OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura
Druženje Hribarovaca s „Teslom“ PDF Ispis

nikola tesla
U Gradskoj knjižnici Galženica, u „Mjesecu hrvatske knjige“, 4. 11. predstavljen je projekt „Svjetlost u poeziji i znanosti“. Učenici naše škole su posjetli knjižnicu i pogledali projekt u kojemu su sudjelovali učenici Srednje strukovne škole Velika Gorica koji su napravili predstavu s „Nikolom Teslom“ – velikim hrvatskim znastvenikom – u glavnoj ulozi. Tesli u čast čuli smo i neke pjesme hrvatskih pjesnika Dobriše Cesarića, Tina Ujevića i A. G. Matoša čiji je lajt motiv svjetlost – bez koje nitko ne može. Pogledali smo i prezentaciju o znastveniku svjetskoga glasa koji je odbio Nobelovu nagradu i rekao: „Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žao mi je što nemaju svoje.“

Saznali smo mnogo zanimljivih pojedinosti iz Teslina života i shvatili kako je uistinu bio veliki čovjek i znastvenik, a takvi se ne rađaju često. Umro je u samoći, hraneći golubove, 7. siječnja 1943. godine u SAD-u.

Za kraj je pročitano i pismo učenika Gabrijela Divića upućeno Tesli, a koje je osvojilo i nagradu na“ Natječaju za najpismo“ koje je organizirala Gradska knjižnica Galženica.

Na završnoj svečanosti „Mjeseca hrvatske knjige“, 12. 11., u Gradskoj knjižnici Galženica izvučeno je 15 dobitnika godišnjega (besplatnoga) učlanjenja u gradsku knjižnicu među kojima su i učenici naše škole Iva Klasnić te Antonio Milić.

Sara Vešligaj, 8.d

 
Prvi puta zajedno u kazalištu PDF Ispis

crvenkapica2
crvenkapica4

U maloj kući na kraju sela živjela je malena Crvenkapica. Jednog ju je dana majka poslala da odnese košaru s hranom bolesnoj baki koja je živjela na kraju šume.Mama ju je upozorila da ne skreće s puta i da ne razgovara sa strancima. A Crvenkapica k'o Crvenkapica... Čekaj, čekaj, čekaj...
Kao razigrano i znatiželjno dijete, baš poput naših malih prvašića, prikazana je djevojčica u kazališnoj predstavi Gradskog kazališta „Trešnja“ koju su uz pratnju svojih učiteljica, u petak 13.11.2015., pogledali učenici prvih razreda.

Najpoznatija priča na svijetu obogaćena je mnoštvom detalja i pokojim iznenađenjem. Kako je Crvenkapica postala Crvenkapica, kako je proslavila rođendan, koga je to, osim Vuka, Crvenkapica srela dok je šetala šumom?... Možda je ipak najveće iznenađenje zbilja sretan kraj. U ovoj priči i Vuk zaslužuje živjeti sretno do kraja života. Zašto? Nećemo vam otkriti!

Pogledajte i vi predstavu i uživajte poput nas!

Voditeljica Aktiva prvih razreda

Vesna Stipić

 
Mali ilustratori PDF Ispis

mali ilustratori4 mali ilustratori42

Učenici 3.a i 3.b., 21.10.2015., gostovali su na susretu s ilustratorom prof. Danijelom Deverićem na Dječjem odjelu gradske knjižnice Velika Gorica. On ih je uveo u zanimljiv svijet ilustracija, upoznao s njihovim nastajanjem, te im predstavio knjigu Ivane Brlić-Mažuranić, koju je on ilustrirao. Sama knjiga je posebna po tome što je namijenjena djeci s disleksijom i poteškoćama u čitanju, te su slova povećanog fonta.

Učenici su zajedno s ilustratorom napravili ilustraciju bajke „Crvenkapica“, te su se dobro zabavili.

 
Gledali smo predstavu Mrvice iz dnevnog boravka PDF Ispis

mrvice-iz-dnevnog-boravka

Učenici petih razreda 2. smjene, u pratnji profesorica Kate Jurkić, Višnje Ridzak, Roberte Marčec i Irene Lacković, posjetili su Gradsko kazalište „ Žar ptica“ i pogledali predstavu Mrvice iz dnevnog boravka prema istoimenom djelu književnice Sanje Pilić.

Predstava govori o svakodnevnim brigama dječaka Janka i njegove neobične obitelji. Pametni desetogodišnjak Janko govori nam o svojim školskim, ljubavnim, obiteljskim problemima, vodi nas u svoj dnevni boravak u kojem pokušava pronaći odgovor na brojna pitanja koja ga muče. Predstava, koja nas je podsjetila da je bitno srce, a ne samo pamet, bila je vrlo zanimljiva, a ovo su samo neki od komentara naših učenika koji su uživali u predstavi.

Bilo je smiješno i zabavno. Glumci su bili uvjerljivi i dočarali su mi i mrvice iz mog dnevnog boravka.

Erika Matković, 5. d

Predstava je bila jako zanimljiva i smiješna, najsmješnija mi je bila učiteljica koja je stalno vikala i tjerala Janka učiti pjesmice napamet.

Dorotea Žilec, 5. e

Odlična predstava, a najsmješniji mi je bio Bumbar. Ema Novak, 5. e
Predstava je bila poučna i zanimljiva. Najsmješnija mi je bila mama kad je glumila drvo.
Lorena Babić, 5.e

Ovo mi je bila jako smiješna i zabavna predstava. Bilo mi je odlično kako je Janko napravio Robotku.

Klara Žilec, 5. f

Predstava je bila odlična, Bumbar, učiteljica i mama su bili najsmješniji. Jako mi se svidjelo kako je Janko pričao o svojim problemima na smiješan način.

Mihael Senjak, 5. f

 
Književni susret s Jadrankom Čunčić – Bandov PDF Ispis

Starijim učenicima dobro znane zanimljive i šaljive likove igrokaza spisateljice za djecu Jadranke Čunčić – Bandov ovog ponedjeljka upoznali su i naši prvašići. I odmah se oduševili!

Spontanost i pristupačnost spisateljice i glumice, zanimljivi dijalozi, maštovite uloge, uglavnom životinja, i njihova jedinstvena izrada u prvih nekoliko minuta zadobili su povjerenje malih gledatelja. Smijehom, sudjelovanjem i glasnim pljeskom nagradili su glumičin trud. Iza paravana su se izmjenjivali mišići, žabice, ovčice... ali i zmajevi, krokodili, ovnovi, jarci...

Uz praćenje igrokaza, učenici su mogli i naučiti kako nastaju pojedine lutke, koje sve materijale i neobične predmete mogu iskoristiti kako bi stvorili novi lik.

Vrijeme uz Jadranku Čunčić – Bandov proteklo je prebrzo. Veselimo se njenim igrokazima na satovima hrvatskoga jezika kao i novim zgodama i pustolovinama njenih likova. Ali, ovoga puta mi ćemo ih odglumiti i prikazati našim roditeljima!

Voditeljica aktiva prvih razreda

Vesna Stipić

 
<< Početak < « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » > Kraj >>

Stranica 29 od 46

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna7.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...