture, cilj nam je bio upoznati televiziju i radio iz novoga ugla te vidjeti gdje i na koji način nastaje sve što gledamo na malim ekranima. U arhivu HRT-a vidjeli smo oko dva milijuna vrpci sa snimljenim materijalima, a gospođa Chedid objasnila nam je da bismo te materijale mogli gledati oko 55 godina bez prekida. Nakon arhiva, ušli smo u prostore Hrvatskoga radija te s posebnim zanimanjem razgledali „gluhu sobu“ u kojoj se snimaju radio drame. To je neugodan prostor u kojemu je boravak moguć najviše pola sata jer spužva kojom je obložen upija sve zvukove pa počinjemo čuti vlastiti krvotok, zvuk disanja i kucanje srca. Iznenadila nas je veličina studija u kojemu se snima Dnevnik jer se na malom ekranu doima puno prostranijim, a zadivljeni brojem kamera i količinom tehničke opreme izišli smo iz studija u kojima se snimala emisija „The Voice“.

Zahvalni gospođi Nadi na divnom obilasku i vođenju, puni dojmova, zaputili smo se prema školi zaključivši da će nam u pamćenju sigurno ostati nevjerojatna garderoba s nepreglednim stalcima prepunim kostima, čitanje s blesimetra i studio za snimanje dječjeg programa „Juhuhu“.

Patricija Đuretić, mag. prim. educ.

 
Prvašići u Knjižnici Galženica PDF Ispis

Učenici 1. a i 1. d razrednih odjela Osnovne škole Nikole Hribara zajedno sa svojim učiteljicama Vesnom Stipić i Jadrankom Jelisavac posjetili su 3. studenoga 2023. Knjižnicu Galženica u Velikoj Gorici.

Ljubav prema knjizi kod djece se razvila tijekom djetinjstva roditeljskim čitanjem priča koje su ih povezale zajedničkim iskustvom čitanja. Polaskom u školu nastavljamo njegovati i dalje razvijati zanimanje djeteta za čitanjem i ljepotom pisane riječi. Kako bismo pridonijeli stvaranju određenih čitalačkih navika i poticali izražavanje i stvaranje učiteljeva je zadaća prepoznati čitalačke interese svakog pojedinog učenika.

Odlazak u knjižnicu prvašićima je bio uzbudljiv događaj i iskustvo. U tome ih ni kiša nije omela. Slušali su priče o knjižnici i Mjesecu hrvatske knjige te priče koje su im čitali knjižničarka Dražena i knjižničar Matija. Uživali su u ilustriranim slikovnicama „Juha od bundeve“, „Vuk koji je tražio ljubav“, Vuk koji je želio postati superjunak“, „Vuk koji je želio obići svijet“ i „Kiša“.

Knjižničari su ih uputili u dio knjižnice namijenjen djeci. Razgledavali su police pune knjiga što je potaklo njihovu znatiželju i želju za istraživanjem svijeta riječi.

I dok su se učenici zabavljali listajući i čitajući slikovnice, priče, stripove… jedna nezainteresirana djevojčica samo ih je promatrala stisnuta uz policu. Njezine misli bile su daleko od svih ovih knjiga. Nije ih željela ni pogledati. Učiteljica i knjižničari su svojom znalačkom vještinom i iskustvom doznali kako je njezina strast crtanje, a ne knjige. Knjižničar Matija potrudio se naći knjigu koja upravo priča o umjetnosti crtanja „ Umjetnost započinje linijom“. Djevojčicu nije trebalo dugo nagovarati da u ruke primi knjigu u kojoj je pronašla nove ideje za svoje likovno izražavanje. Knjiga je potakla njezinu znatiželju i želju za istraživanjem svijeta riječi. Njezinom oduševljenju priključili su se i drugi učenici koji su zajedno s njom listali i proučavali stranicu po stranicu kreativne likovne priče. Knjigu nije ispuštala iz ruku ni onda kad je došla do posljednje stranice. Posudila je knjigu kako bi njezin sadržaj još jednom pozorno proučila kod kuće.

Svoju radost posjetom Knjižnici Galženica Velika Gorica učenici su uveličali pjesmom Lepo naše Turopolje koju su otpjevali knjižničarima te posudili knjige koje su posebno privukle i zainteresirale njihovu maštu.

Učiteljice zahvaljuju knjižničarima na suradnji, a osobito što svojom motivacijom i zanimljivim metodama i vještinama pridonose razvoju interesa i potreba svakog djeteta.

„Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle!“

Učiteljice savjetnice

Jadranka Jelisavac i Vesna Stipić

 
Posjet Područnoj knjižnici Galženica PDF Ispis

knjižnica Galženica (2)

knjižnica Galženica Članovi Malog čitateljskog kluba 1. smjene posjetili su Područnu knjižnicu Galženica u pratnji knjižničarke Monike Meštrović. Knjižničarke Gradske knjižnice su ih upoznale s građom koju knjižnica posjeduje te s radom knjižnice. Poslušali su priče „Moj tata zeko“ i „Ne treba ti se svidjeti, trebaš samo kušati“. Na kraju su odabrali slikovnice po vlastitu izboru i samostalno pročitali te zapisali informacije o njima. Bila su to dva sata kluba održana u novom prostoru. Posjet ih je potaknuo na češće korištenje, ne samo školske, već i Gradske knjižnice Velika Gorica.

 
Deveta Knjižna booka PDF Ispis

Dana 24. svibnja 2023. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je svečanost knjige i čitanja - Knjižna booka koju je, deveti put po redu, organizirala Hrvatska udruga školskih knjižničara. Učenice koje su sudjelovale u natječaju Hrvatske udruge školskih knjižničara povodom Noći knjige: Pia Kefer, 6. b, Nika Matejčić, 6. d, Emily Osmanagić, 6. e i Bruna Ćatipović, 8. d te pojedine članice izvannastavne aktivnosti Mladi knjižničari: Elizabeta Đondraš i Valerija Ivanović iz 5. e, Maria Ćuk iz 5. f i Ema Ivana Vukoja iz 6. d razreda. Ovogodišnja Knjižna booka bila je posvećena 150. obljetnici rođenja Dinka Šimunovića. U auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice bile su postavljene tematske izložbe i radovi učenika osnovnih i srednjih škola nastali u suradnji i pod stručnim vodstvom školskih knjižničara. Na izložbi je bio izložen i plakat s radovima naših učenica koji je izradila knjižničarka Monika Meštrović. Na svečanosti su bile dodijeljene nagrade za dva natječaja – literarni natječaj Umjetna ili uvjetna inteligencija (u suradnji s Noći knjige) i natječaja za primjenu mrežnih alata Stvarajmo eKreativno! (u suradnji s Podružnicom Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije). Održan je i kviz znanja u kojem su sudjelovale naše učenice. Naša je Škola simboličnim nagradama nagradila učenice koje su aktivno sudjelovale u natječaju Noć knjige 2023. Program je bio obogaćen mnoštvom recitacija, dramskih i glazbenih točaka i videoprezentacija. Rado ćemo sudjelovati i dogodine!

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 46

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna11.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...