OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura
Međunarodni mjesec školskih knjižnica PDF Ispis

mjesec skolskih_knjiznica2

mjesec skolskih_knjiznica22 Za vrijeme trajanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica raspisan je natječaj za učenike za najbolju ilustraciju naslovnice pročitane lektire. Najbolje ilustracije odabrat će Povjerenstvo sastavljeno od učitelja, a njihovi vlasnici bit će nagrađeni prigodnim poklonom na završnoj svečanosti. Svoje ilustracije donesite u knjižnicu do petka 24. listopada 2014.
Svakog ponedjeljka 6. sat, tijekom mjeseca listopada održavat će se radionice, za 1. smjenu Origami, a za 2. smjenu Izrada straničnika (bookmarkera).
I ove godine nastavljamo s akcijom „Opremimo našu knjižnicu zajedno“ kojom prikupljamo po 10 kuna za kupnju novih knjiga, prvenstveno lektirnih naslova koji nam nedostaju. Unaprijed se zahvaljujemo na odazivu i pomoći u opremanju školske knjižnice.
Učenici, koji žele, mogu sudjelovati i u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i Hrvatskog centra za dječju knjigu, a povodom Mjeseca hrvatske knjige (15.10. – 15.11.). Za sudjelovanje u Kvizu trebate pročitati četiri knjige (Zvonimir Balog: Ljubav za početnike; Dobriša Cesarić: Tišina i druge pjesme ili Tišina; memoarski zapisi; sabrane pjesme; Luko Paljetak: Miševi i mačke naglavačke; Dragutin Tadijanović: Srebrne svirale) i odgovoriti na pitanja u on-line kvizu do 27. listopada 2014. na adresi www.knjiznica.hr/kviz. U školskoj knjižnici možete posuditi navedene knjige i popuniti Kviz  kako bi vam knjižničarke pomogle u ispunjavanju podataka (obavezno je navesti školsku knjižnicu za sudjelovanje u dodjeli nagrada). Iz svake škole, diljem Hrvatske, bit će odabran jedan učenik koji će sudjelovati na završnoj svečanosti kviza na Interliber-u gdje će se izvlačiti dobitnici glavnih nagrada. U svakom slučaju, odabrani učenik ili učenica naše škole, ukoliko i ne osvoje glavnu nagradu, bit će nagrađeni prigodnom nagradom u školi.
Povodom Mjeseca školskih knjižnica u našoj knjižnici organizirati će se i druga prigodna događanja kao što su: upis prvašića, posjet trećih razreda Gradskoj knjižnici, predstave i književni susreti o čemu ćemo vas naknadno izvijestiti.

 
Židovstvo i židovska svakodnevica PDF Ispis

zidovstvo (2) 

zidovstvo (1) Dana 23. rujna 2014. godine učenici VII. F razreda sa svojom vjeroučiteljicom Marijom Patrlj posjetili su knjižnicu Galženica gdje je gospođa Julija Koš održala predavanje na temu „Židovstvo i židovska svakodnevica“.
Julija Koš je voditeljica knjižnice Židovske zajednice Bet Izrael i autorica je knjiga: „Alef bet židovstva (pogled u krug židovske povijesti, religije i običaja)“ i „Ulaznica za nebo“.
Tijekom svojeg predavanja Julija nas je upoznala sa židovskim običajima i mnogim zanimljivostima. Saznali smo da u Hrvatskoj postoji samo jedna židovska obitelj koja se u potpunosti drži židovskog zakona i nosi crne kaftane. Njih možemo sresti i lako prepoznati u središtu grada Zagreba.
Tora i Talmud su najvažnije židovske knjige. Dječaci već od svoje 5. godine počinju učiti Toru, a sa sedam godina počinju čitati Talmud. U prošlosti su to činili samo dječaci, a danas mogu i djevojke.
Najveći židovski blagdan zove se Pesah  ili Pasha, a dan Gospodnji Šabat (subota). Šabat započinje zalaskom sunca kada žene pale dvije svijeće koje se ne smiju pomaknuti do završetka blagdana. Šabat je određen mnogim zabranama, npr. ne smije se voziti bicikl, ići na bazene...
Židovi se sada nalaze u mjesecu Elulu i slave Novu 5775. godinu. Kod njih se godine računaju od postanka svijeta. Židovi se moraju pokajati za sve svoje grijehe jer vjeruju da će im Bog za Novu godinu otvoriti novu stranicu života.
Predavanje je svima nama bilo jako zanimljivo jer smo saznali mnoge stvari iz židovskog vjerskog, ali i svakodnevnog života.

Lora Likan Kelentrić, 7. F

 
Književni susret… PDF Ispis

pajo kanizaj_2014_14

pajo kanizaj_2014_1 Bila jednom jedna plava, prva je knjiga pjesama poznatog književnika za djecu Paje Kanižaja koji je 27. svibnja gostovao u našoj školi. Glasnim pljeskom pozdravili smo književnika, a on je susret počeo govorenjem svojih šaljivih stihova i odmah nas oduševio. Jedan školski sat prošao je kao tren…
Evo što smo saznali… Rođen je u Podravini, u Đelekovcu, mjestu nedaleko Koprivnice u kojoj je živio četiri godine i kojoj se uvijek rado vraća iako Zagreb obožava…  Piše o krajoliku, djetinjstvu, jeziku, ljubavi… Želi stvoriti i stvarati nešto novo, posebno, drukčije od drugih i zato piše pjesme na šaljiv način… Zanimljivo je bilo pitanje zašto piše tako čudne riječi… Književnik je odgovorio… Da se ti čudiš i tako su dobre vibracije trajale do kraja susreta… Pjesma na pjesmu, šala na šalu, smijeh na smijeh… i kraj-prebrzo…! I da… Najdraža mu je pjesma ona… koju još nije napisao!

Novinari, 5.b

 
Sijač sreće PDF Ispis

sijac srece_2014_1  

sijac srece_2014_2 U petak, 16. svibnja 2014., učenike četvrtih razreda, oduševio je posjet gospodina Dubravka Sidora, dramskog umjetnika.
Od samog početka predstave, učenici nisu skidali pogled s našeg gosta koji ih je začarao pričom o svojoj zastrašujućoj, zatvorskoj sudbini. Slušali su priče o njegovom odrastanju, a dobili su priliku i sami postati glumci u ulozi majke i oca gospodina Sidora. On se pak prisjetio svojih učeničkih dana, sjeo u klupe s našim učenicima i počeo ih zadirkivati. No, pritom su puno i naučili. Čuli su mnoštvo pjesmica koje su izazvale valove smijeha i pljeska.

 
Pripovjedaonica bajki PDF Ispis

pripovjedaonica bajki_2014_2

pripovjedaonica bajki_2014_24 Učenike trećih razreda razveselio je posjet gospođe Jasne Held, profesionalne pripovjedačice bajki.
U četvrtak, 15. svibnja 2014. svi su se natiskali u školsku knjižnicu željno iščekujući uploviti u svijet bajki zaboravivši gdje su i što se događa oko njih. Nije ih omela ni buka iz hola škole.
Gospođa Jasna upoznala je učenike s narodnim bajkama, među kojima su se našle i neke hrvatske. Privukla je pozornost svih učenika bajkom o mlinu koji melje sol na dnu mora. Njih je najviše zanimalo kako se na kraju taj uporni mlin zaustavlja. „Babina bilka“, baš kao i svima poznata priča o čupanju repe, izazvala je smijeh, ali i pljesak nakon što su Nino, Nena, Nina, none i nono jedva uspjeli izvući repu. Završili smo naš susret kratkom bajkom o putniku namjerniku. Naša pripovjedačica saslušala je strpljivo sva pitanja i dojmove učenika.

 
<< Početak < « 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 » > Kraj >>

Stranica 36 od 46

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna8.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...